Delhi je jedan od najstarijih gradova Indije sa velikim brojem stanovnika i raznovrsnom kulturom. Ovde ćete videti neke od najlepših građevina na Indijskom podkontinentu, uvideti polaritet između starog i novog Delhija, probati najbolju indijsku hranu pripremljenu na ulicama, cenjkati se sa prodavcima, izgubiti se u gužvama, probati začine…

Ako budete otvoreni i mirni Indija vam može dati ceo univerzum. Ono što je bitno jeste da vas ne povuče ono negativno, jer tada nećete doživeti Delhi na pravi način. Zato smo za vas prirpemili deset destinacija koje morate posetiti u Delhiju i videti najbolje od ovog živahnog i neverovatnog grada.

1)    Crveno utvrđenje

Jedan od sinonima za Mogulsko carstvo (dinastija koja je vladala Indijom od XVII veka) jeste svakako Crveno utvrđenje. Služilo je kao kraljevska rezidencija sve do XIX veka i dolaska Britanaca. Sagrađeno je 1638. godine od upečatljive crvene cigle.

Sa svojom dugom istorijom, specifičnim oblikom gradnje i lajt šouom koji se ovde priređuje svake večeri, nije ni čudo što Crveno utvrđenje predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u Delhiju. Ovde možete očekivati veliku gužvu u bilo koje doba dana, sem ako ne dođete u zoru, a tada možete uslikati samo spoljašnjost utvrđenja.

Crveno utvrđenje Indija Disko Drugar
Red Fort Complex

 

Utvrđenje se za posetioce otvara u 9 sati ujutro, a zatvara u 18h, ne radi ponedeljkom. U unutrašnjosti možete videti velelepnekraljevske bašte, građevine u kojima su živeli nekadašnji kraljevi i suvenirnice.

2)    Jama Masjid

Jama Masjid je najveća džamija u Indiji i smeštena je u starom gradu. O njenoj veličini vam govori činjenica da na površinu džamije zajedno sa dvorištem staje preko 25 hiljada ljudi. Njena izgradnja je trajala dvanaest godina i završena je 1656 godine.

Ulazak unutra je dozvoljen samo ako ste prikladno obučeni. To se naročito odnosi na žene, gde se podrazumeva da one pokriju glavu, dekolte, ramena i kolena. U suprotnom vam neće biti dozvoljen ulazak unutra.

Jama Masjid Disko Drugar
Jama Masjid, Delhi

 

Možete se popeti na vrh južne kule džamije, gde ćete videti pogled na Nju Delhi koji oduzima dah. Ovo je jedno od retkih mesta gde možete uslikati panoramske slike dobrog dela grada. Najbolje vreme za obilazak džamije je ujutro, jer je tada ujedno najmanja gužva. Ispred džamije će vas dočekati „lažni vodiči“ koji će vam tražiti novac da vas uvedu u džamiju. Zapamtite, ulazak u džamiju je svima besplatan.

3)    Ulica Chandni Chowk

Kada se pomisli na Stari Delhi prvo se pomisli na Chandni Chowk, najveću i najprometniju ulicu koja je praktično nezaobilazna kada upoznajete lepote Indije. Prvo, pripremite se na mnogo, mnogo gužve, praktično na gužvu kakvu do sada niste videli. Reka ljudi ide u svim pravcima, pa je pomalo teško ne izgubiti se ovde.

Chandni Chowk prosto ne zna za red; automobili, pešaci, kolica – svi idu istim stazama, ne obraćajući pažnju na saobraćajna pravila i znake. No, ne dajte da vas to zastraši, svakako vredi da doživite ovakvo iskustvo i bolje se upoznate sa neponovljivim duhom Indije.

Chandni Chowk ulica Disko Drugar
Chandni Chowk, Delhi

 

Nigde nećete naći jeftiniju odeću ili hranu nego ovde. Neki idu još dalje i reći će vam da je hrana ovde ukusnija nego što je to u skupim restoranima. Tako da ovde taman možete probati neki od začinjenih indijskih specijaliteta. Preporučujemo vam da na proputovanju kroz Indiju privremeno budete vegetarijanac, da biste izbegli mogućnost trovanja. Ipak u slučajevima gde se meso priprema ispred vas, možete biti sigurni da je ono u dobrom stanju.

4)    Humajunova grobnica

Na prvi pogled ćete pomisliti da Humajunova grobnica podseća na Tadž Mahal. I bićete u pravu. Naime, ova veličanstvena građevina je poslužila kao inspiracija za izgradnju Tadž Mahala u Agri. U grobnici koja je 1570. godine se nalazi telo drugog vladara iz Mugalske dinastije – Humajun. Romantična činjenica je to da je grobnicu izgradila Humajunova žena – Haji Begum, eto još jedne sličnosti sa Tadž Mahalom.

Iako je originalno grobnica izgrađena samo za ovog vladara, u njoj je sahranjeno još nekoliko značajnih lica Mugalske dinastije.

Humajunova grobnica Disko Drugar
Humayun’s Tomb, Delhi

 

Ovo je jedna od prvih Mugalskih građevina ovog tipa, koji je kasnije postao karakterističan stil indijske gradnje. Grobnica je deo mnogo većeg kompleksa, u njenoj okolini se nalaze kraljevske bašte koje vam, takođe, preporučujemo da obiđete.

5)    Qutub Minar

Qutub Minar, zapravo, predstavlja minaret koji je najviši ne samo u Indiji već i u čitavom svetu. Naime, visok je čitavih 73 metara. Ova građevina je napravljena od crvene i narandžaste cigle i predstavlja jedno pravo umetničko delo sa raznim skulpturama i oblicima koji se na njoj nalaze.

Ovaj minaret i prati jedna misterija, a to je razlog njegove gradnje. Postoji još od XII veka i spaja stilove islamske i indijske arhitekture, pa se zato pretpostavlja da je izgrađen da bi označio prodor islama na Indijski kontinent.

Qutub Minar minaret Disko Drugar
Qutub Minar, Delhi

 

Možete se popeti i viditi impozantan pogled sa vrha minareta, ali se ulaz plaća. Turisti plaćaju 500 rupija, a za decu ispod 15 godina je ulaz besplatan.

6)    Hram Lotosa

Bahai hram, poznatiji kao hram Lotosa je, takođe, jedna od najlepših i najpoznatijih atrakcija Delhija. Kao što se po samom nazivu može pretpostaviti, hram je izgrađen u obliku lotosovog cveta. Znatno je moderniji od većine hramova koje možete videti u Indiji. Možete ga obići u bilo koje doba dana, ali je ubedljivo najlepši uveče zbog posebno upečatljivog osvetljenja hrama.

Unutrašnjost hrama se svakako ne treba zanemariti, hram može primiti 2500 ljudi. Takođe, preporučujemo vam da prošetate lepim baštama koje se nalaze u dvorištu hrama. Slikanje unutra je zabranjeno.

Hram Lotosa u Indiji Disko Drugar
Lotus Temple

 

Religija bahai je jedna od mnogobrojnih vera u Indiji. Predstavlja sklop drugih široko rasprostranjenih religija: hinduizam, islam, budizam i đainizam. Bahaisti prihvataju svaku veru i svako božanstvo, te je stoga svako dobrodošao u ovom hramu.

7)    Indijska kapija

Indijska kapija predstavlja spomenik palim indijskim borcima protiv Velike Britanije u Prvom svetskom ratu, koji je izgrađen 1931. godine. Nalazi se u samom centru Nju Delhija i predstavlja jedno od glavnih mesta okupljanja njegovih stanovnika.

Sa obe strane kapije se nalaze parkovi koji pogled čine još lepšim, naročito pred izlazak sunca. Uveče lepota kapije zasija pod osvetljenjem. Ovo je definitivno atrakcija koju ne želite da propustite ako hoćete da napravite dobre fotografije koje simbolišu Indiju.

Indijska kapija Disko Drugar
India Gate

 

Ako se nađete ovde na Dan republike koji se obeležava 26. januara nemojte propustiti veliku paradu koja se svake godine održava kod Indijske kapije. Okuplja se veliki broj vođa, kao i razni važni gosti iz svih krajeva sveta.

Takođe, ovo je idealno mesto za piknik, naročito ako ste u Indiju došli sa porodicom. U blizini kapije se nalazi dečiji zabavni park, gde će se mališani odlično provesti.

8)    Jantar Mantar

Ukoliko ste ljubitelj nauke Jantar Mantar je pravo mesto za vas. U pitanju je astronomska obzervatorija izgrađena još davne 1724 godine. U njoj se nalaze stari teleskopi i ostali instrumenti koji su naučnici koristili pre par stotina godina.

 Jantar Mantar opservatorija Disko Drugar
Jantar Mantar, Delhi

 

Nažalost danas nije moguće koristiti sve te instrumente, iako su odlično očuvani. Naime, u okolini obzervatorije se nalaze samo visoke zgrade koje zaklanjaju pogled ka noćnom nebu. U svakom slučaju vam preporučujemo da je posetite i saznate ponešto o istoriji indijske nauke, kako je na nju imala uticaja arapska istraživanja, koja imaju korene u posmatranju prirode starih Grka.