Meksiko (Sjedinjene Meksičke Države) se graniči sa Sjedinjenim Američkim Državama na severu, na jugoistoku sa Gvatemalom i državom Belize, a na zapadu i istoku je okružena Tihim okeanom, Meksičkim zalivom i Karipskim morem. Sa površinom od skoro 2 miliona km², Meksiko je peta država po veličini u Americi, a četrnaesta u svetu. Pogledajte zašto je putovanje u Meksiko sa Disko Drugar ekipom pravi izbor!

Meksiko – zemlja interesantne istorije ili latinska sapunica?

Broj stanovnika prema proceni iz 2012. godine, iznosio je preko čak 113 miliona, od toga, prestonica Meksiko Siti prelazi broj od 20 miliona stanovnika, što je čini trećim najnaseljenijim glavnim gradom na svetu. Po broju izvornih govornika španskog jezika nalazi se na prvom mestu, a zvanično je u upotrebi preko 50 jezika.

Smatra se da su prvi ljudi na Meksičku visoravan došli pre četrdeset hiljada godina. Nakon toga došlo je do formiranja prvih civilizacija. Od 1800. godine p.n.e. razvile su se razne indijanske kulture kao što su:

Ove civilizacije su, iako osvojene od strane Španije, ipak ostavile ogromno nasleđe, koje i dalje živi i nadopunjuje se sa prirodnim lepotama Meksika. Najveći procenat stanovnika je katoličke veroispovesti i odmah iza Brazila, Meksiko je zemlja sa najvećim brojem katoličkih vernika na svetu.

Zvanična valuta Meksika je “peso”, nacionalno piće tekila, a ova država je poznata i po svojoj hrani: ljutoj, začinjenoj i preukusnoj, sa neizbežnom čili papričicom. Postojbina je veoma retke vrste zečeva koji se zovu “vulkan zečevi”, čivava i više vrsta kolibrija i pelikana. Možda niste znali, ali čokolada takođe dolazi iz Meksika.

Prema Svetskoj turistučkoj organizaciji, Meksiko je glavna turistička atrakcija u Latinskoj Americi i deseta najposećenija zemlja na svetu.

Za tu posećenost najviše su zaslužne kulturne i prirodne lokacije koje je UNESCO svrstao kao Svetsku baštinu. Najpoznatije kulturno –istorijska destinacija su svakako Tenothiuacan i Chichen Itza. Tenothiuacan je jedan od najvećih gradova drevnih indijanskih civilizacija, i danas delom očuvan i pod zaštitom UNESCO-a. Nalazi se u blizini Meksiko Sitija, a smatra se da je grad nastanjivalo više indijanskih civilizacija, u različitom periodu (ime potiče od Asteka, zapisi o gradu se nalaze kod Maja, smatra se da su mnoga drevna plemena imala svog uticaja na ovaj grad).

Chichen Itza – najveći majanski grad

Chichen Itza je najveći majanski grad koji se nalazi na Yukatanu, u blizini gradova Mérida i Cancún i uvršten je u “novih sedam svetskih čuda” 2007.godine. Ovo arheološko utvrđenje, koje je takođe deo UNESCO-ove baštine, godišnje poseti preko 1,4 miliona ljudi.

Meksiko kao rajska tropska destinacija

Dok sa jedne strane Meksiko predstavlja spoj neverovatnih kultura, tradicija i jezika, sa druge strane je i velika turistička destinacija, budući da se nalazi i na Tihom okeanu i na Karipskom moru. Najatraktivnije turističko odredište je Acapulco, na obali Tihog okeana, a godišnje ga poseti oko 2 miliona turista, dok su na Karipskom moru najpoznatija letovališta:

Jedno je sigurno, zemlja tako bogata istorijskom baštinom, živopisnim predelima, nestvarno lepim plažama, drevnim legendama, i tekovinama najstarijih civilizacija sveta nesumnjivo ostavlja trajni utisak na svakoga ko je poseti.