Marokanska kuhinja jedna je od najvećih i najzanimljivijih kuhinja sveta. Isprobajte aromatičnu i začinjenu hranu Severne Afrike, tako što ćete otići na putovanje u Maroko. Marokanska jela obiluju egzotičnim začinima i intrigantnim kombinacijama ukusa. To je spoj andaluzijske Španije, Arabije i Francuske.

U svakom gradu Maroka, danju i noću, možete naći sve vrste ulične hrane. Možete da birate od sendviča i peciva, sveže ceđenog soka, do neobičnih kombinacija supa, mesa, povrća i začina.

Harira

Harira je tradicionalna marokanska supa. Priprema se tokom cele godine, ali je posebno popularna tokom ramazana. Često je jedna od prvih stvari koja se jede. Ova ukusna supa zlatne boje bogata je paradajzom, lećem i rezancima. Ponekad sadrži i meso. Marokanci vole kada su supe gušće, pa Hariri dodaju i zapršku od brašna i jaja. Ovo jelo možete da dobijete u malim šoljama ili činijama na ulici.

Puževa supa Marokanska jela

Puževi se mogu naći svuda, ali posebno su popularni u Marakešu. Ovi karakteristični čokoladno smeđi puževi su nežnog i slasnog ukusa. Poslužuju se u supi punoj različitih začina i ukusa. Pomoću čačkalice izdvojite puževe iz školjki, a zatim pojedite supu. Meštani veruju da je ova supa dobra za lečenje groznice, stoga nećete pogrešiti ako je probate.

Marokanska jela - Puževa supa

Bissara Marokanska jela

Bissara je još jedna popularna marokanska supa. Priprema se sa sušenim i oguljenim pasuljem. Tradicionalno se servira za doručak, posebno zimi. Obično je prelivena svežim maslinovim uljem i prstohvatom kumina.  Pre svega, ova supa je bila poznata kao jelo siromašnih, medjutim danas je omiljena kod svih društvenih slojeva.

Bistilla Marokanska jela

Meso u slatkoj piti vam se čini kao loša ideja? Ne i marokancima. Bistilla je najpoznatija marokanska pita. Napravljena je od tankih slojeva peciva i tradicionalno punjena mesom od goluba. Ukoliko nemaju, osim toga, vrlo često se stavlja i piletina. Dodaju se bademi i jaja, a začinjena je šafranom i cimetom. Isprobajte ovo jelo i nećete se pokajati. Pita se poslužuje dok je vruća a odozgo se posipa šećerom u prahu.

Tajine

Tajine „tažin“ je jelo, ali ujedno i posuda u kojoj se priprema hrana. Predstavlja još jednu vrlo neobičnu slatko-slanau kombinaciju. Ovo je jagnjeći paprikaš. Zanimljivo je da nije kuvan, već pečen u pomenutoj posudi. Kao dodatak koriste se med ili razno voće po želji. Paprikaš je začinjen đumbirom i šafranom.  

Kuskus 

Kuskus je nacionalno jelo Maroka. To je kaša od pšenice koja se poslužuje uz pirinač, prilog od mesa ili povrća. Iako se najčešće pravi od pšenice, u pojedinim područjima upotrebljavaju se i ječam i proso. Tradicionalno, kuskus pripremaju na muslimanski sveti dan (petak) i za posebne prilike. Možete ga pronaći u većini restorana i kafića. Često se ukrašava konzervom slatkih grožđica ili posudom mleka.

Čaj od nane

Ako probate sva ova tradicionalna marokanska jela, morate probati i tradicionalno piće Maroka. Najpopularnije piće je verovali ili ne, zeleni čaj od nane. Ispijanje čaja u Maroku predstavlja najvažniji ritual u toku dana. Sama priprema može da se uporedi sa nekom vrstom umetnosti. Naime, čaj se sipa iz dva puta kako bi postigli odgovarajući ukus i izgled. Sipa se u šoljice sa određene visine kako bi se napravili mehurići. Ovaj napitak će vas osvežiti i bićete spremni da nastavite vašu kulinarsku avanturu.

Ako se odlučite na putovanje u Maroko, koja marokanska jela biste prvo odabrali?