• +381 60 490 6900
 • info@diskodrugarputovanja.rs
 • Strahinjića Bana 22, Beograd

MEKSIKO I KUBA Feb - 20 dana

MEKSIKO I KUBA Feb - 20 dana

MEKSIKO I KUBA Feb - 20 dana

MEKSIKO I KUBA Feb - 20 dana

Plan i program putovanja

Dan 1

BEOGRAD – HAVANA

Sastanak na aerodromu “Nikola Tesla“ u dogovoreno vreme. Let do Havane, sa presedanjem u konekcionom gradu.

 

Dan 2 – 3

HAVANA (2 noćenja)

Slećemo u Havanu u ranim jutarnjim časovima, transfer do Casa Particular-a. 

Havana (San Cristobal de La Habana) je glavni grad Kube i sa 2,1 miliona stanovnika jedan je od najvećih gradova na Karibima. Grad se većim delom proteže zapadno i južno od zaliva Havana, u koji se ulazi kroz uzak prolaz i deli na tri glavne luke: Marimelena, Gvanabakoa i Atares. Sporotekuća reka Almendares teče kroz grad od juga prema severu i uliva se u Floridski prolaz, nekoliko km  zapadno od zaliva. Čim budete zakoračili Havanom, osetićete prvi ukus Kube. Dok šetate ulicama i osluškujete ritmove ostrva koji vas ‘teraju’ da zaplešete, srećete prolaznike koji vam se smeše i pokušavaju da razgovaraju sa vama, vozite se oldtajmerima drečavih boja, zapitaćete se da li gledate neki stari film ili to sve postoji tu pred vašim očima.

 

Za vreme boravka u Havani obići ćemo stari deo grada (La Habana Vieja), najbolje očuvani španski kolonijalni kompleks na američkom kontinentu koji je od 1982. godine je pod zaštitom UNESCO-a. Pomoću lifta iz 19-og veka penjemo se na vidikovac sa kog se pruža nesvakidašnji pogled na staru Havanu. Vieja je mahom pešačka zona, sa palmama, puno malih trgova i ušuškanih parkova. Obići ćemo trg Plaza de Armas, Muzej revolucije, katedralu San Cristobal na trgu Plaza de la Catedral, kapelicu El Template u kojoj je osnovan grad Havana 1599. godine, muzej grada Havane Palacio de los Capitanes Generales, muzej ruma Havana club… Kada se umorimo od šetnje i obilazaka idemo u bar Floridita na daikiri, baš kao što je to radio i Hemingvej. U večernjim časovima možemo otići do Malecon-a, 8 km dugog šetalište pored mora. To je sastajalište umetnika, pesnika, filozofa i mladih zaljubljenih parova, koje svoj puni sjaj doživljava u vreme zalaska sunca. Stanovnici Havane nakon obavljenih dnevnih aktivnosti dolaze u ovaj deo grada kako bi se opustili, razgovarali sa prijateljima i slušali ulične svirače, mi ćemo im se pridružiti J. Obići ćemo i Trg revolucije (Plaza de la Revolucion) na kom je Fidel Castro držao svoje govore. Na trgu se nalazi zgrada Ministarstva odbrane u kojoj je Castro imao kancelariju, Ministarstvo finansija i spomenik pesniku i revolucionaru Jose Martiju. Za one koji vole klasične kubanske ritmove poput salse, tu su kuće muzike (casa de la musica) u kojima se održavaju male autentične kubanske ulične žurke. Kada budemo hteli da pobegnemo od gradske gužve možemo otići na neku od prelepih plaža u blizini Havane da se rashladimo u tirkiznom moru, pućkamo tompuse i pijemo Mojito uvaljeni u egzotične ležaljke ispod nadstrešnica od trske.

 

Dan 4 – 6

KANKUN (3 noćenja)

U  jutarnjim časovima transfer do aerodroma i let za Kankun. Slećemo u Kankun u popodnevnim casovima, transfer do hotela u downtown-u. Kankun se u poslednjih 20 godina razvio od malog ribarskog grada u jedno od najpoznatijih svetskih letovališta. Sa svojim dugim peščanim plažama i tirkizno plavom bojom mora on je pravi biser Kariba. Grad je podeljen na gradsku i hotelsku zonu, a spaja ih bulevar Kakulcan koji se pruža duž celog poluostrva. Na 23 km dugoj obali smešteno je čak 150 hotela, od manje luksuznih, preko svetski poznatih hotelskih lanaca kao što su Intercontinental, Hilton, Hyatt, Holiday Inn, do najluksuznijeg Moon Palace hotela. U gradu koji nikad ne spava, zagarantovane su dobre žurke u čuvenim klubovima Coco Bongo, Playboy, Mandala… Pored dobre zabave i prelepog karipskog mora, Kankun poseduje i kulturno-istorijske spomenike. Ukoliko ste obožavalac istorije, Museo Maya de Cancun je pravo mesto za vas. U ovom muzeju možete saznati mnogo toga o Majama i njihovoj civilizaciji. Tokom dana na raspolaganju su nam najrazličitije vrste zabave poput skijanja na vodi, paraglajdinga, ronjenja, druženja sa delfinima ili bliski susreti sa ajkulama. Tu su i luksuzni tržni centri i mnogobrojni restorani svih svetskih kuhinja.

 

Za vreme boravka u Kankunu obićićemo ostrvo Isla Mujeres (Ostrvo žena), koje se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Ostrvo je dugačko 8km i široko 800 m (u najširem delu ) i za razliku od Kankuna, Isla Mujeres je uspeo da zadrži svoj stari ritam, tradiciju i običaje. Najveća atrakcija ostrva je podvodni muzej Musa sa zbirkom od preko 500 skulptura potopljenih u more – savršeno mesto za ljubitelje ronjenja i snorkelinga. Ostrvo je i mesto okupljanja mladih ljudi, bekpekera i avantrista iz celog sveta. Uživaćemo u miru i tišini i pijuckati koktele.

 

Dan 7 – 9

MERIDA (3 noćenja)

Nastavljamo sa istraživanjem Meksika i krećemo ka glavnom, ujedno i najvećem gradu Jukatana. Merida je osnovana 1542. godine, kada je španski osvajač Francisco de Montejo zauzeo drevni majanski grad T’ho. Ovaj kosmopolitski grad sa muzejima, galerijama i impozantnim građevinama duž avenije Paseo Montejo neće vas ostaviti ravnodušnim. Merida se odlikuje autentičnom španskom arhitekturom iz 16-og veka, iz kog datira i najstarija katedrala na kontinentu San Ildefonso, sagrađena od blokova porušenih majanskih piramida.  Na 30 km od grada nalazi se Meksički zaliv i njegov najlepši deo – Obala flamingosa, koja se proteže između luke Progreso i Celestun rezervata, a koju svakako treba posetiti.

 

Iz Meride pravimo celodnevni fakultativni izlet u Chichen Itzu – arheološko nalazište iz doba civilizacije Maja. Chichen Itza je pod zaštitom UNESCO-a, a 2007. godine proglašena jednim od sedam svetskih čuda novog sveta.Obićićemo piramide El Kasitiljo, Hram 1000 stubova, Hram ratnika, opservatoriju, ženski manastir… Upoznaćemo se sa životom i običajima majanskog naroda, videćemo kako su prognozirali vreme i predviđali događaje svojim čuvenim kalendarom.

 

Dan 10 – 14

PLAYA DEL CARMEN (5 noćenja)

Napuštamo Meridu i putujemo u letovalište Playa Del Carmen. Stižemo u Play-u u večernjim časovima, transfer do hotela. Žurimo u neki od mnogobrojnih klubova i beach barova, gde ćemo ispijati koktele do ranih jutarnjih sati. Beskrajno duga peščana plaža, tirkizno plavo more, beli pesak, suvenirnice, meksičke kantine, marijači, tequila… Viva la Playa!!! Viva la Mexico!!! Playa Del Carmen je magnet za avanturiste i glavna stanica svih putnika koji posete Jukatan.

 

Možemo organizovani izlete u okolna mesta, nacionalne parkove, Cenote (pećine ispunjene kristalno čistom vodom), i stare majanske gradove. Trudimo se da obiđemo što više, uživamo u predivnoj prirodi, učimo o civilizaciji koja je živela na ovim prostorima, istražujemo okolinu. Organizovaćemo fakultativni izlet u Tulum, stari majanski grad koji je udaljen 70 km od Playe. Arheološka zona Tuluma se nalazi na strmoj obali okrenutoj ka izlasku sunca, sa spektakularnim pogledom na Karipsko more. Ispod ruševina se nalazi jedna od najlepših plaža na svetu. Pogled na nju ostavlja bez daha. Ovde će iguane slobodno šetati pored vas, a možda ćemo videti i kako morske kornjače polažu jaja u pesku. Okolina Playa-e je raj za ronioce, ljubitelje životinja, i ljude istraživačkog duha. Možemo posetiti i ekološko-arheološki park Xcaret, nacionalni park Xel-Ha, ostrvo Cozumel. Na raspolaganju su nam Xplor avanturističke ture, kupanje u Cenotama, plivanje sa delfinima.

 

Dan 15 – 17

HAVANA (3 noćenja)

Napuštamo Playu, putujemo do aerodroma u Kankunu, odakle imamo let nazad za Havanu, gde nastavljamo sa istrazivanjem magicne Kube. Slećemo u Havanu u popodnevnim časovima, transfer do Casa Particular-a. 

Još jedna znamenitost u blizini Havane koju treba posetiti je vila u kojoj je živeo Ernest Hemingway u kojoj  ćete čuti priču o životu i smrti čuvenog pisca. U vili se nalazi biblioteka sa 9000 knjiga, pehari iz lova, i neobično groblje kućnih ljubimaca u kom je sahranjeno oko 50 Hemingvejevih mačaka.

 

Iz Havane pravimo i fakultativni izlet u oblast Pinar del Rio, gde se nalaze plantaže najkvalitetnijeg duvana na svetu. Posetićemo fabriku cigara gde ćete moći da vidite kako sedamdestak radnika umotava cigare marke Trinidad, koje su uključujući i marke Monte Cristo i Cohiba najčuvenije na kubanskom tržištu. Obići ćemo i živopisnu dolinu Vinjales, ići u vožnju čamcem po interesantnim pećinama, videti praistorijske murale… 

 

Dan 18 – 19

VARADERO (2 noćenja)

Nakon što smo istražili Havanu i njenu okolinu uzduž i popreko, putujemo u Varadero (kombi transfer), gde ćemo da uživamo na rajskim plažama. Varadero je turističko mesto koje se nalazi se na poluostrvu Hikakos. Plaža duga 22 km, sitan beli pesak i tirkizno plavo more glavni su razlozi velike popularnosti ovog mesta. Pored najvećeg bogatstva – prelepih plaža, u okolini Varadera nalaze se pećine i vodopadi. Sa više od 100 diskoteka, barova i noćnih klubova, ovaj grad može da zadovolji svačiji ukus. Kao slobodna luka, Varadero ima fantastične uslove za ronilački turizam, 25 lokacija za ronjenje i marina park sa čamcima i avionima koji su potopljeni u more kako bi ih ronioci istraživali.

 

Dan 20 – 21

HAVANA – BEOGRAD

Opraštamo se od Kube i sabiramo utiske. Transfer do aerdroma  u Havani, odakle imamo let za Beograd ( preko konekcionog grada).

Cene i uslovi

datum polaska: 28-01-2019 - datum povratka: 17-02-2019
Cena putovanja po osobi: 1699 eur Regularna cena - za prijave do 30 dana pre početka putovanja

U cenu aranžmana je uključeno:

 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Beograd - Havana - Beograd
 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Havana – Cancun - Havana
 • Svi transferi prema programu putovanja (kombi ili mini bus)
 • Smeštajna bazi noćenja u hotelima 2*-3*u Meksiku i casas particulares na Kubi ( 18 noćenja u 1/2 ili 1/3 sobama )
 • Organizovanje putovanja
 • Vodič 

U cenu aranžmana nije uključeno:

 • Viza za Meksiko ( za drzavljane Srbije viza je besplatna)
 • Viza za Kubu ( za drzavljane Srbije nije potrebna viza )
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje ( može se uzeti u agenciji )
 • Fakultativni izleti i ulaznice sa kulturno - istorijske spomenike
 • Individualni troškovi za vreme putovanja

Način plaćanja:

 • prilkom prijave 200 eur - rezervacija putovanja
 • ostatak iznosa u najviše 3 rate
 • poslednja rata maksimalnog iznosa 200 eur mora biti isplaćena najkasnije 2 nedelje pre početka putovanja
 • moguć je dogovor oko dinamike plaćanja na rate
 • Plaćanje se vrši u dinarskoj protvvrednosti po prodajnom kursu banke Intesa na dan uplate

Napomene

 • Poslednji rok za prijavu je 30 dana pre početka putovanja
 • Program je rađen na bazi minimum 10 putnika
 • Posle kupovine avio karata, novac uplaćen za iste je nemoguće refundirati i u tom slučaju važe uslovi aviokompanije.
 • Putnici su u obavezi da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.

Molimo Vas pogledajte OPŠTE NAPOMENE za ovo putovanje!

Smeštaj

KANKUN

Hotel kategorije 2* lociran je u Downtown-u Kankuna. Poseduje bar, restoran, otvoreni bazen, spa i velnes centar. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa klima-uređajem, TV-om, telefonom i besplatnim Wi-Fi internetom.

 

MERIDA

Hotel kategorije 3* lociran je u starom delu grada, u blizini centralnog trga Zocalo i katedrale San Ildefonso. Poseduje restoran i bar.  Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa klima-uređajem, sefom, flat-screen TV-om, telefonom i besplatnim Wi-Fi internetom.

 

PLAYA DEL CARMEN

Hotel kategorije 3*  je lociran na 5 minuta hoda od plaže i La Quinta Avenida ulice. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa sefom, klima-uređajem, TV-om, frižiderom, telefonom i besplatnim Wi-Fi internetom. Neke sobe poseduju i terasu.

 

HAVANA

Casa Particular je locirana u starom delu grada. Svaka soba poseduje sopstveno  kupatilo i klima-uređaj.  U okviru kuće nalazi kuhinja koja je na raspolaganju svim gostima. Postoji mogućnost doplate za doručak.

 

VARADERO

Casa Particular je locirana na 10 minuta hoda od plaže. Svaka soba poseduje sopstveno  kupatilo i klima-uređaj.  Postoji mogućnost doplate za doručak.

 

Fakultative

Isla Mujeres (privatna tura)

Celodnevni izlet uključuje obilazak jednog od najlepših ostrva u Meksiku – Isla Mujeres (Ostrvo žena). Ovo malo ribarsko ostrvo nadomak Kankuna je čuveno po tome što je uspelo da zadrži svoj stari ritam, tradiciju i običaje. Tokom izleta ćemo golf kolima obići uzduž i popreko ostrvce dugačko svega 8 km i široko 800 m (u najširem delu ).  Odlazimo i do najjužnijeg dela ostrva na kom se nalazi arheološko nalazište Punta Sur. Tu će vas zadiviti pogled niz litice o koje se lome talasi tirkiznog mora i nećete odoleti da napravite što više fotki… Nastavljemo ludu vožnju po ostrvu i zaustavljamo se na plaži Playa Norte, gde ćemo pijuckati koktele, izležavati se na belom pesku i uživati u plavetnilu karipskog mora.  Nakon zalaska sunca, idemo u istraživanje Downtowna ostrva, provlačimo se kroz uske uličice u kojima su nanizane male meksičke kuće drečavih boja, kupujemo autentične suvenire i uživamo uz muziku marijačija… 

 

Cena izleta: 40€

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer od hotela do luke
 • Povratni transfer trajektom od Cancuna do Isla Mujeresa
 • Obilazak ostrva Golf kolima ( najam kola od 09:00h-17:00h)
 • Ulaznica u Punta Sur arheološko nalazište
 • Pratnja vodiča tokom izleta
Uxmal i Loltun (privatna tura)

Celodnevni izlet počinjemo obilaskom najveće podzemne pećine povezane sa drevnim čovekom u Puuc brdima središnjeg Yucatana. Iz ogromne komore unutar ulaza, hodnici vode u različitim smerovima poput latica ogromnog cveta, pa je teko i nastao naziv, „Loltun“, što znači „Cvet u kamenu“. U stalaktitima, stalagmitima i kamenim stubovima, urezane su gigantske statue životinja, ljudi i bogova. Neki su Majanskog porekla, ali postoje i čudni stariji, zagonetni petroglifi, koji nisu ni na koji način slični rezbarijama Maja.  Današnje Maje kažu da oni nemaju baš nikakve veze sa tim rezbarijama u Loltunu. Kažu da su to učinili „prvi stanovnici“ Yucatana, mali ljudi zvani Púus. Nakon obilaska Loltuna nastavljamo put ka Uxmalu, još jednim u nizu starih gradova Maya. Ovaj drevni majanski grad predstavlja jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta Yucatana. Upravo zbog svoje veličine i načina gradnje danas privlači brojne znanstvenike i istraživače željne odgovora kako su takva zdanja mogla biti izgrađena u vremenu kada nije bilo alata i načina transporta kakvi postoje danas. U večernjim časovima uživamo u predstavi svetlosti i zvuka u Uxmalu, nakon koje se vraćamo u Meridu.

 

Cena izleta: 55€

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz
 • Ručak
 • Ulaznica u pećinu Loltun
 • Ulaznica u Uxmal
 • Ulaznica za predstavu svetlosti i zvuka
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Lokalni stručni vodiči u Loltunu i Uxmalu
Chichen Itza i Cenote Ik Kil (privatna tura)

Celodnevni fakultativni izlet uključuje obilazak Chichen Itze i Cenote Ik Kil. Chichen Itza je  arheološko nalazište iz doba civilizacije Maja, pod zaštitom je UNESCO-a i proglašena je jednim od sedam svetskih čuda novog sveta 2007. godine. Uz pratnju stručnog vodiča obići ćemo najznačajnije piramide i hramove u Chichen Itzi i čuti interesantnu priču o životu i običajima majanskog naroda.  Nakon što smo istražili čuveni majanski lokalitet otići ćemo da se osvežimo u kristalno čistoj vodi Cenote Ik Kil. Na poluostrvu Yucatan nema reka tako da su pećine cenote, kojih ima nekoliko hiljada, vekovima korisćene kao jedini izvor vode za piće i navodnjavanje. Lepota i misticnost ovih pećina ce vas zadiviti i shvatićete zasto ih je narod sa ovih prostrora smatrao svetim mestima i u njima izvodio religijske rituale.

Cena izleta:  60€

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz
 • Ulaznica u Chichen Itzu
 • Ulaznica u Cenote Ik Kil
 • Ručak
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 •  Lokalni stručni vodič u Chichen Itzi
Vinjales - dolina duvana (privatna tura)

Tokom celodnevnog izleta starim automobilima-maquinama obilazimo dolinu Vinjales koja se nalazi u provinciji Pinar del Rio i poznata je po najvećoj proizvodnji duvana na Kubi. Glavna odlika doline su krečnjačke formacije – mogotes koje kao glave šećera skrivene pod bujnom vegetacijom izranjaju svuda unaokolo. Naša prva stanica je  vidikovac Los Hazmines (Los Jazmines) sa kojeg se pruža nesvakidašnji pogled na dolinu. Nakon vidikovca nastavljamo put do pećine Cueva del Indio (Pećine Indijanaca) gde ćemo ići u vožnju čamcima i videti vrlo interesantne formacije stena. Sledi poseta seoskom domaćinstvu koje se bavi proizvodnjom duvana. Dok slušamo interesantnu priču o proizvodnji duvana, žena seljaka nas poslužuje kafom i tompusim. Nakon što smo naučili dosta o duvanu nastavljamo sa istraživanjem okoline i uživamo u netaknutoj prirodi na ručku koji su nam spremili ljubazni lokalci. 

Cena izleta: 70€

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz Havana-Vinjales-Havana
 • Vožnja čamcima kroz pećinu
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Lokalni stručni vodič u Vinjalesu
 • Ručak
 • Degustacija kafe i tompusa
Hemingvejeva kuća (privatna tura)

Izlet započinjemo vožnjom oldtajmerima kroz staru Havanu i dok se osećamo kao da smo se vratili u proslost putujemo ka kući u kojoj je Ernest Hemingvej živeo dok je pisao knjigu Starac i more. Hemingvejeva kuća Vila Finca la Vigia je izgrađena 1887. godine i nalazi se u blizini Havane u mestu San Francisco de Paula. U vili se nalazi biblioteka s 9.000 knjiga, pehari iz lova, neobično groblje kućnih ljubimaca na kom su sahranjeni Hemingvejevi psi, njegova garderoba i jos dosta toga zanimljivog. Posebnost vile je botanički vrt s tropskim biljem, u kojem se nalazi i brod kojim je u selu Cojimar sa svojim prijateljima Kubancima išao na pecanje. Nakon što smo posetili ovu impresivnu vilu vraćamo se u centar Havane i obilazimo Floriditu – bar u kojem je Hemingvej pio daikiri i Bodequita del Medio – bar u kom je čuveni pisac uživao u svom mohitu.

Cena izleta: 30€

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz oldtajmerima
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Ulaznica
Tulum (privatna tura)

Tulum je mali grad u državi Quintana Roo, koji je poznat po rajskim plažama sa sitnim belim peskom i bogatoj istoriji. Između 13-og i 15-og veka majanski grad Tulum je bio centralna luka države Coba i uspešno se branio od španskih osvajača skoro 100 godina. Arheološka zona Tuluma se nalazi na strmoj obali okrenutoj ka izlasku sunca, sa spektakularnim pogledom na karipsko more. Ispod ruševina se nalazi jedna od najlepših plaža u Meksiku. Pogled na nju ostavlja bez daha. Ovde će iguane slobodno šetati pored vas, a možda ćemo videti i kako morske kornjače polažu jaja u pesku… Uživaćemo u svakom trenutku provedenom u ovom neobičnom mestu prožetom čarolijom i tajnama koje znaju samo Maje.

Cena izleta: 30€

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer od hotela do Tuluma
 • Ulaznica u arheološku zonu
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta
Xcaret nacionalni park ( Deluxe paket)

Xcaret je ekološko-arheološki park u kome ćete imati priliku da plivate podzemnom rekom, hodate kroz džunglu, vidite na stotine vrsta životinja i biljaka karakterističnih za ovo podneblje i upoznate se sa majanskom kulturom… Ni na jednom drugom mestu Meksiko nije tako dobro predstavljen kao u Xcaretu…U parku postoji nekoliko katedrala, majansko groblje i selo u džungli u kome se svakodnevno održavaju ceremonije i rituali koji će vas vratiti daleko u prošlost… Tu je i plivanje sa delfinima (fakultativno), sea tracking (fakultativno), akvarijum, vrt leptirova, botanička bašta… Kada se umorite od istraživanja okoline možete da se izležavate zavaljeni u lezaljke u lagunama ili odete u neku od skrivenih pećina na masažu. Na kraju dana se u Gran Tiacho teatru održava spektakl sa preko 300 izvođača, koji prikazuje život na ovim prostorima vekovima u nazad… Nakon odgledane predstave sabiramo utiske i fascinirani smo time što smo videli i naučili o Meksiku u samo jednom danu…

Cena izleta: na upit

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer kombijem od hotela do X-careta
 • Ulaznica u X-caret ( od 09:00h do 21:00h)
 • Ručak (švedski sto)
 • Oprema za snorkeling
Share on TwitterShare on Facebook