MAROKO - 12 dana

MAROKO - 12 dana

 

TERMINI:
13.SEP – 24.SEP  |  27.SEP – 08.OKT

Plan i program putovanja

Dan 1 – 4

BEOGRAD – MARAKEŠ ( 4 noćenja)

Sastanak na dogovorenom mestu u ranim jutarnjim časovima i transfer do Budimpešte, odakle imamo let za Marakeš, kog još nazivaju Biser juga i Crveni grad. Od trenutka kada nogom kročimo na njegovo tlo, ostaćemo zadivljeni kontrastom boja – oker boja gradskih zidina iza kojih se pružaju bujni buketi palme sa jedne strane i šarenolikog zelenila i kaktusa sa druge. Predstavljajući jedan od četiri kraljevska grada bio je prestonica svih dinastija, a osnovao ga je prvi kralj Jusuf Ibn Tahfin, podigavši 12km dugačke bedeme sa devet kapija. Za vreme vladavine Almoradiva u gradu je izgrađena jedna od najvećih džamija La Katubija koja je simbol ovog mesta i ima 70 metara visoki minaret vidljiv iz svakog dela grada.

Imaćemo obilazak brojnih arhitektonskih znamenitosti, uključujući kazbe iz 12. veka, stari grad Medinu. Ješćemo čuveni kus kus na najvećoj pijaci Džema El Fna što na arapskom znači sastanak mrtvih. U srednjem veku je bilo centralno mesto izvršenja smrtnih kazni, a danas se tu mogu pronaći mnogobrojni trgovci koji iznose robu, žongleri koji prave spektakle sa užarenim loptama, plesači koji igraju i sviraju uz pratnju zmija i majmuna. Posetićemo i Baadi Palatu i videti kako u njenim odajama rode prave svoja gnezda, kraljevsku grobnicu dinastije Saadi iskopanu 1917. godine. Ićićemo na poznati Čez Ali večernji šou. Iskusićemo pravi arapski noćni život dok nas zabavljaju marokanske folklorne grupe u tradicionalnim nošnjama, a za sam kraj videćemo kako se u središtu kompleksa trkaju konjanici dok nam priređuju spektakularan vatromet. Fakultativno ćemo otići i do podnožja planine Atlas i doline reke Urika, koja je udaljena samo 45 minuta od Marakeša. Njegovom stanovništvu predstavlja glavni beg od vrućine u vrelim letnjim mesecima. Upoznaćemo se sa berberskim selima i njihovim načinom života i uživati u prelepim krajolicima…

Dan 5

MARAKEŠ – FES ( 1 noćenje)

Nastavljamo sa istraživanjem Maroka i krećemo ka Fesu uz usputnu fakultativnu posetu čuvene Kazablanke, najvećeg grada Maroka, koji je spoj moderne zapadne kulture sa arapskim tradicijama. Arhitektura koja kombinuje urbano planiranje i estetiku prisutna je u svim centralnim delovima grada. Od crkve Sacre Coeur do glavne pijace, između uskih ulica, prolaza i bulevara, ovaj grad ovekovečava avangardne građevinske stilove karakteristične za 20te i 30te godine prošlog veka. Divićemo se građevinama u art-deko stilu, njihovim kupolama, stubovima, isklesanim balkonima, jer sve to pripada periodu koji je bio pozornica jedinstvene arhitektonske eskpresije i na svakom uglu kreira rečit šareni kolaž. Obilazimo džamiju Hasana II kao i najstariji deo grada – Medinu. U večernjim časovima dolazak u smeštaj u Fesu.

Dan 6 – 8

FES ( 3 noćenja)

Poznatiji kao kulturni i religijski centar Maroka, Fes se od ostalih gradova ove afričke zemlje izdvaja po najdužoj i najstarijoj Medini, koja je najbolje očuvana na ovim prostorima. Šetajući se unutar zidina Medine, bićemo opčinjeni šarmom uličnih prodavaca na bazarima prepunih šarenolikih đakonija. Prolazićemo kroz mnogobrojne uličice poznatije kao sokaci (natkrivene pijace) i imati priliku da od trgovaca kupimo različite začine, šarene ešarpe, stvari od kože i keramiku. Posetićemo magičnu medresu (mesto učenja) Bou Inanina, prelepu arapsku građevinu koja je ranije bila škola, a sada je poznata po svojoj jedinstvenoj arhitekturi i smaragdnim bojama. Put nastavljamo do Andaluzijske džamije, Nejarinine fontane kao i Bahta palate, koja je danas muzej umetnosti i tradicije. Ono što nikako ne smemo zaobići u ovom gradu jesu kvartovi koji su poznati po hemijskoj preradi kože, gde ćemo od starih marokanskih zanatlija videti autentičan način prerade kože.

Otićićemo i na celodnevni fakultativni izlet u Šefšauen, čuveni plavi grad. Njegova istorija datira još iz 15. veka, a ime je dobio po planini Rif na kojoj se nalazi. Šefšauen je jedan od najlepših gradova u Maroku, umetničko, bledo plavo planinsko selo, a šetajući kroz njegove ulice imaćete osećaj da ste na drugoj planeti. Fakultativno obilazimo i Meknes, koji je još jedan carski grad i zbog svojih širokih bedema, impresivnih palata, džamija, medresa, bašti, bazena i muzeja je očaravajuć za posetioce. Utvrde ovog grada dugačke su gotovo 40 km, a preseca ih 20 utvrđenih kapija, kula i bastiona. Otićićemo i do Volubilisa, najvećeg arheološkog nalazišta u Maroku iz perioda Antičke Grčke…  

 

Dan 9 – 10

FES – RABAT – MARAKEŠ ( 2 noćenja)

U jutarnjim časovima napuštamo Fes i vozimo se nazad u Marakeš uz usputnu posetu Rabatu, glavnom gradu Maroka. Rabat inače na arapskom znači zaštićeni grad, a mnogobrojna arheološka nalazišta ukazuju na to da su ovde svojevremeno živeli Rimljani. Grad je prestižna tačka gde su mir i privatnost sinonimi elegancije i životnog stila. Posetićemo Chellah, kompleks nekropola koji su izgradili Rimljani, Hasanovu tvrđavu i mauzolej Muhameda V koji se smatra remek delom moderne arhitekture dinastije Alauiti i pokazuje svu veštinu marokanskih umetnika. U večernjim časovima dolazak u smeštaj u Marakešu i noćenje. Sutradan ćemo imati priliku i da fakultativno obiđemo Esauiru, „biser Maroka“ i beli grad. Ljubitelji mora i plaže moći će da urone svoje prste u vodu Atlantika, a sve umetničke duše biće oduševljene mnogobrojnim galerijama i umetničkim radnjama po kojima je Esauira poznata.

Dan 11 – 12

MARAKEŠ – BUDIMPEŠTA – BEOGRAD

Vreme do polaska na aerodrom koristimo da još malo uživamo u čarima Marakeša, kupovinu suvenira i šoping uz cenkanje kakvo samo možete doživeti u arapskim zemljama. U popodnevnim časovima transfer do aerodroma i let za Budimpeštu. Dolazak u Budimpeštu u večernjim časovima i transfer kombijem do Beograda.

 

Cene i uslovi

datum polaska: 13-09-2019 - datum povratka: 24-09-2019
Cena putovanja po osobi: 649 eur - PROMO CENA ZA PRVIH 6 PRIJAVA!699 eur First minute - za prijave do 30 dana pre početka putovanja799 eur Regularna cena - za prijave od 30 dana pre početka putovanja pa do popune grupe

U cenu aranžmana je uključeno:

 • Avio karta na relaciji Budimpešta – Maroko – Budimpešta sa svim taksama
 • Povratni transfer na relaciji Beograd - Budimpešta 
 • Ručni prtljag do 10 kg
 • 10 noćenja u Riadima (1/2, 1/3 sobe)
 • Svi transferi u Maroku prema programu putovanja
 • Organizovanje putovanja
 • Predstavnik agencije na destinaciji (vodič) tokom čitavog boravka 

U cenu aranžmana nije uključeno:

 • Viza za Maroko 
 • Putno zdravstveno osiguranje (individualno)
 • Doplata za dodatni čekirani prtljag do 20kg ( do 80 eur za sve letove )
 • Fakultativni izleti i sve ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Individualni troškovi za vreme putovanja

Način plaćanja:

 • Prilkom prijave 300 eur - rezervacija putovanja
 • Ostatak iznosa u najviše 3 rate
 • Poslednja rata maksimalnog iznosa 100 eur mora biti isplaćena najkasnije 20 dana pre početka putovanja
 • Moguć je dogovor oko dinamike plaćanja na rate
 • Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

Napomene

 • Poslednji rok za prijavu je 30 dana pre početka putovanja 
 • Aranžman je pravljen na bazi letova low cost kompanija, stoga je cena aranžmana podložna promenama u skladu sa promenom cene avio karte. Cena je garantovana nakon uplate avansa i izdavanja avio karata.
 • Program je rađen na bazi minimum 10 putnika
 • Posle kupovine avio karata, novac uplaćen za iste je nemoguće refundirati i u tom slučaju važe uslovi aviokompanije.
 • Prilikom prijave za putovanje potrebno je izjasniti se o dodatnom čekiranom prtljagu od 20kg. Nije moguće naknadno izjašnjavanje. Ukoliko se putnici pri prijavi u agenciji ne izjasne o dodatnom čekiranom prtljagu od 20 kg, dužni su sami da se informišu o dodavanju prtljaga i ceni na samom aerodromu prilikom čekiranja na let.
 • Putnici su u obavezi da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.

Molimo Vas pogledajte OPŠTE NAPOMENE za ovo putovanje!

Smeštaj

MARRAKESH – RIAD

Riad je tip tradicionalne marokanske kuće ili palate sa unutrašnjim dvorištem ili vrtom. Nalazi se u širem centru Marakeša, u blizini Medine. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, jednostavne i ukrašene tradicionalnim marokanskim detaljima, a svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. Wifi je dostupan gostima hotela.

 

FES – RIAD 

Riad je tip tradicionalne marokanske kuće ili palate sa unutrašnjim dvorištem ili vrtom. Nalazi se u širem centru Fesa, u blizini Medine. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, jednostavne sa tradicionalnim marokanskim detaljima i ukrasima, a svaka poseduje sopstveno kupatilo. Wifi je dostupan gostima hotela.

Fakultative

Kazablanka (Casablanca)

U jutarnjim časovima napuštamo Marakeš i odlazimo na severozapadni deo Maroka tik uz obalu okeana, do moderne Kazablanke, najvećeg grada Maroka i ujedno najvećeg ekonomskog, industrijskog i kulturnog centra zemlje. Obilazak grada počinjemo na trgu Ujedinjenih Nacija i šetajući se kroz trg Muhameda V i centralnu pijacu dolazimo do Habusove četvrti i divimo se grandioznosti kraljevskog dvora. Habus je tradicionalni kvart koji čine uske uličice, mali trgovi i kamene arkade sa mnogobrojnim bazarima i zanatskim radnjama. Glavna ulica uz obalu predstavlja harmoničnu celinu koja u ponudi ima restorane, prodavnice sladoleda, luksuzne hotele, tržne centre, igrališta, noćne klubove, bioskopske dvorane… Posetićemo Mehkamu i katedralu Notre Dam De Lourdes kao i čuvenu džamiju Hasana II, najveću džamiju u Maroku i sedmu po veličini u svetu. Slobodno vreme do polaska za Fes koristimo za šetnju uz obalu Atlantika. Dolazak u Fes u večernjim časovima.

Cena izleta: 15 eur

U cenu izleta je uključeno:

 • Transfer do Kazablanke 
 • Pratnja predstavnika agencije tokom izleta
 • Pratnja lokalnog vodiča tokom izleta
Berberska sela i dolina reke Urika

Na ovaj fakultativni izlet krećemo u prepodnevnim časovima, a prva stanica biće nam tradicionalna berberska kuća gde će nas domaćini ugostiti sa čajom od mente i od kojih ćemo čuti ponešto o berberskom načinu života. Berberi ili kako ih još nazivaju Imazigeni odnosno “slobodni ljudi” su etnička grupa koja živi u severnom delu Afrike i govori berberski jezik. Tradicionalno, oni su nomadi koji su karavanima putovali Saharom i njenim trgovačkim rutama i vršili trgovinu i transport robe od subsaharske do mediteranske Afrike. Videćemo kako berberske žene ekstraktuju arganovo ulje, jer iako arganovo drvo ne raste na ovom području, zrna se prerađuju kako bi se dobilo ulje za kuhinju i kozmetiku i potom napravili sapuni i kreme. Našu avanturu nastavljamo do sela Sti Fatma odakle krećemo u laganu šetnju do vodopada reke Urike. Pravićemo nezaboravne fotografije orkuženi prekrasnim krajolicima i stenama različitih oblika i boja. Napravićemo pauzu za ručak kako bismo uživali u egzotičnim ukusima marokanske kuhinje pod hladom oraha, uz obalu potoka. Ostatak slobodnog vremena koristimo za istraživanje ovih predela pre nego što u dogovoreno vreme krenemo nazad u Marakeš.

Cena izleta: 45 eur

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer od smeštaja u Marakešu do berberskih sela i doline reke Urika
 • Ručak
 • Pratanja predstavnika agencije tokom izelta
 • Pratnja lokalnog vodiča tokom izleta
Meknes, Moulay Idriss i drevni grad Volubilis

Meknes je jedan od marokanskih kraljevskih gradova, sa starom tvrđavom koja je uvrštena na Listu kulturnog blaga. Uglavljen između atlantskih ravnica i istočnih visoravni, između severnih planina Srednjeg Atlasa i planine Rif, ovaj grad otkriva svoj harmonični sjaj. Sa više od 50.000 zanatlija, Meknes i njegov region održavaju znanje predaka u oblasti rezbarenja drveta, slikanja, tkanja tepiha, veza, kovanja gvožđa i kožarstva. Posetu Meknesa i njegove okoline započinjemo u prepodnevnim časovima, a prva stanica biće nam rimske ruševine grada Volubilis starog 2000 godina. Put nastavljamo do Moulaj Idrisa, svetog grada u kojem je Moulaj Idris prvi doneo islamsku religiju još davne 789. godine. Po dolasku u Meknes obilazimo Medinu i neke od monumentalnih gradskih kapija sa špansko-marokanskom arhitekturom. Videćemo i mauzolej Moulaj Ismaila, kao i muzej marokanske umetnosti kako bismo videli veliki broj umetnina i rukotvorina. Ostatak dana koristimo za slobodno vreme u Meknesu, a u večernjim časovima povratak u Fes.

Cena izleta: 55 eur

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer od smeštaja u Fesu do lokaliteta
 • Ručak
 • Pratnja predstavnika agencije tokom izleta
 • Pratnja lokalnog vodiča tokom izleta
Esauira (Essaouira)

Sjajna i opuštena Esauira, smeštena na atlanskoj obali Maroka je očaravajuća i mirnija alternativa užurbanom Marakešu. Ime grada na arapskom znači „mala slika“ jer je slikarima ovaj grad kao zemlja iz snova, zbog živahno plavo-bele medine okružene bajkovitim bedemima peščane boje i impozantnim kamenim vratima. Iza šarene luke prostire se miljama široka plaža koja je poznata po tome što se, usled čudnog delovanja struja tokom noći transformiše, pa svakoga dana izgleda drugačije. Na jednodnevni izlet u ovaj grad krećemo u jutarnjim časovima i napuštajući Marakeš prolazimo kroz dolinu Argana poznatu po tome što koze nastanjuju drveće. Približavajući se Esauiri, daleko od gradske buke, odmah ćemo se prepustiti ritmu muzike, jer ovaj grad je poznat po udaraljkama gnaoua. Ječćemo poznati marokanski đuveč – tažin i piti crni čaj, izležavajući se na plaži i uživajući u pogledu na velepni Atlantik. Ovaj grad posebno će očarati sve ljubitelje epske fantastike jer je u nekadašnjem Mogadoru snimana jedna od najpopularnijih serija današnjice – ,,Igra prestola”. Ulice ovog grada prepune su umetničkih galerija koje izlažu slike lokalnih umetnika. U večernjim časovima povratak u Marakeš.

Cena izleta: 45 eur

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer od smeštaja u Marakešu do Esauire
 • Ručak
 • Pratnja predstavnika agencije tokom izleta
 • Pratnja lokalnog vodiča tokom izleta
Plavi grad (Chefchaouen)

Smešten ispod oštrih vrhova planine Rif i registrovan na listi UNESCO kao nematerijalno kulturno blago čovečanstva od 2010. godine, rustični šarm Šefšauena potiče od njegovih misterioznih prolaza gde ćemo šetati između belih i svetlo plavih kućica ispred kojih su andaluzijska popločana dvorišta sa hladom koji prave drveća voća. Stari grad je ukopan u planine, a njegove vijugave, kaldrmisane ulice, sa živopisnim tezgama i mirisima začina prelepo krivudaju po padinama grada. Tokom ovog jednodnevnog izleta imaćemo priliku da napravimo nezaboravne fotografije, kupimo originalne ručno pravljene suvenire i vunene proizvode, šarenu odeću po stilu identičnu odeći koje nose žene u ovom kraju, kao i da probamo autentične marokanske slatkiše. Šetaćemo se kroz staru medinu i osetiti duh pravog marokanskog i andaluzijskog uticaja sa crvenim krovovima i uskim ulicama, koje se spajaju na trgu Uta El Hamam. Tu se nalazi džamija iz 15. veka koju su izgradile jevrejske izbeglice bežeći od španskog progona. U poslepodnevnim časovima povratak u Fes.

Cena izleta: 55 eur

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer od smeštaja u Fesu do plavog grada
 • Ručak
 • Pratnja predstavnika agencije tokom izleta
 • Pratnja lokalnog vodiča tokom izleta
Share on TwitterShare on Facebook