Ovako izgleda putovanje na Bali

Naš savet je da u kofer, pored svih neophodnih stvari spakujete osmeh i dobru volju, jer putujemo u pravi raj na zemlji, na mesto koje će vas očarati i gde ćete sigurno poželeti da se bar još jednom vratite! Vreme je, polećemo! ☺

Proveravamo da li su naše avio karte za Bali spremne i sa aerodroma Nikola Tesla počinje naše putovanje na Bali 2020, ka Denpasaru, odakle imamo transfer do hotela u Kuti. Ostavljamo naš lepi Beograd iza sebe na neko vreme i idemo u egzotične predele.

Avantura počinje u Kuti

Bali letovanje - zalazak sunca na plaži

U popodnevnim časovima stižemo na ostrvo Bali. Transfer do hotela u Kuti.

Naše odredište Kuta je najpoznatije i najrazvijenije mesto za letovanje na Baliju, idealna polazna tačka za sve izlete i obilazak ostrva. Duga peščana plaža prepuna surfera iz celog sveta, mnoštvo restorana u kojima možete probati specijalitete balinežanske kuhinje, povoljan šoping, barovi i klubovi u kojima možete da se provodite do jutra, glavni su razlog velike popularnosti letovanja na Baliju. Preko dana, odmor na Baliju će podrazumevati kupanje na nekim od najlepših plaža na ostrvu:

  • Bias Tugal,
  • Nyang Nyang,
  • Semyniak,
  • Padang Padang.

Učićemo da surfujemo na plaži Dreamland, a gledaćemo jedan od najlepših zalazaka sunca na Jimbaran beach-u. Noću ispijamo koktele u nekom od lokalnih barova u Legian ulici, centru noćnog života.

Ubud – kulturni centar Balija

Ubud - arhitektura Balija

Posetićemo Ubud, malo mesto koje je zbog mnogobrojnih slikarskih galerija postalo kulturni centar Balija. U blizini Ubuda nalaze se brojna pirinčana polja i sveta šuma majmuna Sengeh, jedna od najvećih atrakcija ostrva. U ovoj šumi postoji čak 115 različitih vrsta drveća i živi oko 340 sivih dugorepih makaka majmuna.

Kupaćemo se i na Aling-Aling vodopadima. Bali je poznat i po plantažama duvana, citrusa i kafe. Najbolja i najskuplja kafa Kopi Luvak se pravi na ovom ostrvu i kilogram košta oko 500 dolara, a mi ćemo obići jednu od ovih plantaža. Nećete moći da odlučite šta pre da uzmete od onoga što ovo predivno ostrvo nudi. Mistično Bali letovanje urezaće vam se u sećanje i poželećete da ga što pre ponovo ponovite.

Korisne informacije o Baliju

Bali je jedno od brojnih ostrva u Indonežanskom arhipelagu, a nalazi se na 2 kilometra od krajnjeg istoka ostrva Java. Na ostrvu je dom pronašlo oko 4 miliona ljudi.

Za razliku od ostalih ostrva u Indoneziji na kojima je stanovništvo pretežno muslimanske veroispovesti, Bali je dragulj Hindu religije i kulture. Svaki aspekt života na Baliju je povezan sa religijom, što se najbolje vidi kroz ritual prinošenja hrane bogovima. Hinduizam na Baliju se razlikuje od praktikovanja ove religije u Indiji, a primarno božanstvo je Sanjang Vidi Vasa.

Bali se nalazi u vremenskoj zoni UTC+8.

Bali putovanje - palme i priroda

Jezik na Baliju se razlikuje od govora u ostalim delovima Indonezije. U turističkim regijima se možete lako sporazumeti na engleskom i nekim drugim svetskim jezicima. Ako želite da oduševite domaćine, naučite neke reči i naići ćete na izuzetno prijatnu reakciju.  

Utičnice su pravljene po evropskom standardu, tako da ne morate da nosite adaptere tokom odmora na Baliju.

Ples i muzika na Baliju su atrakcija za sebe. Ples ostrvljanja je izuzetno vizualan i veoma dramatičan. Tema koje se najčešće prikazuje kroz ples je borba dobra i zla, a poznati je i „ples majmuna” i možda najčuveniji – Legong Keraton. Bali leto 2020 će vam sigurno ostati u sećanju po ritmičnim pokretima fantastičnih plesača.

Tradicionalni ples majmuna na Baliju

Kultura na Baliju je veoma opuštena, ljudi su naročito tolerantni i gostoljubivi prema posetiocima. Ali su takođe veoma svedeni i ljubazni, pa se i od turista očekuje da se oblače i ponašaju pristojno.

Klima na Baliju – Bali letovanje ili zima?

Dnevne temperature na Baliju su veoma prijatne, a kreću se od 20-33º C tokom cele godine. Od decembra do marta, obilne padavine i visoka vlažnost je česta pojava, ali su dani i dalje sunčani, dok kiše počinju kasno popodne ili uveče i ne traju dugo.

Od juna do septembra, vlažnost vazduha je niska i uveče je temperatura prilično niska. U ovo vreme gotovo da nema padavina u području oko obale. Severni deo ostrva je najsuvlji, dok su padavine normalna pojava u centralnim i planinskim delovima u bilo kom dobu godine. Kada je u pitanju letovanje Bali je atraktivna destinacija tokom čitave godine.

Bali plaže - klima na Baliju

Izleti na Baliju na koje možete poći sa Disko Drugar ekipom

Putovanje na Bali je neobična avantura sama po sebi. Međutim, možete podići svoje Bali iskustvo na potpuno drugi nivo odlaskom na izlete koje smo organizovali za vas. Placanje izleta se vrši na samoj destinaciji, a više informacija o tome možete dobiti na samoj stranici aranžmana.

Snorkeling sa mantama

Izlet uključuje odlazak gliserom do ostrva Nusa Penida i Lembongan, gde ćemo imati priliku da plivamo sa mantama i posetimo skrivene plaže i lagune. Naša prva stanica je uvala u kojoj se nalazi jedna od najlepših plaža na ostrvu Nusa Penida. Tu ćemo se zaustaviti kako bismo plivali i ronili sa ribicama drečavih boja, dok će dzinovski korali biti svuda oko nas.

Nakon prvog snorkelinga sledi pauza za ručak na gliseru i izležavanje na sitnom belom pesku ispod palmi. Nastavljamo put ka zalivu Crystal bay, gde ćemo se susresti sa predivnim mantama. Mante su raže koje mogu dostići dužinu i do sedam metara, ali nisu opasne po ljude i hrane se isključivo planktonom. Zadiviće vas njihova lepota i spremnost na interakciju sa ljudima. Dok ove veličanstvene životinje budu kružile oko vas, doživećete iskustvo koje ćete dugo pamtiti. Nakon što smo završili sa snorkelingom, vraćamo se na gliser i uživamo u vožnji do Balija.

Uluwatu i Tanah Lot (privatna tura)

Tanah lot izlet tokom putovanja na Bali

Celodnevni fakultativni izlet uključuje obilazak hrama Tanah Lot, odmor na jednoj od plaža na jugu Balija i obilazak hrama Uluwatu u kom ćemo imati priliku da pogledamo tradicionalni balinežanski ples Kecak.

Naša prva stanica je Tanah Lot, hram koji datira iz 16-og veka i sagrađen je iz jednog komada stene koja je okružena morem, pa se do njega može doći samo za vreme oseke. Balinežani veruju da se odatle vidi najlepši zalazak sunca na celom ostrvu. Nakon Tanah Lot-a, putujemo ka jugu Balija gde ćemo napraviti pauzu za ručak i uživati na nekoj od prelepih plaža. Nastavljamo put ka hramu Uluwatu koji je sagrađen u 11. veku. Hram se nalazi na litici koja se uzdiže 70 metara iznad okeana. Pogled je nezaboravan, a jedino na šta trebate da pazite su majmuni koji vole da kradu naočare za sunce i torbice… Ovde ćete imati priliku da odgledate tradicionalni ples – predstavu Kečak u kom je simbolično predstavljena borba dobra i zla.  

Centralni Bali (privatna tura)

hram Tirta Empul na Baliju - Bali putovanje

Tokom celodnevnog izleta obići ćemo šumu majmuna nadomak Ubuda, hramove Tirta Empul i Gunung Kawi, pećinu Goa Gayah i  plantažu kafe Luwak. Na putu ka šumi majmuna prolazimo kroz grad Ubud, koji se smatra kulturnim centrom Balija. Zadiviće vas lepota ovog mesta koje je poznato po slikarskim galerijama i palati kralja Lotusa. Obilazimo mističnu šumu koja je obrasla egzotičnim rastinjem i drvećem koje je staro više stotina godina, dok svuda oko nas slobodno šeta i skakuće na desetine majmuna…

Nakon što smo se izigrali sa majmunčićima, nastavljamo put ka unutrašnjosti ostrva i zastajemo pored pirinčanih polja gde ćemo uživati u ručku okruženi predivnim pejzažima i napraviti fantastične fotke. Nakon živopisne vožnje uskim putevima iznad terasastih pirinčanih polja obilazimo hram Tirta Empul koji je poznat po izvorima svete vode na kojima Balinežani obavljaju ritualna kupanja. Naredne stanice na ovom nezaboravnom obilasku su hram Gunung Kawi i pećina Goa Gayah. U povratku obilazimo plantažu na kojoj se proizvodi najkvalitetnija kafa na svetu Luwak, gde ćemo imati priliku da je degustiramo i kupimo.

Istočni Bali (privatna tura)

Tirtaganga bali palata

Celodnevni fakultativni izlet uključuje obilazak vodenih palata Tirta Gangga i Taman Ujung, hrama Goa Lawah i fabrike čokolade. Tirta Gannga je bivša kraljevska palata koju je 1946. godine sagradio poslednji kralj regije Karangasem – Anak Agung Anglurah Ketut. Zadiviće vas brojne fontane i vrtovi koji se nalaze u okolini palate. Jedinstveni stil mešavine kineske i balinežanske arhitekture u kom je izgrađen ceo kompleks, učiniće da se osećate kao u bajci.

Obilazimo i vodenu palatu Taman Ujung u selu Seraya, koju su takodje sagradili kraljevi Karangasema. Nakon obilaska palate, odlazimo u hram Goa Lawah u čijem se sklopu nalazi pećina u kojoj živi na hiljade slepih miševa. Nakon obilaska hrama, pravimo pauzu za ručak i nastavljamo put ka fabrikama čokolade – Uforia i Charlie’s chocolate factory. U malim kućama od bambusa sa kupastim krovovima i okruglim prozorima, koje su okružene kokosovim palmama, proizvodi se Bali čokolada. Dok imate utisak da ste posetili kućice u kojima žive Hobiti, moćićete da posmatrate proizvodni proces, isprobate i kupite čokoladu predivnog ukusa.

Disko drugar Bali aranžmani 2020 su osmišljeni tako da Bali putovanje proživite u uzbudljivom okruženju i avanturi koju ćete želeti da ponovite što pre! Izaberite svoj Bali aranžman i neka avantura počne! 🙂