Kako izgleda putovanje u zemlju od bezbroj ostrva?

Spakuj više kupaćih kostima jer ćeš u njima definitivno provoditi najveći deo dana. Spremi se za opuštanje na plaži, ali nemoj zaboraviti da su i Filipini mesto dobrih žurki i provoda, a i da su istovremeno bogati raznovrsno kulturom. Očekuj da vidiš dečicu koja entuzijastično mašu strancima kao da su svetski poznate zvezde, probaj njihovu specifičnu hranu koja se najviše vezuje za morske plodove – upoznaj svako lice Filipina.

Proveri da li je spakovana avionska karta, pasoš, viza, krema za sunčanje i dobro raspoloženje 😊 Naći ćemo se na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, a u Manilu, glavni grad Filipina, stižemo preko konekcionog grada.

 

Manila kao najbolje mesto za upoznavanje istorije Filipina

Kada sletiš u Manilu, verovatno ćeš se najpre zbuniti: gde su one divne plaže o kojima se toliko priča? Prestonica Filipina ima oko dva miliona stanovnika, tako da je prilično urbano mesto. Na obećane božanstvene plaže sačekaćeš par dana, a to vreme možeš iskoristiti da upoznaš grad koji ima mnogo toga da ponudi.

 

Primetićeš da je Manila takav miks kultura kakav se retko sreće. Visoki neboderi, svetleće reklame i brz saobraćaj stoji nasuprot starim kolonijalističkim građevinama i hrišćanskim crkvama. Na trenutke ćeš zbog kolonijalističke arhitekture imati utisak kao da se nalaziš u nekom evropskom gradu.

Grad je preko tri veka bio pod vladavinom Španije i njen se uticaj prilično oseti. Oko 90% Filipinaca su hrišćanske veroispovesti, što ovu zemlju čini jednom od najbrojnijih hrišćanskih azijskih država. Veru Filipinci shvataju prilično ozbiljno i redovno posećuju mise i poštuju hrišćanske običaje. Na prvi pogled ti to može biti čudno, jer Azijate obično vezujemo sa budizmom.

Španija je nakon duge vladavine izgubila Filipine i oni su postali deo Američkog imperijalizma, koji se, takođe, oseti, najviše po tome što dobar deo stanovništva odlično priča engleski jezik.

Započinjemo upoznavanje sa Manilom obilaženjem starijeg dela grada. Sinonim za španski kolonijalizam jeste Intramuros, što u prevodu sa španskog znači „unutar zidina“. Deo grada među zidovima je bio administrativno, ekonomsko, kulturno, religijsko i političko sedište. A u ostatku Manile koji je nazivan Extramuros, tj. „izvan zidina“ su živeli ostali stanovnici.

U Manilskoj bici 1945. godine Intramuros je dosta oštećen, uništene su škole, crkve i zgrade vlade. Kasnije se deo grada unutar zidina našao na listi svetske kulturne baštine.

Obilazak nastavljamo odlaskom do španskog trga Rizal, koji je naziv dobio po filipinskom nacionalnom heroju Hozeu Rizalu. I ovde ćeš imati prilike da uživaš u kolonijalističkoj arhitekturi. A odatle ćemo otići do velelepnih kineskih vrtova – kakva promena kulture!

Urbaniji deo Manile se vezuje za finansijsku modernu četvrt – Makati, koja izgleda sasvim suprotno od starih španskih i kineskih građevina koje ćemo prethodno obilaziti. Preporučujemo da posetiš Powerplant Mall, gde ćeš uvideti da su u ovoj državi cene nešto niše u odnosu na naš standard.

Rajske plaže Borakaja

Četvrtog dana napuštamo Manilu, odakle letimo do Kaliba, gde ćemo sačekati transfer za Borakaj, koji je 320 kilometara udaljen od prestonice.

Ovde se nalaze one plaže koje predstavljaju tipičan pejzaž Filipinskih ostrva. Borakaj je manje ostrvo, dužine svega 7 i širine 4 kilometara, tako da ga možeš celog obići za dva dana. Brda Borakaja divno izgledaju na slikama, sa čijih se vrhova pruža pogled na ostala ostrva i tirkiznu vodu.

More je ovde toliko čisto da se čini da čamci lebde u vazduhu, a ne da plutaju u vodi. Videćeš i raznovrsne stanovnike mora, šarene ribice, račiće i školjke. A plaže su nestvarne. White beach, plaža sa belim peskom koja se pruža na četiri kilometara se ubraja u najlepše na čitavom svetu.

Zaroni u vodu i otrkrij žive koralne grebene, šunjaj se po brdima i naići ćeš na zavučene pećine, izležavaj se na mekanom pesku, skriven od sunca ispod palmi. Borakaj je mali raj na zamlji kome ćeš uvek želeti da se vratiš.

Na ostrvu se ostaje pet dana, koja možeš iskoristiti tako što ćeš se sunčati ili nam se možeš pridružiti na fakultativnom izletu. Kataramanom ćemo obilaziti ostrvo, gde ćeš imati prilike da se oprobaš u snorkelingu i tako upoznaš morski svet. Izlet podrazumeva i obilazak pijace Talipapa, gde ćeš moći da kupiš nakit napravljen od školjki, odeću i suvenire. Takođe, moći ćeš da probaš i filipinske tradicionalne specijalitete kao što su meso ajkule, grilovane hobotnice ili račiće.

El Nido, Palawan – pejzaž od koga zastaje dah

Za razliku od malog Borakaja, Palawan je veliko ostrvo sa površinom od 650 kilometara kvadratnih. Dragulj ostrva je definitivno plaža El Nido, koji na svakog posetioca ostavlja jak utisak. Tu ćemo provesti pet noćenja u hotelu koji se nalazi svega par minuta od plaže.

Lepote El Nida možeš sam istraživati ili krenuti sa Disko drugarom na fakultativne izlete gde ćemo ti pokazati koja su najbolja mesta za ronjenje, gde je najbolja hrana i istraživati sa nama tajne podvodne prolaze za koje retko koji turista zna.

Prvi izlet obuhvata obilazak ostrva Helikopter (jer njegov izgled zaista podseća na helikopter). Tu se nalazi dugačka peščana plaža. Nemojte se začuditi ako tokom plivanja naiđete na morske kornjače, ovo ostrvo predstavlja njihovo prirodno stanište.

Izlet se nastavlja obilaskom jedne od najpoznatijih plaža na El Nidu, Star Beach. Veoma je popularna među roniocima zbog šarenih koralnih grebena i živahnog morskog sveta. Odmorićemo se od snorkelinga na brodu uz pažljivo prirpemljen ručak od strane naših domaćina.

Avanturu za ovaj dan završavamo sa obilaskom ostrva Matinlok gde će te naš vodič provesti kroz podvodni prolaz koji će nas odvesti do Tajne plaže, skrivene krečnjačkim stenama od jakog sunca. Nakon obilaska plaže vraćamo se u hotel u popodnevnim časovima.

Ako želiš još bolje da upoznaš ostrva El Nida, pođi sa nama na još jedan fakultativni izlet koji će, obećavamo, biti nezaboravan. Na drugom izletu ćeš videti prelepe lagune El Nida, koje čije se slike prve pojave na Guglu kada ukucaš reč Filipini.

Najpre obilazimo ostrvo Shimizu gde ćeš ugledati neobične pejzaže kojima se Filipini ponose, nemoj propustiti priliku da ih uslikaš i uživaš u njihovim lepotama. Zatim, nastavljamo izlet sa posetom Velikoj i Tajnoj laguni, od čije lepote zastaje dah.

Tajna laguna je stvarno tajna, mala plaža je okružena sa jedne strane krečnjačkim stenama, a sa druge, nestvarno plavim morem. Do nje se najlakše dolazi kajacima.

Poješćemo ručak, malo se odmoriti i onda se uputiti ka Seven Commandos Beach. To je još jedna neobična plaža, na kojoj se nalazi samo jedan bar. Plivamo, sunčamo se i pijemo mleko kokosovog oraha, time i završavamo ovaj izlet.

Obilazak ovih ostrva i plaža daje utisak da na svetu ne postoje nikakvi problemi, samo uživanje i prirodna lepota. Takav mir se retko postiže, zato svako ko jednom poseti filipinske plaže uvek teži da im se vrati.

Puerto Princesa – najveći grad Palawana

Pakujemo se, opraštamo se sa tajnim plažama, belim peskom i morskim kornjačama. Odlazimo u grad Puerto Princesa gde ćemo provesti jedno noćenje. Iako je ovo mesto usputna stanica do povratka u Manilu, koristimo vreme da i nju obiđemo, jer zaista ima šta da ponudi. Puerto Princesa je najčistiji i najzeleniji grad na Filipinima.

Okrenut je ka turizmu, ima veliko šetalište uz more koje krasi red palmi. Ovde se nalazi mnogo barova, restorana i kafića, gde možete probati filipnske specijalitete i razne vrste koktela. Upoznaćemo i noćni život Palawana u Rizal Aveniji.

Povratak u Manilu

U prepodnevnim časovima napuštamo Puerto Princesa, uputili smo se nazad ka Manili, gde ćemo stići kasno popodne. Ostatak vremena provodimo šetajući po gradu, obilasku pijaca ili tržnih centara.

Sutradan nas čeka još jedan fakultativni izlet koji se ne propušta. Obilazimo Taal vulkan, koji se nalazi u manjem gradu Tagaitai. Ovo je drugi najaktivniji vulkan na Filipinima sa 33 erupcije od kada je počelo računanje. Pored toga, smatra se jednim od najmanjih aktivnih vulkana na svetu.

U krateru Taala nalazi se jezero površine od 50 kilometara kvadratnih. Zbog prelepog pogleda važi za jednu od najvećih atrakcija na Filipinima. U blizini vulkana se nalaze šarene farme cveća, gde ćete moći napraviti još nestvarno lepih fotografija.

Manila – Beograd

Poslednjeg dana u večernjim časovima napuštamo Manilu i preko konekcionog grada letimo ka Beogradu. Sabiramo utiske, gledamo fotografije, prepričavamo avanture sa novim prijateljima iz ekipe i razmišljamo o novom putovanju na koje ćemo ići sa Disko drugarom. U Beograd dolazimo u jutarnjim časovima.

Najbolje vreme za posetu Filipinima?

Suva sezona na Filipinima traje od novembra do aprila, kada je suv period. Od novembra do februara su prijatnije temperature koje se kreću od 25 do 30 stepeni, a mart i april su topliji. Od maja kreće kišna sezona, kada se ostrva slabije posećuju. Disko drugar je aranžmane prilagodio vremenskim prilikama, pa na Filipinska ostrva putujemo u novembru, decembru, januaru i februaru 😊