Iako svaka država ima da ponudi nešto posebno i njoj karakteristično, imajte na umu da će Indija biti drugačija od svega što ste do sad videli. Ovo je veoma specifična zemlja, sa specifičnim ljudima, kulturom i načinom života. Neretko ćete u njoj naići na toliko kontrasta da ćete se zapitati da li se i dalje nalazite u istoj zemlji.

Upravo iz tog razloga će vam biti potrebni saveti kako da se snađete i šta da očekujete. Međutim, uzmite u obzir da koliko god uputstava i saveta da pročitate, oni vas neće moći u potpunosti priremiti na sam doživljaj ove veličanstvene i šarenolike države.

Budite spremni za kulturoški šok

Kulturološki šok će verovatno uslediti istog trenutka kada se budete iskrcali iz aviona. Iako se na aerodromima inače nalazi pregršt ljudi, ovde će ih imati više nego što ste očekivali. Uz to i na aerodromu ćete primetiti tepihe, ukrase i detalje koji se vezuju za Indiju.

Saveti za putovanje u Indiju

Onda kada izađete na ulice videćete još ljudi, lud saobraćaj koji neiskusnom oku deluje besmisleno, krave koje hodaju na sred ulice, mirise začina, velelepne građevine i tik pored njih veliko siromaštvo. 

To je upravo ono što i šokira najveći broj ljudi koji dođu u Indiju, jer u njoj je prosto svega previše. Zato će vam verovatno trebati par trenutaka da se presaberete i shvatite gde ste zaista došli.

Budite realni sa planom putovanja

Još jedna od najčešćih grešaka jeste da prilikom putovanja u Indiju mnogi žele da uguraju što više destinacija. Kada je u pitanju obilazak ove države, imamo jedan savet: manje je zaista više. Imajte na umu, nema šanse da obiđete celu zemlju pri prvom putovanju. Prvo jer je Indija ogroman potkontinent, drugo, jer je na tako masivnom prostoru strpano previše zanimljivih stvari.

Baš zato vam preporučujemo da na prvi put u Indiju krenete sa turističkom agencijom, koja će vam sve obezbediti, te nećete morati da se brinete o planu i programu, već samo da se prepustite uživanju u putovanju.

Saveti za putovanje u IndijuSa druge strane, ako se odlučite na to da posetite Indiju prema svom planu, preporučujemo vam da odaberete svega dva ili tri grada za prvi obilazak. Na taj način ćete imati dovoljno vremena da zaista osetite te gradove i upoznate lokalce koji vam mogu biti od velike pomoći pri ovakvom putovanju.

Nosite obične, vlažne maramice i antibakterijski gel

Poneki javni wc-i neće biti baš higijenski, nažalost, iako Indija generalno radi na tome i stanje je mnogo bolje nego što je bilo zadnjih godina. Međutim, skoro po pravilu nećete moći da nađete wc papir sem u vašoj hotelskoj sobi, naravno. Uz to, Indijske navike po tom pitanju su nešto drugačije od naših. Umesto korišćenja wc papira, oni se koriste tušem.

Zbog svih ovih razloga preporučujemo vam da uvek sa sobom nosite obične i vlažne maramice. Možete i koristiti antibakterijski gel nakon svakog korišćenja prevoza i obavezno pre nego što budete jeli.

Poštujte dres kod

Indija je pomalo stegnutija po načinu oblačenja u odnosu na našu zemlju, zato je neophodno da se raspitate o dres kodu pre nego što se tamu zaputite. Jedna od najčešćih zabluda vezanih za „zemlju začina“ jeste da je u njoj uvek pretoplo. Istina je da može biti prilično hladno i u Indiji, a to se posebno odnosi na sever zemlje. Saznajte kakvo vas vreme očekuje pre nego što budete spakovali kofer.

Kada je način oblačenja u pitanju, žene se moraju skromnije oblačiti, kako bi izbegle nezgodne komentare na svoj račun. Ipak nemojte preterati u prilagođavanju i nositi tradicionalnu indijsku odeću. Haljina, suknja ili lagane pantalone koje prekrivaju kolena su sasvim dovoljne, a od gornjeg dela tela prekrijte ramena i dekolte.

Potrudite se da ostanete što mirniji

U Indiji, kao što ćete primetiti, nije toliko teško iznervirati se. Ovo je mesto sa previše ljudi, koji nekad mogu biti i napadni čak i kad ih više puta odbijete. Neki žive od toga tako što uzimaju novac od turista nudeći im razne usluge. Imajte na umu: ako neka ponuda zvuči previše dobro da bi bila stvarna, onda je verovatno njihov plan da vas obmanu.

Saveti za putovanje u Indiju

Ako ne želite nešto da kupite ili platite to jasno recite i budite uporni. U najgorem slučaju može se desiti da budete prevareni, ali sem ako nisu neki ekstremniji slučajevi u pitanju, nemojte dozvoliti da vam to pokvari putovanje i sliku o ovoj divnoj zemlji. Zato je ključ da ostanete što mirniji u ovakvim kriznim situacijama i da procenite da li je nešto vredno vaše nervoze.

Naučite da se cenjkate

Cenjkanje je u ovoj državi obavezno i bolje je da se na to naviknete što pre. Oni se cenjkaju bilo za prevoz, bilo za hranu na pijaci ili odeću… Otprilike možete spustiti cenu svemu što želite da kupite.

Nemojte izbegavati da se cenjkate, jer prodavac to može smatrati uvredom. Sa druge strane, nemojte ni predlagati premale cene, jer prodavac i to može shvatiti kao nepoštovanje. Najbolje je držati se neke sredine.

Obratite pažnju gde i šta jedete

Hrana u Indiji uopšte nije toliko začinjena koliko se smatra, ali to ne znači da neće uticati na vaš stomak. Mnogi ovde privremeno postanu vegetarijanci zato što jedino tako mogu biti sigurni da će im hrana biti ispravna. 

Saveti za putovanje u Indiju

Ako pak budete jeli meso, najbolje je da kupujete hranu na pijaci gde se sami možete uveriti da li je dovoljno dobro proprženo ili skuvano. Ponesite sa sobom probiotik kako bi vam crevna flora ostala u balansu. A ako želite da izbegnete tradicionalnu indijsku hranu koju vam svakako preporučujemo, ne brinite, imate u blizini i restorana zapadnjačke hrane.