Plan i program putovanja na Kubu

Na Kubu Disko drugar kreće od novembra, kada temperature nisu toliko visoke, od prijatnih 25 do 30 stepeni, a padavina ima malo. Spakuj laganu odeću, ovde ti neće biti potrebne kape i šalovi, idemo u toplije krajeve 😊 Na kratko ćeš pobeći od hladnoće. Zato se dvoumimo da li se ovo računa kao zimovanje na moru ili letovanje tokom zime?

Naći ćemo se na aerodromu Nikola Tesla, proveravamo da li su tu karte i pasoši (viza za Kubu državljanima Srbije nije potrebna) i polećemo. U Havanu stižemo u jutarnjim časovima. Ne zaboravi da pomeriš časovnik, kubansko vreme je 6 sati iza našeg.

Havana – put kroz vreme

Kada stignemo na Kubu čekaće nas transfer do Casa Particular-a, gde ćemo provesti pet noćenja. Bićemo smešteni u starom delu Havane, gde se ujedno i nalazi najveći broj atrakcija koje ćemo obilaziti narednih dana.

Havana je prestonica Kube u kojoj stanuje 2,1 miliona stanovnika, što je čini najnaseljenijim mestom na Karipskim ostrvima. Već ćeš po izlasku sa aerodroma uočiti da se nalaziš na nesvakidašnjem mestu. Ulicama krstare oldtajmeri kakvi se ne koriste u zapadnjačkim društvima već decenijama, a arhitektura je mešovita, predstavlja stapanje španske kolonijalističke gradnje, zajedno sa velikim, masivnim građevinama koje su tipične za komunizam.

Ovde je veselo i bučno, ali ne i užurbano kao što je to u raznim drugim prestonicama. Meštani su nasmejani, spremni za razgovor i uvek oduševljeni kada spomeneš da si sa prostora bivše Jugoslavije. Tamo nas i dalje pamte po Titu i njegovim dobrim odnosima sa Če Gevarom i Fidelom Kastrom.

Najpre ćemo obići stari deo Havane (La Habana Vieja). To je jedan od najbolje očuvanih kolonijalističkih kompleksa u Americi i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a još od 1982. godine. Stara Havana je najvećim delom pešačka zona, istovremeno i turistički najposećeniji deo grada. Tu se nalazi dosta parkova, trgova i uskih ulica. Sa svih strana bićeš okružen starim građevinama, obojenim u živahne boje. Da se primetiti da je boja izlizana i da su zidovi ispucali, ali starost ovih zgrada nikako ne narušava njihovu lepotu.

Šetamo do Plaza de Armas, jedan od najstarijih i najvažnijih trgova u kubanskoj istoriji. Izgrađen je početkom XVI veka, nedavno nakon što je Havana osnovana. U centru trga nalazi se mermerna statua Karlosa Manuela de Sespedesa, nacionalnog heroja i borca za nezavisnost Kube.

Onda sledi obilazak Muzeja revolucije. Ranije je ova građevina predstavljala predsedničku palatu gde je boravio i Flugencio Batista koji je upravo Kubanskom revolucijom zbačen sa vlasti. Šetnju nastavljamo do katedrale San Kristobal na trgu Plaza de la Catedral. Zanimljivo je da su se u ovoj katedrali čuvali posmrtni ostaci Kristofera Kolumba od 1796. do 1898. godine, nakon čega su prebačeni u Seviljsku katedralu u Španiji. Vredna pažnje je i kapelica El Template u kojoj je Havana i osnovana.

Preporučujemo da u slobodno vreme obiđeš još neke veće znamenitosti kao što su muzej grada Havane – Palacio de los Capitanes Generales, muzej ruma, takozvani Havana klub, Kubansku fabriku umetnosti – mesto gde se održavaju izložbe, svirke i filmske projekcije. Dan završavamo u baru Floridita i ispijamo daikiri, kubanski koktel, koji se pravi od ruma, citrusovog voća i šećera.

Ostatak grada fakultativno obilazimo kabrioletima. Vozimo se uz Malekon, štetalište dugo 8 kilometara, jednog od glavnog simbola Havane. Tu se pruža prelep pogled na raznobojne kućice različitih stilova, a sa druge strane videćete tirkizno more. Na šetalištu se obično okupljaju umetnici, boemi i parovi koji dolaze da sačekaju upečatljiv zalazak sunca.

Obilazimo i Trg Revolucije, istorijsko mesto na kome je Fidel Kastro držao govore kojima je prisustvovalo stotine hiljada ljudi. I danas je Trg Revolucije bitno političko sedište, ujedno i najveći trg na Kubi. Na njemu dominira Memorijalna kula i spomenik Hozeu Martiju, revolucionaru i pesniku.

Vozimo se pored groblja Cementario Colon u kome su sahranjene neke od najvažnijih ličnosti za Kubansku istoriju, razni revolucionari, umetnici, doktori i naučnici. Međutim, na ovom groblju nisu sahranjeni ni Če Gevara niti Fidel Kastro. Prolazimo i pored Havanskog univerziteta koji je bio jedan od prvih simbola otpora imperijalističkoj vladavini SAD-a. Obilazak završavamo prolaskom kroz četvrt Mira Mar.

U okviru fakultativnog izleta posećujemo vilu Ernesta Hemingveja smeštenu u blizini Havane. Tu ćete čuti mnoge zanimljivosti o njegovom životu i stvaralaštvu. Vila ima veliku biblioteku sa preko 9000 knjiga i mnoštvo pehara iz lova. Iza vile je Hemingvejevo groblje kućnih ljubimaca, sa preko 50 sahranjenih mačaka.

Izlet u Pinar de Rio – plantaža duvana

Narednog dana sledi celodnevni fakultativni izlet. Oldtajmerima, takozvanim maquinama, otići ćemo u obilazak doline Vinjales, gde ćete imati priliku da vidite lepe kubanske pejzaže i napravite mnoštvo fotografija. Dolina je poznata po svojim specifičnim krečnjačkim formacijama prekrivenih zelenilom koje kao da izranjaju iz zemlje. Penjemo se na vidikovac Los Hazmines, sa kog ćemo videti pogled na celu dolinu.

Nastavljamo izlet sa posetom Pećini Indijanaca, koju ćemo obići čamcima i gde ćemo videti nesvakidašnje oblike krečnjačkih stena. Nakon toga posećujemo manje selo koje se bavi proizvodnjom duvana. Imaćemo priliku da čujemo ponešto o uzgoju duvana i proizvodnji tompusa marke Monte Cristo i Cohiba, ali i da probamo originalni kubanski tompus, koji se smatra najkvalitetnijim na svetu. Čak i da nikad nisi zapalio cigaretu, ova prilika se ne propušta. Poješćemo ručak, istraživati dolinu još malo i vratiti se u Havanu.

Avantura se nastavlja u Varaderu

Napuštamo Havanu i idemo za Varadero u kome ćemo provesti dve noći. Varadero je pravo turističko mesto koje se nalazi na poluostrvu Hikakos, koje je idealno za sunčanje i uživanje na plaži. Jedna od najvećih plaža na Kubi se nalazi upravo ovde, prostire se na 22 kilometara, a odlikuje se sitnim, mekanim i belim peskom, tirkiznom vodom kakva se može videti samo na Karibima. Ovo mesto će se svideti i roniocima, plaža ima 25 ronilačkih mesta i marina parkova sa potopljenim čamcima i avionima koje turisti istražuju.

Ovo je jedno od najboljih mesta za noćni provod, sa preko 100 diskoteka, barova i noćnih klubova u kome možemo ispijati rum i daikiri do zore, plesati uz ritmove salse i ćaskati sa druželjubivim lokalcima.

Trinidad – mesto gde ćete osetiti pun duh kolonijalizma

Napuštamo Varadero i putujemo za Trinidad u kome ćemo provesti narednih pet noći. I pored velelepne Havane i ludih avantura u Varaderu, Trinidad je najvećem broju putnika omiljena destinacija. Zašto? Zato što je arhitektura kolonijalizma ovde u ovom gradu u potpunosti očuvana, da stičeš utisak kao da si zalutao u XIX vek.

Bićeš okružen ulicama popločanim kaldrmom i šarenim, pastelnim kućicama koje su odlično održavane. Trinidad spada u najstarije kubanske gradove, brzo se razvio i postao ekonomski jak zbog proizvodnje duvana, šećerne repe i uzgoja stoke. Bogatstvo Trinidada se da videti zbog velelepnih vila koje se nalaze u njegovoj blizini.

Vreme možete da provedete uživajući na plaži ili istražujući njegovu istoriju i kulturu. U blizini se nalazi Valle de los Ingenios gde možete videti polja šećerne repe koja se i dalje obrađuju. Preporučujemo da posetiš Playa Ancón gde ćeš uz omiljeno piće uživati uz zalazak sunca i laganu muziku.

Iz Trinidada idemo na dva fakultativna izleta. Disko drugari te vode na celodnevni izlet u Cienfuegos i Santa Klaru. Cienfuegos je manji grad na jugu Kube, njegov naziv u bukvalnom prevodu na srpski znači “Sto vatri”. I ovde ćemo se zajedno diviti neoklasicističkim građevinama koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Put nastavljamo do Santa Klare, mestu gde se odigrala jedna od najznačajnijih bitki za Kubansku Revoluciju. Obići ćemo memorijalni kompleks posvećen Če Gevari, kao i muzej u kome se nalaze njegovi posmrtni ostaci. Turu nastavljamo obilaskom Muzeja blindini voz, gde je slavni Če zablokirao šine i tako presreo i pobedio Batistinu vojsku. Vraćamo se u Trinidad u večernjim časovima.

Imaćemo priliku i da katamaranom odemo do ostrva Kayo Iguana. Ovo simpatično ostrvo je dom za više stotina iguana, koje su toliko navikle na ljude da ih se više ni ne plaše. Ako budete bili brzi možete ih uslikati 😊 Idemo na plažu ostrva, koja je tipična kubanska – tirkizno more, sa sitnim belim peskom. Nakon toga, vodimo te na snorkeling u jednu od skrivenih laguna gde istražujemo bogat i šarenolik morski svet.

Trinidad – Havana

Iz Trinidada se vraćamo u Havanu. To je ujedno i poslednja prilika na ovom putovanju da posetimo znamenitosti koje smo prvi put propustili. Kupujemo suvenire, šetamo Malekonom, obilazimo muzeje i kafiće.

Havana – Beograd

Pakujemo se, opraštamo od Kube i obećavamo da ćemo se bar još jednom vratiti. Čeka nas transfer do aerodroma. Stižemo nazad u Beograd. U njemu je zima, a u nama leto. Cuba Libre!