Ako ste u potrazi za idealnim putovanjem na daleku destinaciju, pogledajte zašto je Kambodža tako zanimljiva zemlja i korisne činjenice o Kambodži koje vredi znati pre nego što pođete na Disko Drugar putovanje u Kambodžu.

Gde se Kambodža nalazi i kakva je njena kultura i uređenost?

Kambodža broji oko četrnaest miliona stanovnika, uglavnom budističke veroispovesti. Glavni grad je Pnom Pen, a konstituisana je kao ustavotvorna monarhija na čelu sa premijerom i kraljem koji ima reprezentativnu ulogu.

Nalazi se u jugozapadnom delu Indokine i površinski rasprostire se na 181.035 kvadratnih metara, dok se graniči sa Tajlandom, Vijetnamom i Laosom.

Zastava Kambodže simbolizuje načelo same zemlje: nacija, vera, kralj. Dva velike plave pruge predstavljaju kraljevstvo, dok crvena pruga u sredini stoji tu za naciju. Slika belog hrama označava religiju.

Zemlja koja u sebi sadrži suprotnost u obliku optimizma i istorije pune potresa, obiluje znamenitostima koje su mnogima na listi želja za posetiti.

Atmosfera prošlih vremena i destinacije od kojih zastaje dah

Čim kročite na tlo ove zemlje, susrešćete se sa atmosferom nekih prošlih vremena, spokoja i smirenosti ljudi koji su, iako u vidno lošim životnim situacijama, vedri i nasmejani.

Glavna turistička destinacija je Sijam Rep

Kada se samo izgovori „Sijam rep“ – samo ime ovog mesta nosi istorijsku vrednost za Kambodžane:

Ime ukazuje na vekove krvavih borbi protiv velike tajlandske kraljevine i u prevodu znači Poraz Sijama (Sijam – staro ime današnjeg Tajlanda).

Danas, ovaj grad poseti čak četiri miliona turista na godišnjem nivou.

U XIX veku tek mala i nerazvijena varoš, Sijam Rep raste, kako raste i interesovanje za istraživanjem hramova Angkor. Zahvaljujući reafirmaciji ovih spomenika Kmerske civilizacije iz perioda IX-XIII veka, Sijam Rep je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta modernog doba. Osavremenjivanje gradske strukture je u konstantnom usponu. Ipak, Sijam Rep i dalje čuva deo prošlosti, koji se ogleda u zabačenim ćoškovima grada, tradiciji i duhu njegovih meštana.

Drevni grad Angkor

Čudesni kompleks hramova i drevni grad Angkor, koji svedoči o nekadašnjoj vojničkoj i ekonomskoj superiornosti starih Kmera je područje površine od, okvirno, hiljadu kvadratnih metara i, po svojoj monumentalnosti, upoređuje se sa Egipatskim piramidama. Danas je Angkor naš obavezni izlet i fakultativa koju prosto morate iskusiti. Iako na prvi pogled samo jedan od mnogih očuvanih hramova i objekata, masivan Angkor Vat je najviše poštovan od svih i nalazi se na zastavi nacije sa razlogom. Ovo čudo arhitekture krije umetnička blaga kao što su uklesani zidovi koji pripovedaju istoriju i legendu Kambodže.

Obavezni – hram Bajon

Pored Angkor Vata, svakako sledeći po svojoj impozantnosti je hram Bajon o kom smo već pisali. Specifičnost ove građevine je mnoštvo uklesanih kamenih lica čiji su „pogledi“ uprti u različitim pravcima. Zagonetni osmeh koji krasi ova lica neki su okarakterisali kao izraz „Mona Lize jugoistočne Azije“. Veruje se da su ta brojna lica zapravo predstava samog kralja Džajavarma, koji je hram i sagradio. Hram Bajon nudi jedinstven pogled na nekad bogatu civilizaciju i njenu političku, religijsku i kulturnu istoriju.

Nakon prvog upoznavanja sa ovom zemljom, nesumnjivo ćete biti oduševljeni autentičnim doživljajem, nečemu što niste iskusili do sada. Taj spoj iskonskog i savremenog koji Kambodža sadrži u sebi, očarava mnoštvo putnika koji sve više i više biraju ovu zemlju za destinaciju iz snova.