• +381 60 490 6900
 • +381 60 490 2900
 • info@diskodrugarputovanja.rs
 • Strahinjića Bana 22, Beograd

KIRGISTAN I KAZAKHSTAN - 11 DANA

KIRGISTAN I KAZAKHSTAN - 11 DANA

KIRGISTAN I KAZAKHSTAN - 11 DANA

 
TERMINI:

 

25. APR – 05. MAJ |  AKTUELNA CENA 1599 eur – POPUNJENA GRUPA!

Plan i program putovanja

Dan 1

BEOGRAD – BIŠKEK

Došlo je vreme da krenemo na dugo iščekivanu turu. Sastanak na aerodromu ‘’Nikola Tesla’’ u dogovoreno vreme. Let do Istanbula gde čekamo noćni let za Biškek. 

 

Dan 2

BIŠKEK

U jutarnjim časovima slećemo u Biškek, glavni grad Kirgistana. Nakon sletanja, idemo do hotela smeštenog u centru grada. Nakon što ostavimo stvari u hotelu krećemo na fakultativni obilazak prestonice. Biškek, kao glavni grad Kirgistana, poznat je po svojim prostranim parkovima i zelenim površinama koji se protežu širom grada. Jedan od najpoznatijih parkova je park Panfilov, koji nudi mirno utočište od gradske vreve i mesto za opuštanje i druženje među lokalnim stanovništvom. Takođe, grad je poznat po svojim arhitektonskim spomenicima koji odražavaju različite periode istorije Kirgistana. Primetićemo kako se sovjetska arhitektura stapa sa elementima tradicionalnog stila, stvarajući jedinstveni vizuelni identitet grada. Ulice i trgovi Biškeka često su ispunjeni lokalnim umetnicima i zanatlijama koji prodaju tradicionalne suvenire i rukotvorine. Šetnja glavnim trgom Ala-Too pruža uvid u bogatu političku prošlost Kirgistana. Noćenje.

 

Dan 3

BIŠKEK

Dan za fakultativni izlet u Ala Arča Nacionalni Park koji nudi jedinstveno iskustvo prirode i avanture. Nakon vožnje kroz slikovite predele izvan grada, dolazi se do parka koji se prostire duž planinskog lanca Tjen Šan koji u prevodu sa lokalnih jezika znači Nebeske planine ili Božanske planine. Ovaj Nacionalni park je poznat po svojim spektakularnim planinskim vrhovima, pitomim dolinama, prelepim jezerima i bujnim šumama. Po dolasku, istražujemo različite pešačke staze koje vode kroz netaknutu prirodu i pružaju neverovatne poglede na planinski venac. Park je takođe dom raznovrsne flore i faune, uključujući endemske biljne vrste i životinje poput snežnog leoparda i kaspijskog crvenog jelena. Učimo više o očuvanju ovog ekosistema i o merama zaštite koje su uvedene radi očuvanja prirodne lepote i biološke raznolikosti ovog područja. Povratak u Biškek. Noćenje.

 

Dan 4

BIŠKEK – KARAKOL

Napuštamo hotel u ranim jutarnjim časovima i krećemo na istok Kirgizije. Nakon napuštanja Biškeka, putovanje vodi kroz slikovite ravnice i planinske lance Tjen Šana. Prva stanica na putu nam je Burana toranj, srednjovekovni minaret koji predstavlja istorijski spomenik iz perioda Karahanida. Nedaleko od tornja svraćamo do kanjona Kok Moinok. Nastavljajući putovanje ka Karakolu, imamo priliku da se vidimo prelepo jezero Isik-Kul, jedno od najvećih planinskih jezera na svetu. Jezero je okruženo planinskim vrhovima i pruža prelepe poglede koji oduzimaju dah. Zaustavljamo se u malom mestu Čolpon Ata, na samoj obali jezera, da bismo imali pauzu za ručak. Nakon uživanja u nadrealnoj prirodi u Isik-Kul regiji, stižemo u glavni grad te regije – Karakol gde se smeštamo u hotel. Noćenje.

 

Dan 5

KARAKOL

Fakultativni izlet Isik Kul i Žeti Oguz. Karakol je gradić smešten blizu istočne obale jezera Isik-Kul. Ovo slikovito mesto nudi šarmantnu mešavinu istorijskih spomenika, živopisnih pijaca i lokalnih radionica koje proizvode tradicionalne rukotvorine. Jedna od značajnih atrakcija je Dungan džamija, koja predstavlja fascinantan primer arhitekture sa izraženim kineskim uticajem. Karakol je četvrti grad po veličini u Kirgiziji sa oko 85 hiljada ljudi od čega ima i 17% Rusa. Pristan je takoreći produžetak Karakola udaljen nekih 15ak kilometara od samog grada, smešten je na samoj obali jezera Isik-Kul. Obala jezera pruža priliku za relaksaciju i uživanje u prirodnom okruženju. Ukrcavamo se na kajak i uživamo u čarima Isik-Kula, jezera koje je dugačko 180km. Poslednja stanica nam je Žeti Oguz poznat po svojim crvenim stenama koje formiraju fantastične formacije i predstavlja jedno od najprepoznatljivijih prirodnih čuda u zemlji. Uživamo u spektakularnom pogledu na sedam crvenih stena koje podsećaju na sedam bikova. Ovde imamo priliku da svedočimo autentičnoj demonstraciji lova kirgiskih orlova, poznatiji kao “Eagle show”. Povratak u hotel. Noćenje.

 

Dan 6

KARAKOL

Dan za fakultativni izlet Altin Arašan koji pruža nezaboravno iskustvo istraživanja prirodnih lepota Kirgistana. Jedan od najuzbudljivijih izleta kojim zbog nepristupačnog puta idemo ruskim vojnim vozilom i idemo ka regiji poznatoj po svojim termalnim izvorima i prelepim planinskim vencima. Termalni izvori pružaju priliku za opuštanje i uživanje u lekovitim svojstvima vode, dok okolne planine nude mogućnosti za planinarenje i istraživanje netaknute prirode. Povratak u Karakol. Noćenje.

 

Dan 7

KARAKOL – ALMATI

Check out iz hotela u jutarnjim časovima i krećemo ka granici sa Kazahstanom. Putovanje do graničnog prelaza pruža priliku za uživanje u prelepim vidicima koji se prostiru duž planinskih lanaca i dolina. Po dolasku na granični prelaz, putnici će proći kroz postupak provere dokumenata i carinskih formalnosti pre ulaska u Kazahstan. Nakon prelaska granice, autobus nastavlja putovanje kroz slikovite predele koji prikazuju široka prostranstva stepa i ruralnih naselja. Putovanje se nastavlja ka Almatiju, koji je poznat po svojim istorijskim spomenicima, živopisnim trgovima i modernim znamenitostima. Po dolasku u Almati, smeštamo se u hotel i imamo slobodno vreme za upoznavanje sa okolinom. Dobro došli u Kazahstan! Noćenje.

 

Dan 8

ALMATI

Dobro došli u Almati, bivši glavni grad Kazahstana. Ovog dana imamo fakultativni obilazak grada. Ukracavamo se na gondolu za Kok-Tobe brdo, sa kog se pruža prelep panoramski pogled na grad, predstavlja još jednu popularnu turističku destinaciju. Arbat, centralna pešačka zona u Almatiju, nudi širok izbor restorana, kafića i prodavnica koje nude tradicionalne proizvode i suvenire. Ovo područje je omiljeno među turistima i lokalnim stanovništvom zbog svoje živopisne atmosfere i raznolike ponude zabave. U Almatiju se nalazi pravoslavna Katedrala Vaznesenja, koja predstavlja jedan od najupečatljivijih verskih spomenika grada. Ova katedrala je poznata po svojoj grandioznoj arhitekturi i impresivnim detaljima koji odražavaju istorijsko nasleđe Kazahstana. Takođe, u gradu se nalazi i Centralna Džamija, koja predstavlja jedno od važnih verskih središta, sa svojom prepoznatljivom arhitekturom i kulturnim značajem za lokalnu muslimansku zajednicu. Povratak u hotel. Noćenje.

 

Dan 9

ALMATI

Fakultativni obilazak Ile Alatau Nacionalnog parka koji se nalazi u neposrednoj blizini grada. Nacionalni park Ile Alatau karakterišu planinski vrhovi, bujne šume i prelepa jezera koja stvaraju spektakularan ambijent za istraživanje i avanturu. Park je takođe dom raznovrsne flore i faune, uključujući endemske biljne vrste i retke životinje poput snežnog leoparda i kamenjarki.  Žičara Medeu je nezaobilazna atrakcija koja omogućava uživanje u spektakularnom panoramskom pogledu na okolnu prirodu. Njena ruta se proteže kroz planinski lanac Ile Alatau, nudeći priliku da istražimo okolinu i uživamo u prirodnoj lepoti koja nas okružuje. Tokom vožnje žičarom, uživamo u predivnim pejzažima planinskih vrhova i dolina, kao i pogledu na Medeu klizalište, jedno od najpoznatijih klizališta na svetu. Žičara Medeu (1691mnv) predstavlja idealnu opciju za posetioce koji žele da istraže prirodne lepote Kazahstana sa visine i dožive adrenalinsko iskustvo vožnje žičarom kroz slikovite predele. Žičara vodi do vrha Šimbulak na čak 2500 metara nadmorske visine. Povratak u Almati i slobodno vreme. Noćenje.

 

Dan 10

ALMATI

Poslednja fakultativa na ovom putovanju je Nacionalni Park Kanjon Šarin. Nacionalni park Šarin je poznat po svojim impresivnim kanjonima, visokim stenama i formacijama koje su stvorene dugogodišnjim delovanjem reke Šarin. Očaravajući pejzaži se pružaju duž kanjona, kao i boje i teksture stena koje stvaraju nezaboravne vizuelne prizore. Šetamo kroz kanjon i istražujemo različite geološke formacije i prirodne atrakcije koje park nudi. Kanjon Šarin je često poređen sa Velikim Kanjonom u Americi zbog svojih impozantnih geoloških formacija i sličnog izgleda, iako su oni po mnogo čemu različiti. Dok Veliki Kanjon ima prepoznatljivu crvenu boju stena, Kanjon Šarin je poznat po svojim bojama koje variraju od nijansi crvene, narandžaste i roze, što stvara očaravajući vizuelni doživljaj. Povratak u Almati. Noćenje.

 

Dan 11

ALMATI – BEOGRAD

Jutarnji let iz Almatija. Pre podne slećemo u Istanbul i čekamo našu konekciju za Beograd. Sletanje u Beograd u popodnevnim časovima. Kraj putovanja.

Cene i uslovi

datum polaska: 25-04-2024 - datum povratka: 05-05-2024
Cena putovanja po osobi: 1599 eur Regularna cena - za prijave od 30 dana pre početka putovanja pa do popune grupe

U cenu aranžmana je uključeno:

 • Avio karta na relaciji Beograd – Biškek sa svim taksama
 • Avio karta na relaciji Almati - Beograd sa svim taksama
 • Smeštaj na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Biškeku (1 /2 sobe)
 • Smeštaj na bazi 3 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Karakolu (1 /2 sobe)
 • Smeštaj na bazi 4 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Almatiju (1 /2 sobe)
 • Svi transferi prema programu putovanja
 • Organizovanje putovanja
 • Predstavnik agencije na destinaciji (vodič) tokom čitavog boravka

U cenu aranžmana nije uključeno:

 • Viza (za državljane Srbije nije potrebna)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Doplata za jednokrevetnu sobu (na upit)
 • Trokrevetna soba (na upit)
 • Fakultativni izleti i sve ulaznice u kulturno-istorijske spomenike
 • Individualni troškovi
 • Gradska taksa

Način plaćanja:

 • Prilkom prijave 300 eur - rezervacija putovanja
 • Ostatak iznosa u najviše 3 rate
 • Poslednja rata maksimalnog iznosa 200 eur mora biti isplaćena najkasnije 20 dana pre početka putovanja
 • Moguć je dogovor oko dinamike plaćanja na rate
 • Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

Napomene

 • Poslednji rok za prijavu je 30 dana pre početka putovanja
 • Program je rađen na bazi minimum 10 putnika
 • Posle kupovine avio karata, novac uplaćen za iste je nemoguće refundirati i u tom slučaju važe uslovi aviokompanije.
 • Usled najnovijih dešavanja i promena cena goriva na svetskom tržištu konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni.
 • Putnici su u obavezi da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju
 • Za većinu destinacija potrebno je da pasoš važi još najmanje 6 meseci nakon dana završetka putovanja
Molimo Vas pogledajte OPŠTE NAPOMENE za ovo putovanje!

Smeštaj

BIŠKEK

Hotel kategorije 3* nalazi se u neposrednoj blizini centra grada. Poseduje restoran i baštu. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa TV-om i besplatnim Wi-Fi internetom.

 

KARAKOL

Hotel 3* lociran u neposrednoj blizini centra grada. Poseduje restoran, i baštu. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa TV-om i besplatnim Wi-Fi internetom.

 

ALMATI

Hotel kategorije 3* lociran je oko 2km od centra grada. Poseduje restoran, i baštu. Sobe su dvokrevetne sa TV-om i besplatnim Wi-Fi internetom.

Fakultative

Ala Arča

Ala Arča Nacionalni park je prirodno čudo koje oduzima dah svojom spektakularnom lepotom i bogatstvom divljeg života. Park je poznat po svojim visokim planinskim vrhovima, prelepim livadama i gustim šumama koje pružaju dom raznovrsnim autohtonim biljnim i životinjskim vrstama. Planine Ala Arča su poznate po svojim impresivnim vrhovima, uključujući vrh Semjonov, Tjen-Šanskog planinskog lanca, koji dostiže visinu od preko 4.895 metara.  Park takođe obiluje raznovrsnim autohtonim vrstama biljaka i životinja, uključujući retke biljne vrste kao što su Tien-Šanski baršunasti cvet i Kirgiški hrast. Šuma u parku pruža dom za razne divlje životinje, uključujući snežnog leoparda, sivog vuka, medveda i razne vrste ptica poput planinskih orlova i sokolova.

Cena izleta: 50€

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta
Ile Alatau

Ile Alatau Nacionalni park je smešten u neposrednoj blizini Almatija i karakteriše se impresivnim planinskim vencom koji pruža posetiocima predivne panoramske poglede. Ovaj park je dom raznovrsne flore i faune, uključujući retke vrste poput snežnog leoparda i kamenjarki, koje čine važan deo bogatstva prirode ovog regiona. Pored prelepih jezera i bujnih šuma, Ile Alatau Nacionalni park pruža posetiocima priliku da se povežu sa prirodom i da uživaju u netaknutom okruženju koje odiše mirom i lepotom. Žičara Medeu, koja se prostire kroz planinski lanac Ile Alatau, nudi spektakularan pogled na okolnu prirodu, sa rutom koja se proteže do vrha Šimbulak na visini od 2500 metara nadmorske visine. Ova žičara omogućava posetiocima da dožive divljinu i veličanstvenost planinskog venca, otkrivajući neverovatne poglede i predele koji oblikuju prirodnu lepotu ovog dela Kazahstana. Posetioci takođe mogu uživati u pogledu na Medeu klizalište, koje je simbol sportske tradicije ovog regiona. Ovaj izlet pruža posetiocima priliku da se povežu sa prirodnim blagodetima Kazahstana i da istraže jedinstvenu lepotu ovog planinskog regiona.

 

Cena izleta: 50€

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer
 • Taksa za nacionalni park
 • Gondola
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta
Almati Grad Kontrasta

Almati, bivši glavni grad Kazahstana, ima bogatu istoriju koja odražava različite kulturne uticaje koji su oblikovali grad kroz vekove. Pre sovjetskog perioda, Almati je bio poznat kao Almatu, a njegova istorija seže unazad vekovima, sa tragovima naseljavanja koji datiraju još iz srednjeg veka. Grad je bio poznat kao važno trgovačko i kulturno središte duž Puta svile, što je doprinelo razvoju raznolike i živopisne lokalne kulture. Uticaj Sovjetskog Saveza bio je značajan u oblikovanju moderne arhitekture Almatija, sa velikim brojem socijalističkih građevina koje su dominirale gradskim pejzažem tokom 20. veka. Ovaj period je ostavio dubok uticaj na urbanu strukturu grada, stvarajući karakterističnu mešavinu sovjetske i lokalne arhitekture koja i danas odražava istorijsku i kulturnu prošlost Almatija. Danas, Almati je živopisan grad koji nudi široku paletu kulturnih i istorijskih atrakcija, uključujući Panfilov Park i spomenik borcima za otadžbinu koji su simbolični za hrabrost i otpornost Kazahstanskog naroda. Osim toga, Arbat, centralna pešačka zona, predstavlja živahno mesto gde posetioci mogu da uživaju u tradicionalnoj kuhinji, umetničkim delima i suvenirima koji odražavaju bogatu kulturnu baštinu Kazahstana. Katedrala Vaznesenja i Centralna Džamija predstavljaju versku raznolikost grada, sa svojim prepoznatljivim arhitektonskim stilovima koji odražavaju različite verske tradicije prisutne u gradu kroz istoriju.

 

Cena izleta: 40€

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer
 • Gondola
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta
Kanjon Šarin

Definitivno jedna od najupečatljivijih prirodnih atrakcija Kazahstana, poznat po svojim impozantnim kanjonima, visokim stenama i spektakularnim formacijama koje su nastale dugotrajnim delovanjem reke Šarin. Šarin kanjon često je poređen sa čuvenim Velikim Kanjonom u Americi zbog svojih impozantnih geoloških formacija i sličnih karakteristika, iako su po mnogo čemu različiti. Dok Veliki Kanjon u SAD-u dominira crvenkastim tonovima stena, kanjon Šarin se ističe svojom raznolikom paletom boja koje variraju od nijansi crvene, narandžaste do roze, stvarajući živopisan spektar boja koji oplemenjuje ovu prirodnu oazu. Ove raznolike boje, zajedno sa impresivnim reljefom i bogatstvom divljeg biljnog i životinjskog sveta, čine kanjon Šarin jedinstvenim mestom za istraživanje i uživanje u prirodnim čarima Kazahstana. Dolina Zamaka, koja se prostire u okviru Nacionalnog Parka Kanjon Šarin, dodatno obogaćuje ovaj region svojom slikovitom lepotom i bogatom istorijom. Ova dolina je domaćin raznolikog biljnog sveta i predstavlja važan ekosistem koji podržava različite vrste ptica i životinja. Narodi koji su nekada naseljavali ove predele doprineli su bogatoj kulturnoj baštini ovog regiona, čuvajući tradicije i običaje koji su oblikovali identitet ovog područja kroz vekove.

Cena izleta: 60€

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer
 • Taksa za nacionalni park
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta
Altin Arašan

Autentičan izlet u Altin Arašan, smešten u planinskom lancu Tjen Šan, predstavlja regiju sa prelepim alpskim pejzažima, bujnim šumama i termalnim izvorima. Ovo područje je popularno odredište za planinarenje i istraživanje divljine Kirgistana. Sa nadmorskom visinom od oko 2.600 metara, Altin Arašan nudi posetiocima nadrealne panoramske poglede na okolne planinske vrhove i doline. U blizini Altin Arašana nalazi se nekoliko planinskih vrhova, kao i tradicionalna sela naseljena lokalnim narodom koji čuva svoje tradicije i kulturu.

Cena izleta: 70€

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer
 • Lunch paket
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta
Šarm Biškeka

Šetamo pored najvažnijih i najlepših građevina u Biškeku kao što su trg Ala To i Istorijski muzej Kirgistana u blizini. Filharmonija Kirgistana predstavlja centar umetnosti i muzike, održavajući različite koncerte i predstave koje odražavaju živost umetničke scene grada. Panfilov Park, sa svojim zelenilom i fontanama, pruža oazu mira i relaksacije, dok Spomenik Manasu i Kani, posvećen najslavnijim junacima kirgistanske epohe, ističe važnost tradicije i kulture za lokalno stanovništvo. Naravno moramo i da obiđemo najveće bogomolje u Biškeku kao što je Centralna džamija i sa druge strane ruska pravoslavna katedrala Vaskrsenja Hristovog. Grad je osnovan 1825. godine kao ruska vojna postaja i postao je važan centar tokom perioda Sovjetskog Saveza. Tokom sovjetskog perioda, Biškek je doživeo ubrzan razvoj, sa izgradnjom raznih socijalističkih građevina koje odražavaju arhitektonski stil tog perioda. Ruski uticaj ostao je prisutan u arhitekturi i kulturi grada, sa brojnim spomenicima, parkovima i trgovima koji odražavaju sovjetsko nasleđe. Pre sovjetskog perioda, teritorija današnje Kirgistije bila je deo raznih centralnoazijskih carstava i država, uključujući Timuridsko carstvo i Džingis kanovo carstvo. Ovaj region je takođe bio deo Puta svile, značajne trgovačke rute koja je povezivala istočnu i zapadnu Aziju.

Cena izleta: 30€

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta
Isik Kul i Žeti Oguz

Karakol je smešten u blizini istočne obale jezera Isik-Kul, ima bogatu istoriju koja odražava kulturne uticaje različitih naroda koji su naseljavali ovo područje. Grad je nastao kao ruska vojna postaja tokom 19. veka i tokom vremena je postao značajan trgovački centar duž Puta svile. Poznat po svojoj multikulturalnoj atmosferi, gde se mogu naći tragovi različitih kultura, uključujući rusku, kinesku i centralnoazijsku. Dungan džamija u Karakolu predstavlja remek-delo arhitekture koja spaja kineske i muslimanske uticaje, čineći je jedinstvenom građevinom u Kirgiziji. Ova džamija, sa svojim šarenim drvenim ukrasima i dekorativnim detaljima, predstavlja kulturno bogatstvo i istorijsko nasleđe grada. Pored toga, grad Karakol takođe je poznat po svom istorijskom mauzoleju posvećenom pruskom istraživaču Nikolaju Prževalskom, čija su istraživanja u oblasti centralne Azije imala značajan uticaj na razumevanje ovog dela sveta. Pristan, smešten na obali jezera Isik-Kul, nudi posetiocima priliku za opuštanje i uživanje u prelepom okruženju jezera. Obala jezera pruža neverovatne prizore koji oduzimaju dah, sa plavim vodama jezera koje se stapaju sa slikovitim planinskim horizontom. Plovidba kajakom pruža posetiocima priliku da se povežu sa prirodom i da uživaju u čarima drugog najvećeg planinskog jezera na svetu, koje je poznato po svojoj kristalno plavoj vodi i slikovitim pejzažima koji okružuju njegove obale. Karakol, poznat i kao Prževalsk je bio dom različitih zajednica, uključujući i ruskog stanovništva koje je ostavilo svoj trag kroz građevine poput Ruske Pravoslavne crkve. Ova crkva, sa svojom prepoznatljivom ruskom arhitekturom, predstavlja važan istorijski spomenik i simbol ruskog nasleđa u ovom regionu. Žeti Oguz predstavlja slikovito područje poznato po svojim crvenim stenama koje formiraju impresivne geološke formacije. Najpoznatija atrakcija ovog područja je formacija poznata kao „Sedam bikova“, koja je postala simbol prirodnih čuda Kirgistana. Ovaj pejzaž impresivnih crvenih stena stvara dramatične vizure koje ostavljaju posetioce bez daha. Lokalne legende i priče koje kruže ovim područjem daju dodatnu dubinu i mističnost ovom mestu, dodajući istorijski i kulturni kontekst koji obogaćuje posetu. Ovde imamo priliku da svedočimo autentičnoj demonstraciji lova kirgiskih orlova, poznatiji kao “Eagle show”.

Cena izleta: 80€

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer
 • Vožnja kajakom
 • Eagle show
 • Pratnja stručnog vodiča tokom izleta
Share on TwitterShare on Facebook