Podvodni muzej Musa (Museo subacuático de arte) je jedna od atrakcija koje ne smete propustiti ako se nađete na ostrvu Isla Mujeres: ova magična izložba smeštena je osam metara ispod vode i pravi je primer pomeranja granica u interaktivnosti posmatrača i umetničkog dela.

Naime, ako želite da vidite preko pet stotina skulptura u prirodnoj veličini moraćete da se nađete nekoliko metara pod vodom, a ako i niste neki ronilac, možete da uživate u njima kroz providni pod muzejskog brodića.

Osnovan je 2009. godine u vodama koje okružuju Kankun, Punta Nisuk i Isla muheres, a svečano je otvoren za javnost 26. novembra 2010. godine.

Podvodni Muzej Musa Disko drugar

Ove umetničke instalacije su fiksirane za dno i napravljene od specijalnih materijala pogodnih za razvitak morske flore i faune.

Podvodni muzej Musa je smislio direktor morskog parka Jaime Gonzalez Canto, uz pomoć najvećeg britanskog vajara Jason deCaires Tailora, sa ciljem da spasu obližnje koralne grebene pružajući alternativno odredište za ronioce. 

Podvodni Muzej Musa Disko drugar2

Sve navedeno, a i više od toga čini Podvodni muzej Musa jednim od najambicioznijih umetničkih projekata modernog doba. Stekao je neverovatnu popularnost i na godišnjem nivou ga poseti preko 750.000 turista.