Bali predstavlja odličan izbor za odmor ako želite da uživate na plaži i pijete koktel pod suncobranom, gledate zalaske sunca i uživate. Dopašće vam se ako volite i aktivan odmor, to podrazumeva planinarenje do vulkana, surfovanje i ronjenje. Kakav god da ste tip turiste ovo ostrvo će sigurno zadovoljiti sva vaša očekivanja i potrebe.

U narednim redovima ćemo govoriti na kojim mestima duž obale Balija možete videti najlepša koralna ostrva, gde su vode najmirnije i najčistije i gde ima najviše šarenih riba, kao i koja su najbolja mesta za slikanje pod vodom. Pa hajde da zaronimo!

Koja su najbolja mesta za ronjenje?

Pre nego što se odlučite za neku plažu vodeći se magičnim slikama koja ste pronašli na internetu uzmite u obzir da nije svaka strana obale ostrva savršena za ronjenje. Jug ostrva je zbog velikih talasa najidealniji za surfere, a plaže su odlične za one koji žele da poprime savršen morski ten jer na njima ima dosta sunca. Tu su najpopularnija mesta Jimbaran, Sanur, Seminyak, Kuta i Nusa Dua.

Jugozapad je isto rezervisan za surfere, gde su najpoznatije plaže Padang Padang, Dreamland i Uluwatu. Tu su vode nemirne, ali čiste i idealne za surfovanje.

Najbolje plaže za ronjenje su na istočnom, severoistočnom  i zapadnom stranom ostrva. Dakle, i ronioci ovde imaju veliki izbor.

Par saveta

1)Ako želite da doživite najbolje od Balija, najbolje je da unapred birate vreme kada ćete ga posetiti i da uzmete u obzir da oni tamo imaju praktično dva godišnja doba. Jedno je kišan period, drugi je suvlji. Suvlji period traje od aprila do septembra, a kišni od oktobra do marta. 

Temperatura vode je idealna od maja do kraja septembra, ali nemojte zaboraviti da ovde najveći broj turista dolazi u julu i avgustu. Tada postoji mogućnost da ni ne možete rezervisati mesto na čamcu za surfovanje zbog prevelikog broja turista. Cene su znatno više, ne samo ronjenja, već i smeštaja i hrane.

Zato mi smatramo da je optimalno vreme da se ide na Bali u maju, junu i septembru. Tada ćete moći zaista da uživate, a i da malo prištedite. Ipak morate se pomiriti sa tim da ćete svakako sve što budete kupovali plaćati skuplje od lokalaca.

2)Želimo i da vam napomenemo da je mnogo bolje da ne rezervišete vaša mesta za ronjenje. Tada ćete platiti mnogo skuplje. Bolje je da ih pozovete telefonom ako to možete, a najbolja je opcija uživo, tad ćete imati priliku da se cenjkate, dok je na sajtu cena fiksna. Uzmite u obzir i da njihovi prodavci često menjaju cene u zavisnosti od raspoloženja i da su otvoreni za to da se cena spusti koja god vam je usluga potrebna.

3)Boja korala se ovde menja skoro svakog dana, nekada vam se može učiniti da je ona siva i da je greben mrtav, dok je zapravo na greben pao pesak tamnije boje koji mu je dao tu nijansu. Tek kada se približite možete videti kako zaista izgleda.

4)Imamo za vas još jedno upozorenje. Slike snorkinga na Baliju koje vidite na internetu jesu savršene. Tokom većeg dela vremena ovako stvarno i izgledaju mesta za ronjenje.

Ipak, Bali zajedno sa ostatkom sveta muči muku sa otpadom u vodama. Zato se nekad može desiti da struja odnese smeće baš na mesto gde ste vi planirali da ronite. Mnogi turisti su komentarisali da je jako lepo mesto za ronjenje upropašćeno jer stanovnici Balija ne čiste vode redovno. Onda sav taj otpad završi na nekoj od divljih plaža. Ovo se ne dešava često, ali uzmite u obzir da može. Da im to ne bi odvlačilo turiste sada na Baliju ulažu dodatni trud u sakupljanje otpada iz voda.

Blue Lagoon Padangbai i Virgin Beach Karangasem

Ova dva mesta za ronjenje se nalaze na istoku Balija i definitivno su omiljene među turistima. Kada se ide do plave lagune polazi se sa luke malog mesta Padangbai.

Plavu lagunu najčešće posećuju porodice i oni koji su početnici u snorkelingu. Da bi ste pokušali da ronite ovde nije neophodno da budete iskusni plivač. Samo trebate da znate da se održavate u vodi i da imate masku za ronjenje i peraja.

Potrudite se da idete ujutro, obično se ture zadržavaju po par sati i obrok vas čeka na čamcu ili brodiću. Posle podne je more nemirno pa se ne preporučuje ronjenje neiskusnima zbog njihove bezbednosti.

Virgin plaža je popularna zbog svog belog sitnog peska koji nije toliko čest na plažama na severnom i istočnom Baliju. Zadnjih godina je ova plaža sve popularnija, ali zbog svoje lokacije i dalje spada u skrivene plaže sa malim brojem posetilaca. Udaljena je oko dvadeset kilometara od Padangbai plaže.

Ovde nije potrebno da idete duboko na pučinu da biste naišli na greben, on je relativno blizu kopna, te možete do njega doći plivajući sa plaže.

Ovo je jedna mirna plaža koja odiše opuštenom atmosferom. Kako je voda ovde izuzetno čista i bistra moći ćete kroz videti ribe i bez da zaronite. Slike ovde uvek fenomenalno ispadaju, stoga se prognozira da će za par godina biti jedno od najpopularnijih mesta za ronjenje, jednako kao i za sunčanje.

Olupina broda kod sela Tulamben

Ova olupina je izuzetno posećena od strane pravih ronilaca, kao i kod onih koji vole da rone samo sa maskom. Tulamben je malo selo koje je poznato po tome što se nalazi u blizini vulkana Agung, a i po olupini velikog broda koji se tu nalazi više desetina godina.

Da biste videli brod nije potrebno da zaronite previše duboko, jer se olupina nalazi na dubini od pet metara. Dužina broda je 125 metara. Zanimljivo je to kako su ribe i ostali morski svet prihvatili olupinu kao deo svog ekosistema.

Tamo su njihova skloništa, a čitava površina broda je prekrivena morskom travom i algama, pa zbog toga pomalo izgleda kao scena iz nekog horor filma. Možete slobodno plivati oko broda, ali na svoju odgovornost stajete na sam brod. Upozoravamo vas unapred da olupina nije sasvim stabilna i da je u stanju raspadanja.

Plaže u okolini sela Amed

Amed se nalazi na severu Balija i u njegovoj neposrednoj blizini se nalazi nekoliko plaža koje su zaista idealne za ronjenje jer ćete u njima imati priliku da vidite raznovrsnost morskog sveta koji u njima živi.

Ovde vredi videti Kembaii plažu, Jemeluk zaliv, plažu Lipah, Bunutan zaliv i Japansku olupinu broda. Ovde su vode mirne sve do ranih večernjih sati, iako se i ovde preporučuje da na ronjenje odete ujutro.

Ako budete imali sreće videćete velike morske kornjače koje su karatkeristične za Bali i koje spadaju u zaštićene vrste. Na ovim obalama boravi i crnovrha grebenska ajkula. Nemojte se brinuti, ajkule su naviknute na turiste i neće vas povrediti ako im za tako nešto sami ne date razlog. Prepusite se plivanju sa njima i moći ćete prijateljima da ispričate nezaboravne avanture koje ste ovde doživeli.

Ostrvo Menjangan

Ovo ostrvo se preporučuje svima onima koji žele da izbegnu velike gužve koje se stvaraju tokom ronjenja u letnjim mesecima. Voda je ovde čista i mirna, ali manje ljudi dolazi zato što je teže stići, te da bi ste stigli morate da date koji evro više za prevoz.

Verujte nam, to se isplati ako volite tišinu i želite sami da uživate u čarima bistre vode i da sa odabranom ekipom istražujete dubinu mora.

Zbog svoje prirodne lepote Menjangan je proglašen za nacionalni park i nalazi se pod posebnom zaštitom. Više puta je proglašen za najbolje mesto za ronjenje na Baliju, a ostalo je tiho. Kornjače su stanovnici mora u blizini ovog ostrva, kao i pregršt živih korala i velikog broja šarenolikih riba.