Bajon je famozni, bogato ukrašeni kmerski hram koji je sagrađen krajem XII veka u Angkoru. Specifičnost ove impozantne građevine je mnoštvo uklesanih kamenih lica čiji su „pogledi“ uprti u različitim pravcima.  

hram Bajon Disko Drugar

Zagonetni osmeh koji krasi ova lica neki su okarakterisali kao izraz „Mona Lize jugoistočne Azije“. Veruje se da su ta brojna lica zapravo predstava samog kralja Džajavarmana, jednog od najvećih kmerskih kraljeva, koji je hram i sagradio pred kraj 12. veka. Bajon je služio kao središnji hram u novom glavnom gradu Angkor Tomu.

Za razliku od ostalih kmerskih hramova, Bajon je poseban po tome što je jedini državni hram izgrađen u to doba i posvećen samo Budi. Nakon smrti Džajavarmana njegovi naslednici prilagođavali su hram u skladu sa svojim verskim uverenjima, tako da sada hram sadrži hiduističke i budističke elemente koji nisu bili deo prvobitnog plana.

11.000 isklesanih figura na spoljnoj strani Hrama

11.000 isklesanih figura nalazi se na spoljnoj strani Hrama i to u dužini od 1,2 kilometara. Većina njih svedoči o kambodžanskoj svakodnevici i legendama. Okolni zid korišćen je kao bedem, da bi se glavni grad zaštitio od neprijatelja. 

hram Bajon Disko Drugar

Ovaj hram nudi jedinstven pogled na nekad bogatu civilizaciju i njenu političku, religijsku i kulturnu istoriju. Jedna od 10 najvećih svetskih atrakcija u izboru američkog internet sajta za putovanja Travellers Choice upravo je bio i hram Bajon u Kambodži. 

Ukoliko želite da ga posetite, krenite sa nama u kambodžansku Disko avanturu!