Tajland je zemlja koja važi za jednu od najatraktivnijih destinacija u poslednjih deset godina. Zabavna, egzotična, istorijski i kulturološki potkovana, ova pretežno budistička zemlja ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Obeležena je na mapama svih ovisnika o putovanjima, a oni koji su je jednom posetili, nesumnjivo će joj se vraćati. Pogledajte zašto posetiti Tajland, najotvoreniju zemlju prema turistima, sa potopuno drugačijim duhom. Ukoliko već želite da posetite Tajland, pogledajte Disko Drugar ponudu za daleke destinacije, i rezervišite putovanje na Tajland u željenom terminu.

Gde se Tajland nalazi i koje kulture ga odlikuju?

Tajland se nalazi u jugoistočnoj Aziji i zauzima površinu od 513.115 kvadratnih kilometara. Ukupan broj stanovnika iznosi 65 miliona (prema popisu iz 2007. godine), a gustina naseljenosti 126 stanovnika po kvadratnom kilometru. Tajland se na zapadu graniči sa Mijanmarom i Indijskim okeanom, na jugu i istoku Malezijom i tajlandskim zalivom, na istoku Kambodžom i na severu i istoku Laosom.

Stanovništvo Tajlanda odlikuje se etničkom raznovrsnošću:

Zašto Tajland?

Jedan od glavnih razloga privlačnosti ove zemlje leži u njenoj raznolikosti. Planinska regija na severu sa maglovitim dolinama je pravi kontrast ravnicama centralnog i severoistočnog Tajlanda. Tu se nalaze neke od najatraktivnijih plaža i ostrva na svetu, a priroda je, s druge strane, u suprotnosti sa urbanim delovima zemlje.

Čudesni Bangkok – glavni grad Tajlanda

Grad Bangkok je kulturna, ekonomska, politička i duhovna prestonica Tajlanda. Nazivaju je i „Venecija Istoka“ jer svojim kanalima podseća na čuveni grad u Italiji. Simboli takozvanog „Grada anđela“ su njegovi impozantni hramovi od kojih su najpoznatiji:

Gastronomski noćni život i raj za šoping

Kulturni i administrativni centar Tajlanda ima mnogo toga da pruži: noćne klubove “Nana” i “Patpong”, restorane i barove. Takođe, gradu ne manjka muzeja, umetničkih galerija, kao ni šoping centara pogodnih za svačiji džep. Od Chatuchak Weekend Market-a, jedne od najvećih pijaca na svetu, preko meke za ljubitelje gedžeta – Pantip Plaze, do tržnog centra MBK – Bangkog neće izneveriti ni najveće kupoholičare.

Nikako se ne sme zanemariti široki spektar gastronoske ponude. Među tajlandskim specijalitetima koje obavezno morate probati su pad thai rezanci i morski plodovi, zatim tom yum supa sa rakovima, pržena govedina s karijem, piletina ili svinjetina sa čilijem ili bosiljkom, i još mnoga druga kulinarska zadovoljstva. Sve u svemu, Bankgok je grad koji najvernije predstavlja sintagmu “nikada ne spava”, i koji u sebi iznova miri suprotnosti “starog” i “modernog” na najšarmantiji način.

Puket – najpoznatije letovalište Tajlanda

Međutim, spisak onoga što ova zemlja pruža se ne završava: sledeći je Puket kao najpoznatije letovalište na Tajlandu. Smešten je 900 kilometara od Bangkoka i predstavlja jednu od najomijenijih destinacija za odmor u Aziji. Sa svojih 539 kvadratnih kilometara ovo je i najveće tajlandsko ostrvo. Prelepe peščane plaže u malim i velikim zalivima, bogata tropska vegetacija i pejzaži,koji se ubrajaju među najlepše u čitavoj Aziji.

Azurno- plavo more krasi plaže Nai Harmi, Karon, Nai Yang i Bang Tao kao i male zalive Nakalay. Plaže Tajlanda su mesto gde sve počinjeTakođe nezaobilazna je Kata plaža, naročito privlačna za sve one koje interesuje ronjenje i podvodni svet.

Koh Phi Phi i ostrvo Koh Phangan

Rajske plaže krase i ostrvsku grupu Koh Phi Phi, a najpoznatija plaža ovog tajlandskog ostrva je Maya Bay. Ono po čemu je ova plaža najčuvenija je to što je poslužila kao scena za film ”Plaža“ gde glavnu ulogu igra holivudska zvezda Leonardo Di Kaprio.

Ostrvo Koh Phangan je mesto gde se pojam o vremenu gubi, i gde se svakodnevnica stapa sa mirom i uživanjem. Koh Phangan je meka ljudi slobodnog duha, umetnika, kreativaca, svih onih koji žele da pobegnu od “kandži” modernog društva, makar to bilo samo na kratko. Osmeh na licima kao obavezni detalj, gledanje zalaska sunca umesto gledanje u mobilne ekrane, plesanje, vežbanje joge, meditacija- samo su delići atmosfere koji čine ovo magično ostrvo toliko drugačijim od ostatka komercijalizovanih ostrva na Tajlandu.

Tajland je postao obećana zemlja za sve one koji veruju u alternativnu medicinu i meditaciju. Takođe, nadaleko je poznata i po masaži, koja je globalno popularna već godinama unazad. Nesumnjivo je da ćete posetom ovog raja na zemlji zadovoljiti sva čula, stvoriti nezaboravne uspomene, i u sebi sačuvati makar delić optimizma koji je na Tajlandu način života.