Bilo da ste vegeterijanac ili ne, jednu stvar sa sigurnošću možemo da tvrdimo, a to je da na Tajlandu svakako nećete ostati gladni. Pogledajte zašto tajlandska kuhinja spada u najbolje kuhinje na svetu i koja tajlandska jela morate probati!

Urbana rapsodija ukusa

Već tokom prve šetnje ulicama Bangkoka, zapljusnuće vas mirisi najegzotičnijih začina po kojima je Thai kuhinja poznata i uočićete da na ulicama možete kupiti najraznovrsnija jela…

Od egzotičnog voća, koje možda prvi put u životu vidite, do Thai specijaliteta i jela Evropske kuhinje. Ulični štandovi imaju neke od najboljih kuvara na svetu. Zanat se nasleđuje s kolena na koleno, a porciju hrane vam naprave u proseku za dva minuta.

Tajlandska kuhinja na ulici Disko Drugar

 

Bitno je da budete otvoreni da probate sve što vam se učini primamljivim, jer je hrana na ulicama vrlo cenovno povoljna, a kvalitetna i ukusna. Bogatstvo mirisa i ukusa, sigurno će biti pravi poklon za sva vaša čula.

Ono što takodje možete videti na ulicama Bangkoka, posebno u turističkom delu grada, su tezge sa prženim insektima. Tu možete za sitan novac probati pržene škorpije, bubašvabe, crviće i skakavce. Ne, Tajlandjani zapravo ne jedu insekte i oni su uglavnom samo atrakcija za turiste, koja služi za slikanje i postavljanje na društvene mreže.

Tajna leži u kombinaciji ukusa

Kada je reč o čuvenoj Tajlandskoj kuhinji, najveći uticaj na specijalitete ove zemlje imale su Kina i Indija, ali i susedne Burma, Laos, Kambodža i Malezija. Karakterišu je jaki i ljuti začini i dobro izbalansirani ukusi. Svako tajlandsko jelo mora da ima četiri vrste ukusa: slano, slatko, kiselo i ljuto.

Tajlandjanima je hrana jako bitna i nemaju određeno vreme za jelo, već jedu kada su gladni, a u kuvanju se trude da postignu balans izmedju jin i jang namirnica (namirnica koje zagrevaju i hlade organizam).

Tajlanđani se vode idejom da hrana mora biti lepa kako bi bila ukusna, tako su sva jela, bilo na ulici ili u restoranu, interesantno dekorisana svežim povrćem.

Tajlandska kuhinja Disko Drugar

Glavni sastojak skoro svakog jela je naravno pirinač ili pirinčane testenine, koje možete naći u kombinaciji sa mesom ili plodovima mora i obavezno nekim povrćem, voćem ili mahunama. Sve to naravno uz obilje začina kao što su: limunova trava, kari, razne vrste čili papričica, galangal, djumbir itd…

 

Najbolja tajlandska hrana

Naš predlog je da probate apsolutno sve, ali pošto bi vam za to trebalo poprilično puno vremena, mi ćemo vam dati par preporuka, šta biste mogli interesantno da prezalogajite na Tajlandu:

Pad thai

Pad Thai je veoma često i poznato jelo iz tajlandske tradicije. Objedinjuje sve principe njihove kuhinje i može da se spremati na najrazličitije načine. Uglavnom je to kombinacija pirinčanih nudli sa mesom ili plodovima mora i nekom vrstom povrća. U sve to se može dodati kikiriki, jaja, tofu, čili ili soja sos u zavisnosti od toga da li ste ljubitelj ili ne. Zanimljivo je da je pad thai zapravo popularniji kod stranaca nego kod samih Tajlanđanina koji ga retko jedu.

Masaman kari

Često se naziva kraljem svih karija i po mnogima spada u top 3 tajlandska jela. Obično sadrži sledeće sastojke: kokosovo mleko, prženi kikiriki ili indijski orah, krompir, lovorovo lišće, kardamon, cimet, palmin šećer, riblji sos i čili sos.

Tajlandska jela Disko Drugar

 

Tom Yam Supa

Tom Yam je verovatno najpoznatija tajlandska supa, intenzivne kiselo ljute arome, karakteristična po upotrebi svežih začina (galangal, limunova trava), dok je varijanta Tom Yam Goong – ljuta verzija sa škampima.

Takodje ništa manje popularna Tom ka Gaisupa– pileća, blago začinjena supa sa kokosovim mlekom, pečurkama, galangalom, limetom i limunovom travom. Kombinacija slatkastog kokosa sa ostalim sastojcima, zaista daje vrlo interesantnu fuziju ukusa, koju prosto morate da probate.

Tapioka puding

Ovo je puding sa kokosovim mlekom i pireom od breskve i manga, jedna je od osvežavajućih poslastica. Obično se služi umotan u palmino lišće.

Sticky rice

Takođe se često jede i lepljivi pirinač (sticky rice), koji se jede prstima, rola se u kuglice i umače u razne slatke soseve. Na primer, jedno od najpoznatijih tajlandskih dezerata je upravo “sticky rice with mango” tj. lepljivi pirinač sa mangom.

Sladoled

Na ulicama možete naći i tajlandski sladoled u rolnicama, dekorisan voćem ili čoko kuglicama. Ovaj sladoled je specifičan po načinu pripreme i sigurno ćete imati potrebu da izvadite kameru ili aparat, kako biste ovekovečili način na koji vešti Tajlanđani prave ovu poslasticu.

Kažu da je tajlandska hrana najukusnija kada je jedete u autentičnom okruženju. Zato rezervišite svoj aranžman za Tajland već danas!

Pročitajte još:  Najlepše plaže na Tajlandu