• +381 60 490 6900
 • +381 60 490 2900
 • info@diskodrugarputovanja.rs
 • Strahinjića Bana 22, Beograd

ISTANBUL - 5 DANA

ISTANBUL - 5 DANA

Plan i program putovanja

Dan 1

BEOGRAD – ISTANBUL (1 noćenje

Sastanak na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme. Jutarnji let do Istanbula. Dolazak u Istanbul. Organizovan transfer do hotela. Smeštaj. Slobodan ostatak dana za upoznavanje sa Istanbulom. Noćenje.

 

Dan 2 

ISTANBUL (1 noćenje)

Doručak. Nakon doručka planiran je fakultativni izlet: PANORAMSKO RAZGLEDANJE ISTANBULA, DOLMABAHČE PALATA I VIDIKOVAC CAMLICA. Panoramsko razgledanje jednog od najveličanstvenijih gradova sveta – Istanbula, grada koji se prostire na dva kontinenta, grada bogate istorije i tradicije. Razgledanje počinje na trgu Sultan Ahmet koji je svojevremeno bio glavni gradski trg i hipodrom u nekadašnjem Konstantionopolju. Obilazimo Dolmabahče palatu koja važi za najveću palatu u Turskoj. Palata se prostire na 45.000 kvadratnih metara i u njenom sastavu se nalati ukupno 285 soba, 46 holova, 6 turskih kupatila (hamama) i 68 običnih toaleta. Unutrašnjost palate krase zlato i kristali, a za zlatne listiće koji krase plafon izdvojeno je neverovatnih 14 tona zlata. U ceremonijalnom holu nalazi se kristalni luster – najveći luster na svetu koji je poklon kraljice Viktorije i težak je 4 tone. Najpoznatija soba u palati je ona u kojoj je preminuo Ataturk. Tada su svi satovi u palati zaustavljeni i pokazuju vreme njegove smrti. U dvorištu palate nalazi se barokna dzamija koja datira još iz 19. veka, a pored nje nalazi se i sat-kula. Svakako Dolmabahče palata nam otkriva kulturno bogatstvo Turske pa ćemo se prepustiti čarima ove veleletne tvorevine.

 

Izlet završavamo na vidikovcu Camlica, tako da ljubitelji selfija pripremite Vaše aparate. Jedan od najlepših pogleda ka Istanbulu pruža se upravo sa ovog brežuljka (koji je ujedno i najviši u Istanbulu) koji se nalazi na Azijskom kontinentu. Šetamo, slikamo se i uživamo u zalasku sunca. Povratak u hotel. Noćenje.

 

Dan 3 

ISTANBUL (1 noćenje)

Doručak. Za sve koji budu želeli ovaj dan je rezervisan za fakultativni izlet: Fakultativni izlet: ZNAMENITOSTI KLASIČNOG ISTANBULA

Dan je rezervisan za posetu mnogih najznačajnijih znamenitosti, pa počinjemo od Topkapi palate.

Palata Topkapi bila je glavna rezidencija svih osmanskih sultana skoro 400 godina, a danas je najposećeniji muzej ne samo Istanbula, već cele Turske. Palata se sastoji od četiri dvorišta koji su odvojeni kapijama i zidovima, a na samom ulazu nalaze se masivna Carska vrata, s raskošnim zlatnim ornamentima i natpisima iz Kurana. Najzanimljiviji deo palate, onaj koji privlači sve turiste jeste harem. U harem ulazimo kroz vrata Čednosti, a mnogi je zovu i Vrata Raja. Ovde se nalaze privatne prostorije sultana i harem, kao i privatna škola u kojoj su se školovala sva sultanova deca.

Najveća tvorevina kako u Turskoj, tako i na svetu svakako je Aya Sofija pa je ona sledeća stanica na našem izletu.  Tokom svoje istorije bila je veliko hrišćansko svetilište, zatim dzamija i na kraju muzej. Aya Sofiju sagradio je sultan po uzoru na crkvu Svete Sofije i predstavlja biser otomanske arhitekture.

Preko puta Aya Sofije nalazi se Plava džamija jedna od vodećih turističkih atrakcija. Plava džamija je najveličanstvenija građevina četvorougaonog oblika, ima troje vrata i 260 prozora. Prepoznatljivi stil Otomanskog carstva sa 20.000 pločica koje čine enterijer džamije, a svako od njih izrezana je i obojena ručno. Pravi naziv je džamija Sultana Ahmeta I, a razlog zbog kojeg je nezivaju „plavom“ jestu upravo pločice koje su pretežno plave boje.

Nedaleko od Plave džamije nalazi se Cisterna Bazilika ili Potopljena palata. Napravljena je u 6. veku za vreme vladavine cara Justinijana I, a njena svrha bila je dopremanje pijaće vode iz 19 kilometara udaljene Beogradske šume. Krase je stubovi koji su visoki 9 metara i uglavnom su jonskog i korintskog stila.

Ovaj uzbudljiv izlet završavamo posetom Konstantinovim ili Carigradkim hipodromom. Hipodrom je nekada bio mesto okupljanja ljubitelja konjskih trka i gladijatorskih borbi, ali i centar svih gradskih dešavanja. Za vreme krstaškog rata oštećen je veliki broj skulptura, a dosta njih je i nestalo. Zahvaljujući velikim cvetnim baštama i fontanama, danas je Hipodrom jedno od omiljenih mesta za piknike, okupljanja i druženja. Noćenje.

 

Dan 4

ISTANBUL (1 noćenje)

Doručak. Dan planiran za fakultativni izlet – KRSTARENJE BOSFOROM SA POSETOM VASELEJSKOJ PATRIJARŠIJI.  Sjajan način da upoznamo istanbul jeste pogled iz druge perspektive – krstarenje. Sa broda ćemo videti mnogo znamenitosti poput Galata mosta, Devojačke kule, Dolmabahči palate. Bosfor u isto vreme razdvaja i povezuje Evropu i Aziju, a Bosforski moreuz povezuje Mramorno i Crno more. Čućemo dosta mitova i legendi o osmaniskom načinu života i napravićemo najlepše uspomene. Noćenje.

 

Dan 5

ISTANBUL (1 noćenje)

Doručak. Privodimo našu avanturu kraju i koristimo poslednje trenutke vremena da popijemo šolju čaja, pojedemo još koju đakoniju i kupimo suvenire koji će nas večno asocirati na ovaj uzbudljivi grad. Pakujemo kofere i napuštamo hotel u popodnevnim časovima. Večernji let do Beograda. Kraj programa.

Cene i uslovi

datum polaska: 12-02-2021 - datum povratka: 16-02-2021
Cena putovanja po osobi: 399 eur - PROMO CENA ZA PRVIH 6 PRIJAVA!449 eur Regularna cena - za prijave do 15 dana pre početka putovanja ili do popune grupe

U cenu aranžmana je uključeno:

 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Beograd – Istanbul - Beograd kompanijom Turkish Airlines
 • Transferi prema planu i programu
 • Smeštaj na bazi 4 noćenja  sa doručkom u hotelu 4* u Istanbulu 
 • Organizovanje putovanja
 • Predstavnik agencije na destinaciji

U cenu aranžmana nije uključeno:

 • Viza (za drzavljane Srbije nije potrebna viza)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Doplata za jednokrevetnu sobu (na upit)
 • Fakultativni izleti i sve ulaznice u hramove i muzeje
 • Individualni troškovi

Način plaćanja:

 • Prilkom prijave 200 eur - rezervacija putovanja
 • Ostatak iznosa za putovanje mora biti isplaćen najkasnije 20 dana pre početka putovanja
 • Moguć je dogovor oko dinamike plaćanja na rate
 • Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

Napomene

 • Poslednji rok za prijavu je 20 dana pre početka putovanja
 • Program je rađen na bazi minimum 10 putnika
 • Posle kupovine avio karata, novac uplaćen za iste je nemoguće refundirati i u tom slučaju važe uslovi aviokompanije.
 • Putnici su u obavezi da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.

Molimo Vas pogledajte OPŠTE NAPOMENE za ovo putovanje!

Smeštaj

HOTEL 4*

Hotel je lociran u centru Istanbula, u poznatoj Laleli četvrti na samo jedan kilometer udaljenosti od Kapali čaršije. Sobe su udobne, lepo uređene i dizajnirane. U ponudi su dvokrevetne i trokrevetne, a svaka ima kilma uređaj, satelitski TV kao i besplatan WiFi internet. Na krovu hotela se nalazi bašta sa pogledom na Mramorno more. Gostima su na raspolaganju zatvoreni bazen, tradicionalni hamam i sauna. Doručak na bazi švedskog stola se služi u hotelskom restoranu. Pored resorana sa raznovrsnom internacionalnom kuhinjom u okviru hotela se nalaze i dva bara.

Fakultative

PANORAMSKO RAZGLEDANJE ISTANBULA, DOLMABAHČE PALATA I VIDIKOVAC CAMLICA

Izlet započinjemo na trgu Sultan Ahmet koji je svojevremeno bio glavni gradski trg i hipodrom u nekadašnjem Konstantionopolju. Obilazimo Dolmabahče palatu koja važi za najveću palatu u Turskoj. Palata se prostire na 45.000 kvadratnih metara i u njenom sastavu se nalati ukupno 285 soba, 46 holova, 6 turskih kupatila (hamama) i 68 običnih toaleta. Unutrašnjost palate krase zlato i kristali, a za zlatne listiće koji krase plafon izdvojeno je neverovatnih 14 tona zlata. U ceremonijalnom holu nalazi se kristalni luster – najveći luster na svetu koji je poklon kraljice Viktorije i težak je 4 tone. Najpoznatija soba u palati je ona u kojoj je preminuo Ataturk. Tada su svi satovi u palati zaustavljeni i pokazuju vreme njegove smrti. U dvorištu palate nalazi se barokna dzamija koja datira još iz 19. veka, a pored nje nalazi se i sat-kula. Svakako Dolmabahče palata nam otkriva kulturno bogatstvo Turske pa ćemo se prepustiti čarima ove veleletne tvorevine.

Izlet završavamo na vidikovcu Camlica, tako da ljubitelji selfija pripremite Vaše aparate. Jedan od najlepših pogleda ka Istanbulu pruža se upravo sa ovog brežuljka (koji je ujedno i najviši u Istanbulu) koji se nalazi na Azijskom kontinentu. Šetamo, slikamo se i uživamo u zalasku sunca.

Cena izleta: 50 eur

U cenu izleta je uključeno:

 • Ulaznica za Palatu
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta

 

Znamenitosti Istanbula

Palata Topkapi bila je glavna rezidencija svih osmanskih sultana skoro 400 godina, a danas je najposećeniji muzej ne samo Istanbula, već cele Turske. Palata se sastoji od četiri dvorišta koji su odvojeni kapijama i zidovima, a na samom ulazu nalaze se masivna Carska vrata, s raskošnim zlatnim ornamentima i natpisima iz Kurana. Najzanimljiviji deo palate, onaj koji privlači sve turiste jeste harem. U harem ulazimo kroz vrata Čednosti, a mnogi je zovu i Vrata Raja. Ovde se nalaze privatne prostorije sultana i harem, kao i privatna škola u kojoj su se školovala sva sultanova deca.

Najveća tvorevina kako u Turskoj, tako i na svetu svakako je Aya Sofija pa je ona sledeća stanica na našem izletu.  Tokom svoje istorije bila je veliko hrišćansko svetilište, zatim dzamija i na kraju muzej. Aya Sofiju sagradio je sultan po uzoru na crkvu Svete Sofije i predstavlja biser otomanske arhitekture.

Preko puta Aya Sofije nalazi se Plava džamija jedna od vodećih turističkih atrakcija. Plava džamija je najveličanstvenija građevina četvorougaonog oblika, ima troje vrata i 260 prozora. Prepoznatljivi stil Otomanskog carstva sa 20.000 pločica koje čine enterijer džamije, a svako od njih izrezana je i obojena ručno. Pravi naziv je džamija Sultana Ahmeta I, a razlog zbog kojeg je nezivaju „plavom“ jestu upravo pločice koje su pretežno plave boje.

Cena izleta: U paketu programa

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta
Krstarenje Bosforom

Sjajan način da upoznamo Istanbul jeste pogled iz druge perspektive – krstarenje. Sa broda ćemo videti mnogo znamenitosti poput Galata mosta, Devojačke kule, Dolmabahči palate. Bosfor u isto vreme razdvaja i povezuje Evropu i Aziju, a Bosforski moreuz povezuje Mramorno i Crno more. Čućemo dosta mitova i legendi o osmaniskom načinu života i napravićemo najlepše uspomene.

Cena izleta: 60€

U cenu izleta je uključeno:

 • Karta za brod
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta
Share on TwitterShare on Facebook