Da se razumemo – Stone Town je mnogo više od “instagramičnog grada”, ali ne smemo zanemariti sjajnu arhitekturu i izgled, koji će ti doneti slavu na ovoj društvenoj mreži! 😉 No, krenimo redom..

Pakujemo kofere u jednoj od mnogih Disko Drugar avantura, koje nas očekuju u 2020. godini i idemo u srce turizma Tanzanije – na Zanzibar! Ukoliko se i vi radujete kulturnoj i egzotičnoj avanturi – spremite se, jer Stone Town čeka da nas upozna.

Prvo što ćete osetiti je OSLOBAĐAJUĆI DUH grada – nema urbanih automobila, nema saobraćajnih gužvi, nema stresa. A i kako drugačije, kada je “hakuna matata” glavno i osnovno pravilo života ovih presimatičnih ljudi!

Stone-Town-Disko-Drugar

Stone Town je prava avantura koja vas vraća u prošlost, kada se za izgradnju kuća i objekata koristio KAMEN (otuda i naziv samog grada). Ime je dobio po koralnom kamenu, koji su lokalna domaćinstva koristila za izgradnju svojih domova. Danas, te iste građevine napravljene od tih istih koralnih kamena, još uvek ukrašavaju ceo grad, čineći ga izvanrednim mestom za posetu (I Instagram 😊)

Dragulj Zanzibara, Stone Town, 2000. godine proglašen je spomenikom kulture od strane UNESCO-a. Izgubićemo se u uskim ulicama, poput nekog lavirinta, uživati u lepoti neverovatnih zanzibarskih vrata, osetiti tu čudesnu vibraciju koju šalju lokalc. Imaćete osećaj da ste se vratili vekovima unazad! Oko vas oronule i trošne kuće, miris ribarnice sa obližnje pijace, miks kultura.

Zanzibarska vrata Disko Drugar

Tu je malo Afrike, malo Indije, malo Persije, a prvo ćete ih uočiti u već pomenutim impozantnim vratima – precizno rezbarenim, masivnim, u svim bojama! Čak i ako samo uslikate zidove, ulice ili otvorena dvorišta, vaš Instagram feed sigurno će biti neverovatan 🙂 

Šta još videti u Stone Town-u?

Okej, osim neobične arhitekture, grad će vas osvojiti i pijacama. Najpopularnija je pijaca Darajani – živopisna i na prvi pogled prljava, ova pijaca pružiće vam tradicionalne ukuse i mirise – afričke začine, ribu, velike banane i ogroman izbor egzotičnog voća, za koje možda nikada niste ni čuli.

Pijace u Stone Town Zanzibar Disko Drugar

Tu su i eklektički spomenici poput Stare tvrđave, Anglikanske katedrale Crkve Hrista i Kuće čudesa. U gradu se nalazi i mesto koje je pre više stotina godina, bilo glavno sedište u koje su dovodili robove iz svih krajeva Afrike i prodavali ih.

Ne propustite i..

Za one koji vole grupu Queen ovo će biti posebna poslastica, jer na samo nekoliko koraka odavde nalazi se kuća u kojoj je 1946. godine rođen Farrokh Bulsara, čuveni frontmen grupe Queen, nama mnogo poznatiji pod imenom Freddy Mercury.

Za kraj..Ne zaboravite da je definicija života Zanzibaraca  “HAKUNA MATATA” (bez brige) I “POLE POLE” (polako, polako) – pa se brzo naviknite na nju – jer to je sve što i treba da radite na ovom čarobnom afričkom ostrvu – polako i bez stresa 🙂