1) Meksiko Siti je najstariji grad u Severnoj Americi

Mnogi veruju da je prvi grad koji je nastao u Severnoj Americi – Sveti Avgustin. Ali, Meksiko Siti je ipak 40 godina stariji od njega. Osnovan je 1521. godine, na ruševinama Astečkog naselja Tenochtitlan.

2) Postoje vagoni u vozovima koji su namenjeni samo za žene

U Meksiku žene i dalje imaju dosta manje prava u odnosu na muškarce, pa slučajevi seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja nisu uopšte retki u njihovoj svakodnevici. Meksička vlada je iz tog razloga odredila da pojedine vagone u metroima mogu da koriste samo žene.

Sa ovom predrostrožnošću smanjio se broj uznemiravanja žena u javnom prevozu, pa čak i broj kidnapovanja. Naravno, to ne znači da treba da strahujete za svoju bezbednost prilikom odlaska u Meksiko Siti. Ovaj grad je siguran koliko i Njujork. Prestonica se smatra jednim od najbezbednijih gradova u državi, naročito za turiste.

Meksiko Siti Disko Drugar

3) Pravo ime Meksika, zapravo, nije Meksiko

Verovali ili ne, pravo ime države Meksiko glasi Sjedinjene Meksičke države. Da, podseća nazivom na Sjedinjene Američke države. Razlog leži u tome što su sve ove države oblikovane na isti način – sastoje se od desetine manjih država.

Tako su Ujedinjene Meksičke države podeljene na 31 državu. Svaka država ima svoj glavni grad, drugačije zakone i pravne regulative, policiju. Ustvari, prilično je slično uređeno kao SAD. Ako Meksikanac otputuje u drugu državu, van one u kojoj živi, iako je i dalje u granicama Meksika, on će ipak biti u romingu.

4) Najviše imigranata u Meksiku potiče iz SAD-a

Verovatno vam je već poznato da se dosta ljudi seli iz Meksika u SAD, gde Meksikanci čine najveći deo imigranata, što je dosta uticalo na Trampovu politiku i čitavu priču o meksičkom zidu.

No, ono što verovatno do sad niste čuli, jeste činjenica da stanovnici Sjedinjenih Američkih Država čine većinu imigranata u Meksiku. Kako se čini, razmena stanovništva ovde nije jednostrana.

Prema podacima iz 2010. godine oko 750.000 Amerikanaca živi u Meksiku, što znači da više Amerikanaca emigrira u Meksiko, nego Meksikanaca u Ameriku. Prilično zapanjujuć podatak, zar ne?

Meksiko Siti Disko Drugar

5) Meksička deca ne dobijaju poklone za Božić

Iako su prilično religiozan narod, katolički Božić Meksikanci ne obeležavaju poklanjanjem. No, ne brinite, deca će dobiti poklone, možda čak i dva puta. 6. januara se obeležava prilično veliki Meksički praznik. Ne daju poklone za rođenje Isusa, ali ih daju svojoj deci na dan kada su tri mudraca darovala Isusa.

Dakle, uskraćivanje poklona za Božić nije slučajno, već je simbolično – deca dobijaju poklone isto kada i Isus.

6) Meksiko ima najstariji univerzitet u Americi

Kada bi vas neko pitao koji je najstariji univerzitet u Americi verovatno biste odgovorili Harvard. I pogrešili biste! Harvard jeste prilično star i daleko poznatiji od Meksičkog nacionalnog autonomnog univerziteta, koji je izgrađen 1551. godine od strane Čarlsa V, španskog kralja. Što znači da je stariji 85 godina od Harvarda.

Nažalost, ovaj univerzitet je zatvoren 1867. godine zbog diktature. Ponovo je otvoren za vreme Meksičke revolucije 1910. godine. Tako da je ukupno manje radio od Harvarda, ali ipak duže postoji.

Meksiko univerzitet Disko Drugar

7) Meksiko Siti tone

Kao što smo već spomenuli, Meksiko Siti je izgrađen na ruševinama Astečkog grada Tenochtitlan, koji se, zapravo, nalazio na jezeru. No, pri izgradnji Asteci su napravili sistem kanala koji bi kontrolisali poplave i kretanje vode.

Pri izgradnji Meksiko Sitija, jezero je isušeno, ali prestonica i dalje ima problema sa podzemnim vodama. Voda se ispumpava i kao rezultat toga Meksiko Siti godišnje potone i do 20cm.

8) U ovoj državi se nalazi najmanji vulkan na svetu

Meksiko je smešten u „vatrenom prstenu“, koji predstavlja deo Pacifika odakle potiče oko 90% svetskih zemljotresa i 81% vulkanskih erupcija. Upravo u tom području se nalazi i najmanji vulkan na svetu.

Nalazi se u blizini grada Puebla i nosi naziv Cuexcomate. Sa visinom od 13 metara pre bi se reklo da predstavlja manje brdo. Cuexcomate predstavlja prilično zanimljivu turističku atrakciju.

najmanji vulkan na svetu Disko Drugar

9) Postoji 59 tipova kukuruza

Upotreba reči kukuruz se može uporediti sa eskimskom upotrebom za reč sneg. Naziv za kukuruz koji je nama poznat oni zovu „maiz“, ali postoji mnogo izraza i vrsti kukuruza, za koje verovatno ne biste ni prepoznali o čemu je reč.

10) Meksička ekonomija je mnogo razvijenija nego što mislite

Prva asocijacija na Meksiko, pored sapunica koje se ranijih godina mogle često naći na našim televizijama, jeste da siromaštvo, kao i eksploatacija Meksikanaca od strane SAD-a. I to i dalje važi i jeste u dobroj meri tačno.

No, ono što će vas sasvim iznenaditi jeste činjenica da je Meksiko petnaesta po redu najrazvijenija država na svetu. Tako da ima poprilično razvijenu ekonomiju, kao i ekonomsku stabilnost.

Odakle onda te predrasude? One potiču odatle što je stanovništvo u ovoj državi dosta podeljeno na bogate i siromašne. Tako je Meksiko jedna od najbogatijih država sa najvećim brojem siromašnih. Tu svakako Indija zauzima prvo mesto.

najmanji vulkan na svetu Disko Drugar

11) Država u kojoj se govori 68 jezika

Oficijalni jezik je latino-američki, koji smo svi mi čuli baš zbog gore pomenutih sapunica. No, prema zapisima postoji još 67 jezika i još stotinu dijalekata koji se i danas govore širom ove države.

Tužna činjenica da mnogii od ovih jezika izumiru, govore se sve ređe i sve manje, a ranije su se prenosili sa generacije na generaciju. Danas tim jezicima govori većinom starije stanovništvo, ali i oni koji izuzetno poštuju tradiciju svog rodnog mesta.

12) Latino-američki jezik ima više arapskih reči nego španskih

Sam španski jezik imao je dosta arapskih reči u vreme kada su kolonizovali Novi svet. Nakon toga je u Španiji počela rekonstrukcija jezika, koja je podrazumevala izbacivanje arapskih reči. Ta rekonstrukcija je sasvim zaobišla Meksiko.

Zato i dan danas ima dosta reči koje imaju koren u arapskom jeziku. Neke od njih su alberca (bazen), almohada (jastuk), Ojala (kolokvijalni izraz za „nadam se“ ili „kako bog da“).

Meksiko Siti Disko Drugar7

13) Meksičke prašume su izuzetno očuvane

Za Meksiko mnogi misle da je prilično zagađen, verovatno zbog velikog izliva nafte u Meksičkom zalivu. No, realnost je malo drugačija. Meksičke prašume su jedne od najočuvanijih, u njima stanuju retke vrste jaguara, koji su ovde zaštićeni i predstavljaju simbol države.

Pored toga, gradske vlasti dosta vode računa o zelenilu. Parque de Chapultepec smešten u Meksiko Sitiju je duplo veći od Central Parka.

14) Jedno od 7 svetskih čuda se nalazi upravo ovde

Čičen Ica, drevni grad Maja u kome je izgrađena izvanredna piramida Kukulkan predstavlja jedno od svetskih čuda. I danas je misterija kako je Kukulkan izgrađen. Ono što se zna jeste da je pravljen prema pravilima astronomije. Zato se pri ravnodnevnici može na piramidi videti senka krilate zmije. Svakog dana senka pada na drugi stepenik piramide, te predstavlja najveći kalendar na svetu. Ova znamenitost će vas zasigurno ostaviti bez daha.