MEKSIKO I KUBA JAN-FEB - 21 DAN

MEKSIKO I KUBA JAN-FEB - 21 DAN

MEKSIKO I KUBA JAN-FEB - 21 DAN

MEKSIKO I KUBA JAN-FEB - 21 DAN

Plan i program putovanja

Dan 1

BEOGRAD – HAVANA

Sastanak na aerodromu “Nikola Tesla“ u dogovoreno vreme. Let do Havane u večernjim časovima, sa presedanjem u konekcionom gradu.

 

Dan 2 – 6

HAVANA (5 noćenja)

Sletanje u Havanu u prepodnevnim časovima, transfer do Casa Particular-a u kom ćemo biti smešteni.

Havana (San Cristobal de La Habana) je glavni grad Kube i sa 2,1 miliona stanovnika, predstavlja jedan od najvećih gradova na Karibima. Čim kročite u Havanu osetićete prvi ukus Kube. Dok šetate ulicama i osluškujete ritmove ostrva, koji kao da vas mame da zaplešete, sretaćete prolaznike koji vam se smeše i nonšalantno započinju razgovor, pa odmah stičete utisak da ste tu dobrodošli. Kasnije, dok se vozite oldtajmerima drečavih boja po Malekonu i kosu vam kvase kapljice Karipskog mora, zapitaćete se da li upravo gledate neki stari film ili to sve zaista postoji tu, pred vašim očima. Tokom boravka u Havani ići obilazimo stari deo grada (La Habana Vieja), najbolje očuvani španski kolonijalni kompleks na američkom kontinentu koji je od 1982. godine pod zaštitom UNESCO-a. Stara Havana – “Vieja” je mahom pešačka zona, sa palmama, puno malih trgova i ušuškanih parkova. Obići ćemo trg “Plaza de Armas”, Muzej revolucije, katedralu San Kristobal na trgu “Plaza de la Catedral”, kapelicu “El Template” u kojoj je osnovan grad Havana 1599. godine… U slobodno vreme možete posetiti i muzej grada Havane-Palacio de los Capitanes Generales, kao i muzej ruma „Havana club“… Kada se umorimo od šetnje i obilazaka idemo u bar “Floridita” na daikiri, baš kao što je to radio i Hemingvej.

 

Tokom boravka u ovom fascinantnom gradu imaćemo priliku da idemo i u fakultativni obilazak grada kabrioletima. Ovu interesantnu turu započinjemo iz prelepog Vedada, glavne poslovne četvrti kraj Malekona – 8 km dugog šetališta uz more, koje je zaštitni znak Havane. To je sastajalište umetnika, pesnika, filozofa i mladih zaljubljenih parova, koje svoj puni sjaj doživljava u vreme zalaska sunca. Obići ćemo i Trg revolucije (Plaza de la Revolucion) na kom je Fidel Kastro držao svoje govore. Na trgu se nalazi zgrada Ministarstva odbrane u kojoj je Kastro imao kancelariju, Ministarstvo finansija i spomenik pesniku i revolucionaru Hose Martiju. Vozimo se pored Cementario Colon – velikog groblja gde su sahranjene najvažnije ličnosti iz kubanske istorije, videćemo i kompleks Havanskog Univerziteta koji pleni svojom veličanstvenom arhitekturom, a na kraju obilazimo i četvrt Mira Mar.

 

Još jedna znamenitost u blizini Havane koju treba posetiti je vila u kojoj je živeo Ernest Hemingvej i u kojoj ćete čuti priču o životu i smrti čuvenog pisca. U vili se nalazi biblioteka sa 9000 knjiga, pehari iz lova, i neobično groblje kućnih ljubimaca u kom je sahranjeno oko 50 Hemingvejevih mačaka.Kada padne noć oživljavaju lokalni klubovi i barovi u kojima ćemo do jutra ispijati koktele od ruma. Za one koji vole klasične kubanske ritmove poput salse, tu su kuće muzike (casa de la musica) u kojima se održavaju male autentične kubanske ulične žurke. Kada budemo hteli da pobegnemo od gradske gužve možemo otići na neku od prelepih plaža u blizini Havane da se rashladimo u tirkiznom moru, pućkamo tompuse i pijemo mohito uvaljeni u ležaljke ispod nadstrešnica od trske. Iz Havane pravimo i fakultativni izlet u oblast Pinar del Rio, gde se nalaze plantaže najkvalitetnijeg duvana na svetu. Posetićemo fabriku cigara gde ćete moći da vidite kako sedamdesetak radnika umotava cigare marke Trinidad, koje su uključujući i marke Monte Cristo i Cohiba najčuvenije na kubanskom tržištu. Obići ćemo i živopisnu dolinu Vinjales i ići u vožnju čamcem po interesantnim pećinama.

 

Dan 7 – 8

VARADERO (2 noćenja)

Nakon što smo istražili Havanu i njenu okolinu uzduž i popreko, putujemo u Varadero (kombi transfer), gde ćemo da uživamo na rajskim plažama. Varadero je turističko mesto koje se nalazi se na poluostrvu Hikakos. Plaža duga 22 km, sitan beli pesak i tirkizno plavo more glavni su razlozi velike popularnosti ovog mesta. Pored najvećeg bogatstva – prelepih plaža, u okolini Varadera nalaze se pećine i vodopadi. Sa više od 100 diskoteka, barova i noćnih klubova, ovaj grad može da zadovolji svačiji ukus. Kao slobodna luka, Varadero ima fantastične uslove za ronilački turizam, 25 lokacija za ronjenje i marina park sa čamcima i avionima koji su potopljeni u more kako bi ih ronioci istraživali.

 

Dan 9 – 13

PLAYA DEL CARMEN (5 noćenja)

Transfer u prepodnevnim časovima od Varadera do aerodroma u Havani i let za Kankun. Sletanje u Kankun u kasnim popodnevnim časovima. Transfer do hotela u Playi del Carmen. Čim se smestimo u hotel žurimo u neki od mnogobrojnih klubova i beach barova, gde ćemo ispijati koktele do ranih jutarnjih sati. Beskrajno duga peščana plaža, tirkizno plavo more, beli pesak, suvenirnice, meksičke kantine, marijači, tequila… Viva la Playa!!! Viva la Mexico!!! Playa Del Carmen je magnet za avanturiste i glavna stanica svih putnika koji posete Jukatan.

 

Možemo organizovani izlete u okolna mesta, nacionalne parkove, Cenote (pećine ispunjene kristalno čistom vodom), i stare majanske gradove. Trudimo se da obiđemo što više, uživamo u predivnoj prirodi, učimo o civilizaciji koja je živela na ovim prostorima, istražujemo okolinu. Organizovaćemo fakultativni izlet u Tulum, stari majanski grad koji je udaljen 70 km od Playe. Arheološka zona Tuluma se nalazi na strmoj obali okrenutoj ka izlasku sunca, sa spektakularnim pogledom na Karipsko more. Ispod ruševina se nalazi jedna od najlepših plaža na svetu. Pogled na nju ostavlja bez daha. Ovde će iguane slobodno šetati pored vas, a možda ćemo videti i kako morske kornjače polažu jaja u pesku. Okolina Playa-e je raj za ronioce, ljubitelje životinja, i ljude istraživačkog duha. Možemo posetiti i ekološko-arheološki park Xcaret, nacionalni park Xel-Ha, ostrvo Cozumel. Na raspolaganju su nam Xplor avanturističke ture, kupanje u Cenotama, plivanje sa delfinima.

 

Dan 14 – 16

MERIDA (3 noćenja)

Nastavljamo sa istraživanjem Meksika i krećemo ka glavnom, ujedno i najvećem gradu Jukatana-Meridi. Merida je osnovana 1542. godine, kada je španski osvajač Francisco de Montejo zauzeo drevni majanski grad T’ho. Ovaj kosmopolitski grad sa muzejima, galerijama i impozantnim građevinama duž avenije Paseo Montejo neće vas ostaviti ravnodušnim. Merida se odlikuje autentičnom španskom arhitekturom iz 16-og veka, iz kog datira i najstarija katedrala na kontinentu San Ildefonso, sagrađena od blokova porušenih majanskih piramida.  Na 30 km od grada nalazi se Meksički zaliv i njegov najlepši deo – Obala flamingosa, koja se proteže između luke Progreso i Celestun rezervata, a koju svakako treba posetiti.

 

Iz Meride pravimo celodnevni fakultativni izlet u Chichen Itzu – arheološko nalazište iz doba civilizacije Maja. Chichen Itza je pod zaštitom UNESCO-a, a 2007. godine proglašena jednim od sedam svetskih čuda novog sveta.Obićićemo piramide El Kasitiljo, Hram 1000 stubova, Hram ratnika, opservatoriju, ženski manastir… Upoznaćemo se sa životom i običajima majanskog naroda, videćemo kako su prognozirali vreme i predviđali događaje svojim čuvenim kalendarom.

 

Dan 17 – 19

KANKUN (3 noćenja)

U  jutarnjim časovima napuštamo Meridu i putujemo u Kankun. Check in u hotel u downtown-u Kankuna u popodnevnim časovima. 

Kankun se u poslednjih 20 godina razvio od malog ribarskog grada u jedno od najpoznatijih svetskih letovališta. Sa svojim dugim peščanim plažama i tirkizno plavom bojom mora on je pravi biser Kariba. Grad je podeljen na gradsku i hotelsku zonu, a spaja ih bulevar Kakulcan koji se pruža duž celog poluostrva. Na 23 km dugoj obali smešteno je čak 150 hotela, od manje luksuznih, preko svetski poznatih hotelskih lanaca kao što su Intercontinental, Hilton, Hyatt, Holiday Inn, do najluksuznijeg Moon Palace hotela. U gradu koji nikad ne spava, zagarantovane su dobre žurke u čuvenim klubovima Coco Bongo, Playboy, Mandala… Pored dobre zabave i prelepog karipskog mora, Kankun poseduje i kulturno-istorijske spomenike. Ukoliko ste obožavalac istorije, Museo Maya de Cancun je pravo mesto za vas. U ovom muzeju možete saznati mnogo toga o Majama i njihovoj civilizaciji. Tokom dana na raspolaganju su nam najrazličitije vrste zabave poput skijanja na vodi, paraglajdinga, ronjenja, druženja sa delfinima ili bliski susreti sa ajkulama. Tu su i luksuzni tržni centri i mnogobrojni restorani svih svetskih kuhinja.

 

Za vreme boravka u Kankunu obićićemo ostrvo Isla Mujeres (Ostrvo žena), koje se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Ostrvo je dugačko 8km i široko 800 m (u najširem delu ) i za razliku od Kankuna, Isla Mujeres je uspeo da zadrži svoj stari ritam, tradiciju i običaje. Najveća atrakcija ostrva je podvodni muzej Musa sa zbirkom od preko 500 skulptura potopljenih u more – savršeno mesto za ljubitelje ronjenja i snorkelinga. Ostrvo je i mesto okupljanja mladih ljudi, bekpekera i avantrista iz celog sveta. Uživaćemo u miru i tišini i pijuckati koktele.

 

Dan 20 – 21

CANCUN – BEOGRAD

U jutarnjim časovima pakujemo stvari i napuštamo Kankun, let za Beograd sa presedanjem. Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim časovima.

Cene i uslovi

datum polaska: 27-01-2020 - datum povratka: 16-02-2020
Cena putovanja po osobi: 1699 eur First minute - za prijave do 45 dana pre početka putovanja1799 eur Regularna cena - za prijave do 30 dana pre početka putovanja

U cenu aranžmana je uključeno:

 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Beograd - Havana - Cancun - Beograd
 • Svi transferi prema programu putovanja (kombi ili mini bus)
 • Smeštajna bazi noćenja u hotelima 2* i 3* u Meksiku i Casas particulares na Kubi ( 18 noćenja u 1/2 ili 1/3 sobama )
 • Organizovanje putovanja
 • Predstavnik agencije na destinaciji (vodič) tokom čitavog boravka

U cenu aranžmana nije uključeno:

 • Viza za Meksiko ( za drzavljane Srbije viza je besplatna)
 • Viza za Kubu ( za drzavljane Srbije nije potrebna viza )
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje ( može se uzeti u agenciji )
 • Fakultativni izleti i ulaznice sa kulturno - istorijske spomenike
 • Individualni troškovi za vreme putovanja

Način plaćanja:

 • prilkom prijave 200 eur - rezervacija putovanja
 • ostatak iznosa u najviše 3 rate
 • poslednja rata maksimalnog iznosa 200 eur mora biti isplaćena najkasnije 2 nedelje pre početka putovanja
 • moguć je dogovor oko dinamike plaćanja na rate
 • Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

Napomene

 • Poslednji rok za prijavu je 30 dana pre početka putovanja
 • Program je rađen na bazi minimum 10 putnika
 • Posle kupovine avio karata, novac uplaćen za iste je nemoguće refundirati i u tom slučaju važe uslovi aviokompanije.
 • Putnici su u obavezi da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.

Molimo Vas pogledajte OPŠTE NAPOMENE za ovo putovanje!

Smeštaj

PLAYA DEL CARMEN

Hotel kategorije 3*  je lociran na 5 minuta hoda od plaže i La Quinta Avenida ulice. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa sefom, klima-uređajem, TV-om, frižiderom, telefonom i besplatnim Wi-Fi internetom. Neke sobe poseduju i terasu.

 

KANKUN

Hotel kategorije 2* lociran je u Downtown-u Kankuna. Poseduje bar, restoran, otvoreni bazen, spa i velnes centar. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa klima-uređajem, TV-om, telefonom i besplatnim Wi-Fi internetom.

 

MERIDA

Hotel kategorije 3* lociran je u starom delu grada, u blizini centralnog trga Zocalo i katedrale San Ildefonso. Poseduje restoran, bar, bazen i besplatnim Wi-Fi internetom za goste hotela…  Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa klima-uređajem, sefom, TV-om i telefonom.

 

HAVANA

Casa Particular je locirana u starom delu grada. Svaka soba poseduje sopstveno  kupatilo i klima-uređaj.  U okviru kuće nalazi kuhinja koja je na raspolaganju svim gostima. Postoji mogućnost doplate za doručak.

 

VARADERO

Casa Particular je locirana na 10 minuta hoda od plaže. Svaka soba poseduje sopstveno  kupatilo i klima-uređaj.  Postoji mogućnost doplate za doručak.

 

Fakultative

ISLA MUJERES (katamaranom)

Avantura započinje u marini u Kankunu gde ćemo se ukrcati na katamaran do Isla Mujeres. Ovo malo ribarsko ostrvo nadomak Kankuna je čuveno po tome što je uspelo da zadrži svoj stari ritam, tradiciju i običaje.  Tokom plovidbe katamaranom možemo uživati u neograničenim pićima (alkoholnim i bezalkoholnim) i veličanstvenom snorkelingu kod najpoznatijim grebena u okolini. U nastavku odlazimo u restoran i klub na plaži kako bismo uživali u švedskom stolu punom ukusnih jela i predahnuli u ležajkama, a po povratku otplovićemo do centra ostrva u obilazak, a slobodno vreme možemo iskoristiti da posetimo prelepu i poznatu Plaju Norte.

 

Cena izleta: 90 eur

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer od hotela do marine
 • Plovidba katamaranom
 • Lučka taksa
 • Ručak (buffet menu) i open bar
 • Oprema za snorkeling
 • Ulaz u beach bar
 • Pratnja vodiča tokom izleta
Chichen Itza i Cenote Ik Kil (privatna tura)

Celodnevni fakultativni izlet uključuje obilazak Chichen Itze i Cenote Ik Kil. Chichen Itza je  arheološko nalazište iz doba civilizacije Maja, pod zaštitom je UNESCO-a i proglašena je jednim od sedam svetskih čuda novog sveta 2007. godine. Uz pratnju stručnog vodiča obići ćemo najznačajnije piramide i hramove u Chichen Itzi i čuti interesantnu priču o životu i običajima majanskog naroda.  Nakon što smo istražili čuveni majanski lokalitet otići ćemo da se osvežimo u kristalno čistoj vodi Cenote Ik Kil. Na poluostrvu Yucatan nema reka tako da su pećine cenote, kojih ima nekoliko hiljada, vekovima korisćene kao jedini izvor vode za piće i navodnjavanje. Lepota i misticnost ovih pećina ce vas zadiviti i shvatićete zasto ih je narod sa ovih prostrora smatrao svetim mestima i u njima izvodio religijske rituale.

Cena izleta: 90 eur

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz
 • Ulaznica u Chichen Itzu
 • Ulaznica u Cenote Ik Kil
 • Ručak
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Lokalni stručni vodič u Chichen Itzi
TULUM i PLAYA PARAISO (privatna tura)

Tulum je mali grad u državi Quintana Roo, koji je poznat po rajskim plažama sa sitnim belim peskom i bogatoj istoriji. Između 13-og i 15-og veka majanski grad Tulum je bio centralna luka države Coba i uspešno se branio od španskih osvajača skoro 100 godina. Arheološka zona Tuluma se nalazi na strmoj obali okrenutoj ka izlasku sunca, sa spektakularnim pogledom na karipsko more. Ispod ruševina se nalazi jedna od najlepših plaža u Meksiku. Pogled na nju ostavlja bez daha. Ovde će iguane slobodno šetati pored vas, a možda ćemo videti i kako morske kornjače polažu jaja u pesku… Uživaćemo u svakom trenutku provedenom u ovom neobičnom mestu prožetom čarolijom i tajnama koje znaju samo Maje.

Nakon obilaska Tuluma odlazimo na jednu od najlepših plaza sveta Playa Paraiso. Poslednjih godina ova plaza se ubraja u deset najepših plaza na svetu. Puderasto beli pesak, tirkizno plavo more I dzungla koja ga okružuje upotpuniće doživljaj ovog čarobnog mesta. Pripremite fotoaparate jer umetnička dela nastaju upravo ovde. Ostatak dana provodimo kupajući se, ispijajući koktele I uživajući u najlepšem zalasku Sunca.

Cena izleta: 60 eur

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer od hotela do Tuluma
 • Ulaznica u arheološku zonu
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Lokalni stručni vodič u Tulumu
Vinjales - dolina duvana (privatna tura)

Tokom ovog celodnevnog izleta obilazimo dolinu Vinjales koja se nalazi u provinciji Pinar del Rio i poznata je po najvećoj proizvodnji duvana na Kubi. Glavna odlika doline su krečnjačke formacije – mogotes koje kao glave šećera skrivene pod bujnom vegetacijom izranjaju svuda unaokolo. Naša prva stanica je  vidikovac Los Hazmines (Los Jazmines) sa kojeg se pruža nesvakidašnji pogled na dolinu. Nakon vidikovca nastavljamo put do pećine Cueva del Indio (Pećine Indijanaca) gde ćemo ići u vožnju čamcima i videti vrlo interesantne formacije stena. Sledi poseta seoskom domaćinstvu koje se bavi proizvodnjom duvana. Dok slušamo interesantnu priču o proizvodnji duvana, žena seljaka nas poslužuje kafom i tompusim. Nakon što smo naučili dosta o duvanu nastavljamo sa istraživanjem okoline i uživamo u netaknutoj prirodi na ručku koji su nam spremili ljubazni lokalci. 

Cena izleta: 70€

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz Havana-Vinjales-Havana
 • Vožnja čamcima kroz pećinu
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Lokalni stručni vodič u Vinjalesu
 • Ručak
 • Degustacija kafe i tompusa
Hemingvejeva kuća (privatna tura)

Izlet započinjemo vožnjom oldtajmerima kroz staru Havanu i dok se osećamo kao da smo se vratili u proslost putujemo ka kući u kojoj je Ernest Hemingvej živeo dok je pisao knjigu Starac i more. Hemingvejeva kuća Vila Finca la Vigia je izgrađena 1887. godine i nalazi se u blizini Havane u mestu San Francisco de Paula. U vili se nalazi biblioteka s 9.000 knjiga, pehari iz lova, neobično groblje kućnih ljubimaca na kom su sahranjene Hemingvejeve mačke, njegova garderoba i jos dosta toga zanimljivog. Posebnost vile je botanički vrt s tropskim biljem, u kojem se nalazi i brod kojim je u selu Cojimar sa svojim prijateljima Kubancima išao na pecanje. Nakon što smo posetili ovu impresivnu vilu vraćamo se u centar Havane i obilazimo Floriditu – bar u kojem je Hemingvej pio daikiri i Bodequita del Medio – bar u kom je čuveni pisac uživao u svom mohitu.

Cena izleta: 60€

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz oldtajmerima
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Ulaznica
Xcaret nacionalni park (ADMISSION PLUS PAKET)

Xcaret je ekološko-arheološki park u kome ćete imati priliku da plivate podzemnom rekom, hodate kroz džunglu, vidite na stotine vrsta životinja i biljaka karakterističnih za ovo podneblje i upoznate se sa majanskom kulturom… Ni na jednom drugom mestu Meksiko nije tako dobro predstavljen kao u Xcaretu…U parku postoji nekoliko katedrala, majansko groblje i selo u džungli u kome se svakodnevno održavaju ceremonije i rituali koji će vas vratiti daleko u prošlost… Tu je i plivanje sa delfinima (fakultativno), sea tracking (fakultativno), akvarijum, vrt leptirova, botanička bašta… Kada se umorite od istraživanja okoline možete da se izležavate zavaljeni u lezaljke u lagunama ili odete u neku od skrivenih pećina na masažu. Na kraju dana se u Gran Tiacho teatru održava spektakl sa preko 300 izvođača, koji prikazuje život na ovim prostorima vekovima u nazad… Nakon odgledane predstave sabiramo utiske i fascinirani smo time što smo videli i naučili o Meksiku u samo jednom danu…

Cena izleta: 160 eur

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer kod hotela do X-careta
 • Ulaznica u X-caret ( od 09:00h do 21:00h)
 • Ručak na destinaciji
 • Oprema za snorkeling
Uxmal i Loltun (privatna tura)

Celodnevni izlet počinjemo obilaskom najveće podzemne pećine povezane sa drevnim čovekom u Puuc brdima središnjeg Yucatana. Iz ogromne komore unutar ulaza, hodnici vode u različitim smerovima poput latica ogromnog cveta, pa je teko i nastao naziv, „Loltun“, što znači „Cvet u kamenu“. U stalaktitima, stalagmitima i kamenim stubovima, urezane su gigantske statue životinja, ljudi i bogova. Neki su Majanskog porekla, ali postoje i čudni stariji, zagonetni petroglifi, koji nisu ni na koji način slični rezbarijama Maja.  Današnje Maje kažu da oni nemaju baš nikakve veze sa tim rezbarijama u Loltunu. Kažu da su to učinili „prvi stanovnici“ Yucatana, mali ljudi zvani Púus. Nakon obilaska Loltuna nastavljamo put ka Uxmalu, još jednim u nizu starih gradova Maya. Ovaj drevni majanski grad predstavlja jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta Yucatana. Upravo zbog svoje veličine i načina gradnje danas privlači brojne naučnike i istraživače željne odgovora kako su takva zdanja mogla biti izgrađena u vremenu kada nije bilo alata i načina transporta kakvi postoje danas. 

 

Cena izleta: 80€

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz
 • Ručak
 • Ulaznica u pećinu Loltun
 • Ulaznica u Uxmal
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Lokalni stručni vodiči u Loltunu i Uxmalu
Share on TwitterShare on Facebook