Najupečatljiviji detalj Zanzibara, a moglo bi se slobodno reći i simbol ovog ostrva predstavljaju Zanzibarska vrata, masivna izrezbarena drvena vrata koja krase ulaze mnogih lokalnih kuća. Što je vlasnik bogatiji i na boljem socijalnom položaju, to su vrata veća i veštije izrezbarena.

Zanzibarska vrata Disko Drugar

U zavisnosti od tradicije i načina rezbarenja, razlikuju se tri vrste vrata: Arapska, Indijska (Gudžarati) i Svahili vrata. Vrata koja pripadaju istoj tradiciji uglavnom se nalaze u istom delu Stone Town-a, budući da je i sam grad podeljen po etničkoj pripadnosti. Iako nijedna vrata nisu ista, lako se mogu prepoznati osnovne razlike.

Zanzibarska vrata Disko Drugar

Najveći broj Indijskih vrata podeljen je na manje segmente i imaju roletne koje se mogu otvoriti. Drugi model ovih vrata ima luk na gornjem okviru, poput onih u indijskim palatama. Vrlo često su u luku izrezbareni citati iz Kuraana.

Svahili vrata su jednostavna drvena vrata, bez ukrasa i rezbarija.

Zanzibarska vrata Disko Drugar

Arapski tip vrata karakterišu kompletno izrezbareni okviri, često sa kompleksnim ornamentima. Spoljašnji deo sadrži uklesane simbole porobljavanja zlih duhova, čija je svrha da ih rasteraju što dalje od kuće koju „čuvaju“. Na unutrašnjim okvirima česti su simboli lotusa, badema, palminog lišća i ribe. Na gornjem delu vrata se može nalaziti i ime vlasnika, urezano u rozete.

Nebitno o kom tipu vrata je reč, svaka vrata nose simboličnu priču.

Oblici u vidu talasa ukazuju na to da se porodica bavi pomorstvom, okovi predstavljaju zaštitu od zlih duhova, ili češće označavaju da tu živi porodica bogatih arapskih trgovaca robljem. Cvetovi na vrhu vrata ukazuju na broj porodica koje su unutra stanovale, vinove loze ukazuju da tu stanuju trgovci začinima.

Zanzibarska vrata Disko Drugar

Nekada je Zanzibar imao preko 800 ovakvih vrata, danas ih je nažalost mnogo manje budući da su vremenom mnoga oronula.