Putovanje vozom u bilo kojoj državi jeste nesumnjivo zabavno i novo iskustvo, ali, verujte nam na reč, nigde nije kao u Indiji. Zbog čega su vozovi u Indiji toliko zanimljivi? Indija je država sa preko 1,3 milijarde stanovnika od čega 80% koristi voz kao osnovni vid transporta. To znači da svakog dana železnicu koristi preko 25 miliona putnika. Upravo tu kreće zabava.

Trivije o indijskoj železnici

Da li ste znali da je Železnica Indije jedna od tri najvećih preduzeća na čitavom svetu? U njoj radi oko 1,6 miliona zaposlenih, što je čini devetim najvećim poslodavcem na zemljinoj kugli.

Nigde ne postoji takav sistem železnica! Svakodnevno više hiljada vozova prelazi preko 80 000 kilometara pruge. Kada bi sva pruga bila ravno poređana duž ekvatora obišla bi planetu Zemlju 1,5 puta.

Indijska železnica imala je najsporiji voz na svetu (koji se kretao brzinom od 10 km/h), najduži peron na svetuUttar Pradesh sa 1366.33 metara, najdužim imenom stanice – Venkatanarasimharajuvaripeta. Najduža kašnjenja vozova ikad su upravo na indijskoj stanici – oko 12 sati čekanja.

Ovo je dokaz da ćete svakakve ekstreme videti na indijskim stanicama i vozovima. Baš zbog toga se smatra da Indiju niste zaista doživeli ako niste iskusili putovanje vozom. 

Kako rezervisati mesta u vozu?

Mi smo navikli na to da se samo pojavimo na železničkoj stanici i kupimo kartu. No, u Indiji su pravila sasvim drugačija. Njihova železnica je uvek pretrpana, te je neophodno rezervisati kartu i to do dva meseca unapred.

Prvo morate da napravite profil na IRCTC sajtu. Da biste potvrdili registraciju tražiće vam da unesete indijski broj mobilnog telefona, a kako ga najverovatnije nemate, poštaljite mejl železnici gde objašnjavate da ste turista, te će vam oni u roku od 24 časa poslati broj registracije na vaš mejl.

Tek onda ste slobodni da rezervišete vaše mesto u vozu. Rezervacije su danas znatno olakšane zato što možete skinuti aplikaciju ClearTrip. Kada rezervišete mesto biće vam prikazano koji ste po redu za čekanje na odobrenje rezervacije.

Postoji nekoliko vrsti karata koje možete rezervisati:

Kako su vozovi neretko prebukirani ne treba previše da vas uzbuđuje u slučaju da ostanete bez potvrde rezervacije. Tada prosto probate da rezervišete mesto u nekom drugom vozu i terminu, ili u prvoj klasi (u kojoj uvek ima najviše slobodnih mesta).

No, postoje slučajevi ogromnih gužvi gde nikako ne možete dobiti potvrdu rezervacije karata. Preporučujemo da se i tad pojavite na stanici, postoji mogućnost da možete dobiti prazna sedišta u prvoj klasi i da nemate rezervaciju, a uvek postoji opcija i odlaska u drugu klasu (gde je gužva najveća).

Putovanje vozom u Indiji – iskustvo

Svuda u svetu postoje predrasude o indijskoj železnici. Misli se da se ljudi penju svuda po vozovima i konstantno rizikuju svoje živote. To, nažalost, delom jeste istina. Svakodnevno ima umrlih, ali to je iz razloga što Indijci u dosta manjoj meri paze na bezbednost od nas. Kod njih nije ništa čudno ako neko iskoči iz voza u pokretu, ili slučajno dodirne električne instalacije.

Kod mladih postoji čak i nelegalni ekstremni sport „surfovanje na vozovima“, gde namerno rizikuju, kače se i penju na vozove noseći samo obične japanke. Istina je da je ovakvo ponašanje kažnjivo i zapravo neodobravano i od strane samih Indijaca.

Onako velike gužve i penjanje po vozovima je danas znatno ređe nego što je to ranije bilo. I dalje se praktikuje samo na kraćim relacijama i u špicu, kada se svi idu ili se vraćaju sa posla. Železnice Indije se trude da ovo stanje promene, kako bi svi putnici bili sigurno smešteni unutar samog voza.

Ono što svakako možete očekivati kada budete putovali vozom jeste da će biti gužve. Nezamislivo mnogo gužve. Najstrašniji je sam ulazak u voz, gde ćete najpre primetiti kako Indijci uopšte ne poštuju redove, ulaze kako ko stigne. Neki čak i pokušavaju da uđu kroz prozor, ali ni to nije tako čest slučaj.

Pri ulasku u voz nemojte se opirati, masa će vas nositi i to nećete moći preterano da kontrolišete. Baš zbog tog pomalo nasilnog guranja, železnice su uvele i vagone samo za žene. Odvajanje nije na religijskoj ili seksističkoj osnovi, već prosto iz razloga što dame ne žele da se guraju, ali imaju mogućnost, ako to žele, da budu u vagonima zajedno sa muškarcima.

Unutar voza ćete svhatiti da kod njih ne postoji ni pojam ličnog prostora. Naročito ako niste rezervisali mesto u prvoj klasi. Ali i pored toga, putovanje sa Indijcima je, zapravo, neočekivano prijatno. Oni su veoma ljubazni, radi da pomognu, prijateljski su nastrojeni. Zato se kaže da se najveći broj avantura i utisaka ponese upravo iz vozova. Prosto će vam biti žao kada budete morali da izađete na svojoj stanici.

Ono na šta moramo da vas upozorimo jeste da će pojedinci pokušati da vas opljačkaju predstavljajući se kao kondukteri. Nemojte se zavaravati, pravi kondukteri imaju mornarsko plave jakne i pločice sa imenom. Možete ih prepoznati i po tome što neće proveravati karte samo turistima nego će jednako tretirati sve putnike.

Za kraj vam savetujemo i da naučite napamet imena nekoliko stanica pre vaše, kako biste se pripremili za silazak na svojoj stanici. Nekada vozovi prave tako kratke pauze da nećete imati vremena ni da pokupite vašu torbu. Dakle, kada se približi vreme silaska, obavezno budite na vratima.