Putovanja u daleke zemlje jesu sasvim nova iskustva koja oplemenjuju život i šire vidike. No, moramo biti realni, putovanja često ne prolaze tako idealno kako smo zamišljali, a veliki udeo u tome čine prevaranti kojima je jedini cilj da uzmu što više novca od nesnalažljivih turista. Oni koriste upravo to što ste stranac i ne znate mesto u koje dolazite i zato pri odlasku na putovanja morate biti posebno pažljivi i konstatno biti svesni gde vam se nalaze novčanik i pasoš.

Naravno, ovaj slučaj nije jedinstven samo za Tajland. Ljudi će pokušati da vas prevare na bilo kojoj većoj turističkoj destinaciji i trikovi su većinom slični. No, pre nego što odete na Tajland valjalo bi da saznate specifične načine kako oni pokušavaju prevariti turiste.

1. Narukvice i seme za ptice

U Tajlandu nije ništa neobično da vam neko nešto stavi u ruku dok šetate ulicom. Obično to bude seme za ptice ili vam vežu narukvicu na zglob. Kada vam daju to što imaju prodavci će tražiti mnogo više novca nego što određena stvar vredi.

Tajlanđani prevare

Najgore od svega je što ne možete tek tako da odbijete da platite, jer se narukvica teško skida, a da je na pokidate, a seme se teže vraća jer se razlije. Dakle, cilj im je da vas nateraju da morate da platite i da ne možete da odbijete.

Dok šetate pokušajte da primetite da li su na sličan način zaustavili nekog ispred vas i probajte da ih zaobiđete u širokom luku.

2. Predstavnici lažnih tursitičkih agencija

U blizini svake veće turističke atrakcije će se nalaziti neki verovatno samoprozvani turistički vodič koji će vam nuditi izlete i razne pakete po veoma niskim cenama koji jednostavno previše dobro zvuče da bi bili istiniti.

Tajlanđani prevareNipošto im nemojte verovati na reč. Oficijelni predstavnici turističkih agencija ne spopadaju turiste da bi im nudili svoje usluge i tražili novac na licu mesta. Kada zaista sklapate dogovor sa pravom turističkom agencijom obavezno je potpisivanje ugovora i dobijanje programa aranžmana za izlet, a to se svakako ne radi na ulici nego u predstavništvu agencije.

Ako dogovarate uslugu u blizini neke turističke atrakcije, verovatno ćete platiti za uslugu koja ne postoji ili koja će biti razočaravajuće niskog kvaliteta.

3. Lažan novac

Istina je da se u Tajlandu mogu naći lažne novčanice i da će prevaranti pokušati da ih daju turistima. Prosto, oni ne znaju kako tačno izgledaju, niti mogu tačno da osete kakve su prave novčanice.

Zato nipošto nemojte razmenjivati novac nigde sem u pravim menjačnicama, gde ćete dobiti račun nakon razmene. Na ulicama će vam mnogi ponuditi kurs koji može zvučati neverovatno dobro, ali nemojte nasedati jer je najverovatnije u pitanju prevara.

4. Prevare prilikom povraćaja novca

Tajlanđani tvrde da su pošteni i da uvek vraćaju tačan kusur, no može se desiti da iskoriste priliku i vrate manji kusur nego što je potrebno, baš zato što ne znate da baratate sa njihovim novcem.

Uvek pažljivo gledajte da li vam je prodavac vratio tačan kusur. U najboljem slučaju plaćajte karticom, ali imajte na umu da se ne koriste u tolikoj meri sem ukoliko niste u marketima ili tržnim centrima.

5. Pokvaren taksimetar

Jedna od najvećih poteškoća u ovoj državi jeste da pronađete taksi u kojem ćete platiti tačno onoliko koliko ste se vozili. Pitajte u hotelu da vam preporuče neke proverene taksi agencije. Nemojte zaustavljati taksije na ulici jer ćete verovatno proći dosta skuplje.

Tajlanđani prevare

Možda sigurniji način prevoza ovde jeste tuk-tuk. Tu je običaj da se o ceni prevoza dogovarate sa vozačem pre nego što dođete na određenu destinaciju, pa se na taj način znatno smanjuje mogućnost prevare.

6. Sakriveni barovi

Dok šetate ulicama Bangkoka ili drugih većih gradova može se desiti da vas Tajlanđani prevare tako što će neko da vas pozove u bar koji se nalazi na spratu. Nudiće vam jeftino piće i „specijalni besplatni šou“. Obično se takvi barovi nalaze na spratovima ili na zavučenim mestima, ne na samim ulicama gde ima dosta ljudi.

Tajlanđani prevare

Na taj način prevaranti namame turiste da odu u sumnjive barove i naruče piće, a kada shvatite da nema nikakvog šou-a i budete želeli da krenete nazad u smeštaj, dobićete mnogo veći račun nego što biste očekivali. Istina je da tu ni šou nije bespalatan niti je piće jeftino. 

Držite se kafića koji se pre svega nalaze na vidljivim lokacijama, gde već ima dosta ljudi, nemojte odlaziti u zavučene uličice, jer je tada skoro sigurno da ćete biti prevareni.

7. Iznajmljivanje skutera ili automobila

Ako iznajmljujete vozilo u Tajlandu preporučujemo vam da odmah uslikate sve ogrebotine, ulubljenja ili nepravilnosti koje se na njemu nalaze. Na taj način vas ne mogu okriviti da ste ih vi napravili kada budete vratili vozilo.

Ovo je praksa pojedinim rent-a-car agencijama da bi uzeli još više novca. Da ne biste imali problema u budućnosti, pre uzimanja vozila dobro ga pregledajte i prijavite i uslikajte sve nedostatke.

Za kraj moramo da napomenemo da i pored ovih mogućih prevara Tajland zaista jeste predivna država koju vredi posetiti. Zapravo, jedna je od najsigurnijih država u čitavoj Aziji, tako da nema potrebe da previše brinete o bezbednosti, ali nikad nije na odmet da budete pažljivi i pazite da ne potrošite više novca nego što ste nameravali zbog neke sitne prevare.