Kule Petronas, koje krase prestonicu Malezije, grad Kuala Lumpur, držale su status najviše građevine na svetu u periodu od 1998. do 2004. godine. Visoki neverovatnih 452 metara, ovi giganti postmodernističkog stila „oduzimaju tron“ Americi kao kraljici nebodera.

Arhitekta Cezar Peli stvorio je građevinu koja se ubraja u čuda svetske arhitekture, i koja svojim šiljatim vrhovima, za trideset tri stope nadmašuje Sears kule u Čikagu, koje su do tada bile najviše kule na svetu.

Kule Petronas Kuala Lumpur Disko Drugar

Ove velelepne Kule Petronas jedna su od glavnih atrakcija prestonice, i njihova specifičnost leži u svojevrsnom pomirenju stilova Zapada i Istoka.

Naime, zapadni deo se ogleda u korišćenju modernih tehnologija u građevinarstvu i samom stilu arhitektonskog dela koje „para oblake“ prvenstveno negovanom u Americi, dok ono „Istočno“ leži u evociranju oblika, geometrije i arabeski tipičnih za islamsku umetnost. Takođe, sama struktura u osnovi kule oblika osmokrake zvezde dobijene ukrštanjem četvorouglova, simbolično predstavlja jedinstvo i snagu.

Kule Petronas Kuala Lumpur Disko Drugar

„Kosmičke stubove“ povezuje most koji upotpunjuje predstavu ove građevine kao nebeskog portala koji vodi u beskraj.