• +381 60 490 6900
 • +381 60 490 2900
 • info@diskodrugarputovanja.rs
 • Strahinjića Bana 22, Beograd

LISABON - 6 DANA

LISABON - 6 DANA

LISABON - 6 DANA

 
 
TERMINI:

 

 

 11. JAN – 16. JAN |  Aktuelna cena 699 eur – POPUNJENA GRUPA!
 

Plan i program putovanja

 Dan 1

BEOGRAD – LISABON

Sastanak na Aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme i direktan let do Lisabona. Dolazak u Lisabon u popodnevnim časovima i transfer do hotela. Upoznavanje sa okolinom u dogovoru sa vodičem. Noćenje.

 

Dan 2

LISABON

Nakon doručka spremamo se za susret sa svim lepotamo koje Lisabom priprema za nas. Prvog dana realizujemo fakultativni izlet „Panoramsko razgledanje Lisabona“. Prva stanica na našem putovanju biće park Edvard VII i fotografisanje na jednom od najlepših vidikovca koji se nalazi upravo ovde.  Ovaj grandiozni zeleni park od 25 hektara se prostire od Avenije slobode i trga Pombal pa do centra grada. Engleski kralj Edvard VII je 1903, godine posetio Portugal u cilju jačanja državnih odnosa Velike Britanije i Portugala. Pre toga ovaj park se zvao park Slobode, a nakon 1945. godine, park je restauriran onako kako i danas izgleda. U parku se svake godine održava sajam knjiga, a tu se nalazi i staklena bašta veličine 2 hektara, sa biljkama iz celog sveta.

Park ima uredjene pešačke staze, koje su oivičene visokim drvećem, veoma lepo uredjene i održavane travnjake i predivan pogled na zaliv ispred Lisabona. Ovo je najveći park u gradu i obzirom da se nalazi na malom uzvišenju on ima predivan pogled na more. Nastavljamo naše istraživanje šetnjom do Kule Belem, najposećenijeg turističkog mesta u Lisabonu. Izgradnja tornja je započela 1516. godine, a  nakon četiri godine, Torre de Belém bio je potpuno gotov. Inicijalno toranj je služio u odbrani obrane od neprijatelja (topovi još uvek postoje u njemu) , a nešto kasnije, odbrana više nije bila potrebna, pa toranj više nije služio kao takav. Služio je kao svetionik, kao i zatvor, a takođe je bio i središte naplate poreza. Obilazimo Manastir Jeronimos čija je izgradnja započeta 1501. godine, a završena je u XVII veku. Manastir je radjen po projektu portugalskog arhitekte Diogo de Boitaca, a podignut je na mestu kapele gde su se Vasco da Gama i njegova posada molili pre puta za Indiju. Manastir predstavlja simbol sećanja na putovanje Vasca de Game. Upravo, ovde se nalazi i grobno mesto Vasca de Game, smešteno unutar crkve. Osim njegovog groba, ovde se nalazi i grob pesnika Luisa de Camoesa, autora epa Lusijade posvećen Vascu da Gami.  Osim njihovih grobova, u manastiru Jeronimu se nalaze i grobna mesta istorijskih ličnosti Portugala.

Za sam kraj ostavljamo obilazak najstarijeg dela Lisabona – Alfamu. Zaustavljamo se na Trgu Praca Do Comercio koji je oivičen morem sa jedne, i zaštićen zgradama sa druge strane, i (Praça do Comércio) ima ulogu pažljivo ukrašene gradske kapije. Pre velikog zemljotresa koji je pogodio Lisabon 1755. godine i uništio njegov veći deo, bio je sedište kraljevske porodice i nosio je ime po palati koja se na njemu nalazila. Razoreni grad mnoge bi odveo u očaj, ali Markiz de Pombal u nesreći je video priliku za obnovu. Terreiro do Paço postao je centar svih trgovačkih poslova, a uz promenjenu funkciju došlo je i novo ime. Pešačimo kroz Porta De Sol i spuštamo se do Alfame – najstarije i verovatno najinteresantnija četvrt u Lisabonu koja se prostire između gradskog zamka i reke Težo. Nekada davno, čitav Lisabon se nalazio u okviru granica Alfame, današnjeg starog grada koji je i najpopularnija oblast među turistima. U Alfami se nalaze neke od najpoznatijih znamenitosti u Lisabonu, ali ono što ovu četvrt čini zaista posebnom jeste da kojom god uličicom krenete ili u koji god ćošak da zavirite, sasvim sigurno nećete ostati ravnodušni. Ovde ćemo šetati i obilazite najznačajnije atrakcije: Lisabonska katedrala, Tramvaj 28, itd. Noćenje.


Dan 3 – 5

LISABON (3 noćenja)

U toku našeg boravka u Lisabonu pored dobre zabave i provoda iskoristićemo vreme najbolje moguće za obilazak najznačajnijih mesta u ovom bajkovitom gradu. Smeštena u živopisnoj brdovitoj oblasti 30 kilometara severozapadno od Lisabona, Sintra je mali klimatski raj i omiljeno izletište stanovnika portugalske prestonice. Mnogobrojne palate i letnjikovci, od kojih je većina pod zaštitom Uneska, svedoče o raskoši, bogatstvu, ali i ekscentričnosti portugalske aristokratije i buržoazije. Gradić je prava vazdušna banja, sa mnogobrojnim izvorima vode i bujnim zelenilom koje kulja sa svih strana, odmarajući vam i oči i dušu. To su prvo primetili portugalski kraljevi još u 16. veku, a zatim i bogata vlastela, pa su u Sintri nikle velelepne palate, koje svojom arhitekturom, stilom i odabirom boja danas mame na hiljade turista. Videćemo i Nacionalnu palatu u Sintri koja predstavlja nekadašnju rezidenciju portugalskih kraljeva sagrađena na mestu jednog od dva mavarska dvorca u gradu. Kao i druge palate u Sintri, i Nacionalna palata je mešavina više arhitektonskih stilova — a najpoznatija je po dva visoka dimnjaka koji dominiraju gradskom panoramom. Nezaobilazna stanica na našem putovanju je Cabo da Roca koji je u 17. veku bio jedna od najvažnijih tački odbrane luke u Lisabonu. Ovaj rt imao je veliku ulogu u vreme Španskog rata za nezavistnost, u 19. veku, u kojem su Španija i Portugal uz pomoć Velike Britanije zajedno istupile u borbi protiv Napoleonovih osvajanja. Cabo da Roca nalazi se u parku prirode Sintra-Kaškaiš, na oko 40-ak kilometara od Lisabona.

Posetićemo jedan od najlepših gradova i najmodernijih letovališta u Portugalu – Kaškaiš. Ovo mesto je od malog, tradicionalnog ribarskog sela postalo jedno od najtraženijih letnjih destinacija u Evropi. Preokret se dogodio u 19. veku kada je kralj Luis I odlučio da tvrđavu iz 17. veka preuredi u svoju letnju rezidenciju. Ovo je bio poziv lisabonskoj aristokratiji da krene kraljevim stopama, pa je u ovom malom gradiću za kratko vreme izgrađeno mnoštvo luksuznih palata i vila. U samom Kaškaišu veliku atrakciju predstavlja i istorijski deo grada koji u potpunosti odgovara duhu vremena u kojem je građen i koji ovom, ipak, malom mestu daje posebnu atmosferu čineći ga tako različitim od još jednog u nizu odmarališta pored mora.

Slobodno vreme koristimo za šoping, šetnje kroz male uske ulice opasane kaldrmom, vožnju tramvajima i degustaciju raznoraznih tradicionalnih đakonija. U večernjim časovima se zabavljamo u nekom od mnogobrojnih restorana uz zvuke fado muzike i ljubazne domaćine. Takođe izdvajamo kao obaveznu posetu Manastiru Batalja (jedan od najleših manastira). Manastir Bataglia je kombinacija kasnogotičkog i manuelinskog stila. Izgradnja, koja je započela 1386. godine, bila je duga: petnaest arhitekata je preuzelo projekat, zamjenjujući jedan drugog. Manastir je preživio prirodnu katastrofu, vojnu invaziju i zaborav. Obnova je počela 1840. Nastavljeno je do početka prošlog stoljeća, ali nije u potpunosti završeno: panteon u obliku rotonde, nazvan Capelas Imperfeitas (Nedovršene kapele), ostao je bez kupole.

 

Dan 6

LISABON – BEOGRAD

Nakon doručka, check Out iz hotela i slobodno vreme do polaska za Beograd. Direktan let za Beograd u 17:20h. Kraj putovanja.

Cene i uslovi

datum polaska: 11-01-2024 - datum povratka: 16-01-2024
Cena putovanja po osobi: 799 eur - PROMO CENA VAŽI ZA PRVIH 6 PRIJAVA!899 eur First minute - za prijave do 60 dana pre početka putovanja999 eur Regularna cena - za prijave do 30 dana pre početka putovanja

U cenu aranžmana je uključeno:

 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Beograd – Lisabon – Beograd
 • Svi transferi u Lisabonu prema programu putovanja (kombi ili mini bus)
 • Smeštaj na bazi 5 noćenja sa doručkom u Hotelu 4* (1/2 sobe) u Lisabonu
 • Organizovanje putovanja
 • Predstavnik agencije na destinaciji (vodič) tokom čitavog boravka

U cenu aranžmana nije uključeno:

 • Viza (za državljanje Srbije Viza nije potrebna)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Doplata za jednokrevetnu sobu (na upit)
 • Trokrevetna soba (na upit)
 • Fakultativni izleti i sve ulaznice u muzeje
 • Individualni troškovi

Način plaćanja:

 • prilikom prijave 200 eur - rezervacija putovanja
 • ostatak iznosa u najviše 3 rate
 • poslednja rata mora biti isplaćena najkasnije 20 dana pre početka putovanja
 • moguć je dogovor oko dinamike plaćanja na rate
 • Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

Napomene

 • Poslednji rok za prijavu je 30 dana pre početka putovanja
 • Program je rađen na bazi minimum 10 putnika
 • Posle kupovine avio karata, novac uplaćen za iste je nemoguće refundirati i u tom slučaju važe uslovi aviokompanije
 • Usled najnovijih dešavanja i promena cena goriva na svetskom tržištu konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni
 • Putnici su u obavezi da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju
 • Za većinu destinacija potrebno je da pasoš važi još najmanje 6 meseci nakon dana završetka putovanja
Molimo Vas pogledajte OPŠTE NAPOMENE za ovo putovanje!

Smeštaj

HOTEL 3* LISABON

Hotel je smešten u širem centru Lisabona. U neposrednoj blizini se nalazi i stanica metroa, kao iveliki broj prodavnica i restorana. Sve sobe su dvokrevetne i poseduju klimu, sef, flat – screen Tv sa kablovskim kanalima, telefon, minibar i besplatan Wi-fi. Takođe peškiri i fen za kosu su obezbeđeni.

Fakultative

PANORAMSKO RAZGLEDANJE LISABONA

Prva stanica na ovom izletu biće park Edvard VII i fotografisanje na jednom od najlepših vidikovca. Ovaj grandiozni zeleni park od 25 hektara se prostire od Avenije slobode i trga Pombal pa do centra grada. Park ima uređene pešačke staze, koje su oivičene visokim drvećem, lepo uređene travnjake i pogled na zaliv ispred Lisabona. 

Nastavljamo sa posetom velelepne Kule Belem, najposećenijeg turističkog mesta u Lisabonu. Izgradnja tornja je započeta 1516. godine, a  nakon četiri godine, Kula Belem bila je potpuno završena. Nakon toga obilazimo Manastir Jeronimos koji je rađen po projektu portugalskog arhitekte Diogo de Boitaca, a podignut je na mestu kapele gde su se Vasko de Gama i njegova posada molili pre puta za Indiju. Manastir predstavlja simbol sećanja na putovanje Vaska de Game. Upravo, ovde se nalazi i grobno mesto Vaska de Game, smešteno unutar manastira. Za sam kraj ostavljamo obilazak najstarijeg dela Lisabona – Alfamu.

Zaustavljamo se na Trgu Komersio koji je oivičen morem sa jedne i zgradama sa druge strane, Trg Komersio ima ulogu pažljivo ukrašene gradske kapije. Trg je predstavljao sedište kraljevske porodice i nosio je ime po palati koja se na njemu nalazila. Nakon rekonsturkcije posle zemljotresa kojim je Lisabon pogođen 1755.god, Terreiro do Paço je postao centar svih trgovačkih poslova, a uz promenjenu funkciju došlo je i novo ime.

Prolazimo kroz Porta De Sol i spuštamo se do Alfame – najstarija četvrt u Lisabonu koja se prostire između gradskog zamka i reke Težo. Nekada davno, čitav Lisabon se nalazio u okviru granica Alfame, današnjeg starog grada koji je i najpopularnija oblast među turistima.

Cena izleta: 55

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer

 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta

Sintra, Cabo da Roca, Cascais

Smeštena u živopisnoj brdovitoj oblasti 30 kilometara severozapadno od Lisabona, Sintra je mali klimatski raj i omiljeno izletište stanovnika portugalske prestonice. Mnogobrojne palate i letnjikovci, od kojih je većina pod zaštitom Uneska, svedoče o raskoši, bogatstvu, ali i ekscentričnosti portugalske aristokratije i buržoazije. Gradić je prava vazdušna banja, sa mnogobrojnim izvorima vode i bujnim zelenilom koje kulja sa svih strana, odmarajući vam i oči i dušu. To su prvo primetili portugalski kraljevi još u 16. veku, a zatim i bogata vlastela, pa su u Sintri nikle velelepne palate, koje svojom arhitekturom, stilom i odabirom boja danas mame na hiljade turista. Videćemo i Nacionalnu palatu u Sintri koja predstavlja nekadašnju rezidenciju portugalskih kraljeva sagrađena na mestu jednog od dva mavarska dvorca u gradu. Kao i druge palate u Sintri, i Nacionalna palata je mešavina više arhitektonskih stilova — a najpoznatija je po dva visoka dimnjaka koji dominiraju gradskom panoramom. Nezaobilazna stanica na našem putovanju je Cabo da Roca koji je u 17. veku bio jedna od najvažnijih tački odbrane luke u Lisabonu. Ovaj rt imao je veliku ulogu u vreme Španskog rata za nezavistnost, u 19. veku, u kojem su Španija i Portugal uz pomoć Velike Britanije zajedno istupile u borbi protiv Napoleonovih osvajanja. Cabo da Roca nalazi se u parku prirode Sintra-Kaškaiš, na oko 40-ak kilometara od Lisabona.

Posetićemo jedan od najlepših gradova i letovališta u Portugalu – Kaškaiš. Kaškaiš se nalazi na samom ušću u reku Težo. Ovo mesto je od malog, tradicionalnog ribarskog sela postalo jedno od najtraženijih letnjih destinacija u Evropi. Preokret se dogodio u 19. veku kada je kralj Luis I odlučio da tvrđavu iz 17. veka preuredi u svoju letnju rezidenciju. Ovo je bio poziv lisabonskoj aristokratiji da krene kraljevim stopama, pa je u ovom malom gradiću za kratko vreme izgrađeno mnoštvo luksuznih palata i vila. U samom Kaškaišu veliku atrakciju predstavlja i istorijski deo grada koji u potpunosti odgovara duhu vremena u kojem je građen i koji ovom, ipak, malom mestu daje posebnu atmosferu čineći ga tako različitim od još jednog u nizu odmarališta pored mora.

Cena izleta: 70€

U cenu izleta je uključeno:

 • Transfer
 • Ulaznicu za Nacionalnu palatu
 • Lokalni vodič
 • Vodič
Fado veče

Večernji izlazak u lokalni Portugalski restoran i uživanje u tradicionalnoj hrani i piću uz ritam fado muzike.

Cena izleta: 65€

U cenu izleta je uključeno:

 • Transfer
 • Večeru
 • Piće
 • Fado program
 • Vodič
Obidoš, Alkobasa, Batalja i Nazare

Celodnevni  izlet “Obidoš, Alkobasa, Batalja, Nazare”, je jedinstvena prilika da se upozna centralni deo Portugalije. Obidoš je najlepši i najbolje očuvan srednjovekovni grad u zemlji i u potpunosti je opasan tvrđavom visokom 13 metara a koja potiče iz 12.veka. Poznat je i kao „grad venčani poklon“ jer ga je kralj Deniš poklonio svojoj supruzi kraljici Izabeli prilikom njihovog venčanja 1282. godine. To je, bez sumnje, jedno od najromantičnijih i najživopisnijih sela koje odlikuju uske, kaldrmisane ulice oivičene šarenim kudicama prekrivenim cvedem, sa karakterističnim gotičkim vratima i prozorima i rukom oslikanim pločicama „azuležos“. Alkobasa je grad poznat po manastiru Opatija Svete Marije, najvedoj crkvi u čitavom Portugalu iz 12.i 13. veka i jednom od spomenika koji su na listi spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a. U manastiru su sahranjeni najpoznatiji ljubavnici portugalske istorije – kralj Pedro I i Ineš se Kastro, a njihove grobnice se smatraju najlepšim gotičkim reljefnim skulpturama u istoriji portugalske umetnosti.

U Batalji se nalazi manastir Svete Marije od Pobede, najvede remek-delo portugalske gotičke umetnosti. Izgrađen je krajem 14.veka nakon portugalske pobede nas Kastiljom u bici kod obližnjeg mesta Alžubarote, i na listi je spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojni kitnjasti stubovi, kule i balustrade iz daljine deluju kao čipka. Nazare je nekadašnje najpoznatije ribarsko mesto u Portugalu čuveno po karakterističnim, intenzivno obojenim ribarskim brodidima, danas živopisno i užurbano turističko mesto sa dugim plažama, odličnim ribljim restoranima i pijacama. Nezaobilazna je  poseta Manastiru Bataglia (jedan od najleših manastira). Manastir Bataglia je kombinacija kasnogotičkog i manuelinskog stila. Izgradnja, koja je započela 1386. godine, bila je duga: petnaest arhitekata je preuzelo projekat, zamjenjujući jedan drugog. Manastir je preživio prirodnu katastrofu, vojnu invaziju i zaborav. Obnova je počela 1840. Nastavljeno je do početka prošlog stoljeća, ali nije u potpunosti završeno: panteon u obliku rotonde, nazvan Capelas Imperfeitas (Nedovršene kapele), ostao je bez kupole.

Cena izleta: 60€

U cenu izleta je uključeno:

 • Transfer

 • Ulaznica za manastir Bataglia

 • Stručni vodič

 • Vodič

Share on TwitterShare on Facebook