Naša planeta ima na hiljade bajkovitih krajolika koji svojom lepotom i mistikom oduzimaju dah. Jedan od njih je Sagano šuma bambusa. Šuma bambusa jedno je od najpopularnijih turističkih mesta u Kjotu i prepoznatljiva „razglednica“ Japana.

Na samo 30 minuta udaljena od centra užurbanog Kjota, nalazi se popularna turistička četvrt zvana Arashiiama. To područje je veoma popularno još od Heian perioda (794-1185), kada su plemići uživali u njegovom prirodnom okruženju. Arashiiama je posebno popularna tokom sezone cvetanja trešnji. Unutar ovog područja na površini od 16 kvadratnih kilometara, nalazi se neverovatna oaza mira.

Ukoliko planirate putovanje u Japan, morate da posetite ovo zaista posebno i jedinstveno mesto.

Sagano šuma bambusa je mesto potpuno izolovano od svog haosa i buke modernog sveta. Kroz veći deo šume, vodiće vas drveni putići, a zvuk vetra koji udara kroz čvrsta stabla, učiniće da se na trenutak osećate kao u nekom filmu o samurajima.

Zvuk vetra u ovoj šumi toliko je poznat i važan u Japanu da ga je Japanska vlada zaštitila i proglasila jednim od stotinu zvukova koji moraju biti očuvani. Zvuk nastaje šuštanjem lišća na deblima, a ljuljanje bambusa stvara sporo melodičnu muziku.

Kroz samu šumu prolazi staza oko 300 metara dužine, stvarajući neku vrstu koridora, koji se zove – bambus dvorana u Kjotu. Interesantna činjenica je da se ograda, kojom je ograđen put kroz šumu, sastoji od starih i palih delova bambusa, pa je celokupan ugođaj potpuno nestvaran, kao iz bajke.
 
Smatra se da je šuma od bambusa nastala kako bi zaštitila ljude od zla. Iznad šume nalazi se vioka planina, do koje se stiže šumskim stazama, a odakle možete videti zadivljujuću panaromu šume i reke. Takođe , na vrhu planinskog vrha, postoji planinski park u kojem se slobodno kreće nekoliko majmuna.
 
U svetu postoji oko 130 vrsta bambusa. Čak 50 njih se može naći u jednoj japanskoj šumi. Kada uđete u čuvenu šumu, možete biti malo razočarani, jer nećete odmah da vidite sve. Potrebno je da prošetate nekoliko metara i malo dublje zađete u šumu, da biste mogli da uživate u čarobnom pejzažu.
 
 
Bambusovo drveće je veoma gusto i visoko, može da poraste i do 40 metara, tako da veoma malo svetlosti dopire u unutrašnjost same šume, što je čini veoma neobičnom i egzotičnom.
Nakon kompletnog rasta, bambus izgleda kao stari svetionik koji se malo savija, a njegov gornji deo je poput krivog tronja u Pizi. Savijanje je posledica prevelike težine gornjeg dela grana, starijih grana i njihovih listova. Uprkos tome, drvo bambusa veoma dobro podnosi sve vremenske prilike – zimu, leto, pa čak i oluje. Zaista je elegantno i očaravajuće.
 
 
Nažalost, zbog pritiska u poljoprivredi i stanovništva dolazi do smanjenja proizvodnje bambusa u poslednjih 30 godina. U Japanu, bambus ima široku primenu. Koristi  za proizvodnju mnogih proizvoda kao što su kutije, podmetači za čaše, prostirke. Takođe, koristi se u izradi ​​tekstila i izradi papira. 
 
Pogled na Sagano šumu od bambusa je baš kao da se nalazite u nekom drugom svetu. Oblik, boja i zvuk nisu samo jedinstveni, već daju i poetsku suštinu. Bambusova stabla imaju su zelene ili sive boje koja zavisi od njegove visine i količina svetlosti koja dolazi do njih. Svetlost i senke su zaista impresivne. Kada sunce sija a vetar nežno prolazi kroz drveće, nastaje savršena scena.