Ovako izgleda putovanje na Tajland - zemlju osmeha

Naš savet je da u kofer, pored obaveznih stvari spakujete osmeh i dobru volju, jer idete u zemlju osmeha, koja će vas očarati i u koju ćete sigurno poželeti da se bar još jednom vratite! Vreme je, polećemo! ☺

Proveravamo da li su naše avio karte za Tajland spremne i sa aerodroma Nikola Tesla letimo ka Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda. Ostavljamo naš lepi Beograd iza sebe na neko vreme i idemo u malo sunčanije predele.

Prva stanica – Bangkok

Tajland putovanje Disko Drugar

Naša avantura počinje u Bangkoku, koji nazivaju još i “gradom anđela “ ili azijskim Njujorkom. Grad koji spaja nespojivo i budite spremni  da ćete u njemu doživeti sve ono što nikada niste. Ne zaboravite, what happens in Bangkok stays in Bangkok. 🙂

Obići ćemo velelepne kraljevske palate na Tajlandu i neke od najlepših hramova, upoznaćemo se sa tajlandskom kulturom i religijom, diviti se ogromnoj statui ležećeg bude od 46m u hramu What Po, vozićemo se rekom Čao Prajom i kanalima kojima je ceo Bangkok ispresecan. Volite brzu vožnju?

Najidealniji način za transport u Bangkoku nam je tuk tuk. Tajland putovanje ne bi bilo potpuno bez motorizovanih trokolica i lude adrenalinske vožnje, kroz uličice i kvartove, koja će vam dugo ostati u sećanju. Posetićemo i neke od luksuznih sky barova, preživeti raznorazna iznenađenja na Ping Pong predstavi, a kad vas sve to umori i kada nas zabole noge od dugog pešačenja, odmaraćemo se na thai masažama i rashlađivati uz Chang pivo, na bazenu, na vrhu hotela. 🙂

Vodićemo vas i na ploveću pijacu, gde ćemo se cenkati i kupovati prelepe suvenire i začine od veselih Tajlandjana. Obići ćemo staru prestonicu Ajutaju i uživati u svakom provedenom trenutku na izletu.

Bangkok zaista jeste “lud i brz” i svima nama će biti neophodno opuštanje na plaži, uz koktele ili hladni coconut shake.

Puket – Tajland za ljubitelje ostrvskog raja

Putovanje na Tajland nastavljamo ka Puketu, najvećem i najpopularnijem ostrvu na Tajlandu. Tu nas čekaju odmor i uživanje, zatim izleti na susedna ostrva, koja su toliko lepa da ćete poželeti da vas neko uštine, da biste se uverili da ste zaista tu gde jeste, a ne u snu.

Obići ćemo ostrvo majmuna (nemojte se začuditi ako vam neki od ovih malih drugara, skoči na glavu, pokušavajući  da vam otme naočare ili šnalu), zatim čuvenu plažu Maya bay, gde je snimljen film Plaža sa Leonadrom Di Kapriom, kao i James Bond ostrvo

Zaboravite na tradicionalno letovanje Tajland nudi potpuno drugačiji tropski odmor. Kupaćemo se u najkristalnijoj vodi na svetu, na Phi Phi ostrvima, ronićemo među svim onim šarenim ribicama i diviti se čudnim šarenim koralima…

Kada zađe Sunce, naravno kreće žurka. Kokteli u barovima na plaži, ludilo Bangla road-a, muzika koja odzvanja na sve strane… Party manijaci, budite spremni na sve.

Koh Panghan – ostrvo hedonista

Bangkok pa Puket, svašta smo već videli i iskusilii, sad je vreme da doživimo hedonizam u pravom smislu te reči. Idemo na ostrvo Koh Panghan. Jedno od retkih ostrva na kojem je zabranjena urbanizacija. Pravi mali raj na zemlji i prizori sa razglednica i wallpaper-a. Ovde odmaramo i uživamo u prirodi i nestvarnim lepotama koje kriju plaže Tajlanda.

Vožnje kroz guste džungle ostrva, kupanje na vodopadima, ljuljanje na ljuljaškama na plaži, vožnja skuterima, tetoviranje bambusom, sportovi na vodi, masaže uz zvuke talasa, miris kokosovog ulja, pesak pod stopalima i sunce… Ovako raj zaista izgleda, i čini da vaše Tajland putovanje bude užitak za pamćenje.

Koh Samui ostrvo i čuvena Chaweng plaža

Na samo 30 minuta vožnje brodom od Koh Phangana, nalazi se još jedno u nizu prelepih tajlandskih ostrva koje ćemo posetiti – Koh Samui. Ukoliko ste ljubitelji luksuznih vila, rizortova i bogatog noćnog života bićete na pravom mestu. Duge šetnje Chaweng plažom, takmičenja u Beer pong-u, miss mokrih majca i kabare predstave sa tranvestitima vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Pored izobilja sunca i magičnih plaža na Koh Samuiju se nalaze i brojni budistički hramovi, tropski vodopadi i živopisna sela. Nedaleko od ostrva nalazi se jedan od najlepših nacionalnih parkova u zemlji – Angtong Marine, koji ćemo posetiti tokom izleta.

Nakon celog putovanja, biće vam jasno zašto je Tajland zemlja o kojoj svi govore i kojoj se mnogi vraćaju…

Korisne informacije o Tajlandu

Tajland je kraljevina u jugoistočnoj Aziji. Mnogi ga smatraju biserom Azije, kako zbog svoje lepote, tako i zbog toga što Tajland godišnje poseti više turista od svih ostalih zemalja jugoistočne Azije.

Tajland se prostire na površini od okvirno 513 120 km2 i zapljuskuju ga dva mora:

  • Andamansko, koje je deo Indijskog okeana i
  • Tajlandski zaliv koji  je deo Južnog kineskog mora.

Tajland putovanje Disko Drugar

Smatra se da na Tajlandu živi oko 67 miliona stanovnika, koji su većinskim delom Thai-ci, zatim Kinezi i nacionalne manjine. Tajlanđani vole svoju zemlju da zovu i slobodna zemlja iz razloga što su oni jedina zemlja u jugoistočnoj Aziji koja nije kolonizovana od strane evropskih sila.

Zvanični jezik je Thai i piše se Thai alfabetom koji se sastoji od 44 suglasnika, 33 samoglasnikai 5 tonskih oblika.

Preovladjujuća religija je teravada budizam (teravada znači učenje od starijih).

Glavni grad Tajlanda je Bangkok sa oko 10 miliona stanovnika, dok šira regija Bangkoka koja je najveća urbana konglomeracija na  Tajlandu broji oko 15 miliona stanovnika. Bangkok je 22. grad na svetu po veličini, nazivaju ga Njujorkom Azije.

Vremenska zona je +6 sati u odnosu na Srbiju tokom zime  (UTC +7) i +5 sati u odnosu na Srbiju tokom leta  (UTC +6).

Tajlandska valuta je baht. Odnos između evra i dolara je relativno isti kao kod nas u zemlji, tako da na Tajland putovanje možete nositi obe valute. Kurs varira od dana do dana, ali u proseku za 1 euro možete dobiti 38-39 bahti, a za 1 dolar oko 33 ili 34 bahta. Bankarski sistem je veoma razvijen. Banaka, menjačnica i ATM aparata ima svuda, kako po Bangkoku tako i na ostrvima. Provizija takođe malo varira, od mesta do mesta.

Bangkok ulice grada Tajland putovanje

Wi-Fi pristup Internetu na Tajlandu imate praktično svuda, ali ukoliko želite non stop da budete online, možete u marketu (Seven Eleven) kupiti za par stotina bahti karticu sa neograničenim internetom.

Tajlandska kuhinja spada među najbolje kuhinje sveta, a na ulicama hranu pripremaju i prodaju neki od najboljih kuvara, budite slobodni da probate sve što vam se učini primamljivim. Izbor jela je veliki i možete u svako doba dana i noći, prezalogajiti neki azijski specijalitet ili se pak možete zadržati na jelima evropske kuhinje.

S obzirom da se Tajland nalazi 15 stepeni severno od Ekvatora, karakteriše ga tropska klima sa čestim monsunima.

Tajlanđani imaju 3 godišnja doba, odnosno 3 sezone. Letnju, kišnu i zimsku.

Godišnja doba na Tajlandu – Tajland letovanje 2024 ili ipak zima 2024?

  • Letnja (topla-sušna) sezona – Tajland letovanje traje u periodu od marta do juna, sa prosečnim temperaturama od 33 do 40 stepeni, sa veoma malo padavina. 
  • Monsunska – kišna sezona na Tajlandu, traje u periodu od jula do novembra, sa temperaturama oko 32 stepena i čestim i obilnim padavinama. U toku monskunske seznone na plažama je nešto drugačije, što omogućava posetiocima da pronađu sunce  tokom cele godine. Na zapadnoj obali, jugozapadni monsun donosi padavine od aprila do oktobra, dok u Tajlandskom zalivu najviše kiše pada između septembra i decembra
  • Zimska – hladna sezona na Tajlandu, zastupljena je od novembra do februara, sa temperaturama od oko 32 stepena i nešto nižim noćnim temperaturama. 

Odaberi aranžman i termin po svojoj meri! Mi smo spakovani, a ti?