Koliko vam je razloga potrebno da uživate u prelepim plažama, koje se svake godine nalaze na listi najlepših plaža na svetu, ukusnoj hrani, predivnim pejzažima kakve nigde drugde nećete videti?

Filipini su toliko jedinstvena i očaravajuća zemlja da samo to treba da bude razlog zbog kod treba da posetite Filipine. Ako vam, pak, ovi razlozi nisu dovoljni pružićemo vam još deset razloga koji će vam pomoći u odabiru destinacije za ovogodišnje letovanje.

1)    Nigde nećete upoznati ljubaznije ljude

Jedna od najvećih vrlina Filipinaca jeste ta što su izuzetno ljubazni i to najiskrenije moguće, a ne samo da bi dobili napojnicu od vas. Naprosto, ljubaznost je deo njihove kulture i nešto čime se oni ponose. Šta god da vam treba, možete ih slobodno upitati, a oni će vam odgovoriti sa osmehom i potruditi se da vam pomognu.

Ako budete imali sreće da se sprijateljite sa njima, može se desiti da vas upoznaju sa svojom porodicom ili čak pozovu na neka okupljanja kao što su rođendani i žurke. Zaista su veoma prijateljski nastrojeni i gostoprimljivi, te neće prestajati da vas iznenađuju svojim lepim gestovima.

Definitivno će najveće iznenađenje doživeti u njihovim manjim selima, gde još uvek nema toliko turista. Tamo strane posetioce gledaju kao na atrakciju, naročito deca koja će vam stalno mahati, pozdravljati vas i pokušavati da pričaju sa vama, što je izuzetno simpatično.

2)    Najlepši pejzaž: Čokoladna brda

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u provinciji Bohol na Filipinima jesu čarobna Čokoladna brda. Ova geološka formacija sadrži preko 1700 brda različite visine na površini od pedeset kilometara kvadratnih.

Pejzaž je sasvim neobičan, te podseća na prizore iz bajke, što je i uticalo da postane jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija ove zemlje. I još jedan od razloga zašto treba da posetite Filipine!

Naziv čokoladna brda je dobio po tome što tokom zime kada se trava na brdima osuši poprima braon boju. To čini da celo mesto izgleda kao neki čokoladni kolač. Zbog svoje specifičnosti Čokoladna brda se nalaze na UNESCO-voj listi svetske baštine. Zaista fascinantno mesto koje morate posetiti.

3)    Upoznajte najmanjeg primata na svetu

Jednog od najmanjih primata na celom svetu, zvan tarsier, upoznaćete ukoliko posetite Filipine. Ova specifična vrsta životinje prema svom izgledu podseća istovremeno na lemura i majmuna. Naime, njihova maksimalna visina je između 9 i 16 centimetara. Mogli ste videti na internetu razne slike gde se tarsier upoređuje sa veličinom čovečije/čovekove šake.

Prirodno stanište im je u šumama Filipina. Aktivni su noću kada love insekte kao što je bogomoljka, a tokom dana spavaju. To može biti zbunjujuće za turiste zato što izgleda kao da gledaju pravo u njih iako u stvari spavaju sa otvorenim očima.

Na ostrvu Bohol postoji rezervat za ove primate, gde ih možete videti uživo. No, nemojte im se previše približavati jer se plaše ljudi.

Danas ova 45 miliona godina stara vrsta se smatra ugroženom. Njihov opstanak je doveden u pitanje zbog ljudskog faktora i masovne seče šuma. Filipinska vlada pokušava da zaštiti vrstu podizanjem svesti o neizvesnosti njihovog opstanka.

4)    Jedna od najlepših plaži na svetu: El Nido

Filipini su poznati upravo po velikom broju ostrva sa peščanim plažama. Sitan pesak, krupan pesak, kamena plaža, roze plaža – kakva god plaža da vam padne na pamet sigurno bar jedna takva postoji na Filipinima.

No, jedna od najlepših na Filipinima, kao i na celom svetu, smatra se plaža El Nido u provinciji Palawan. Ono što je čini tako specifičnom jeste jedinstven pejzaž i ekosistem koji je okružuje. U ovoj provinciji ima preko 50 plaža, nekoliko najrazličitijih tipova šuma, sa veoma raznovrsnom florom i faunom.

El Nido ima sitan beli pesak, plažu okružuju stene neuobičajenih oblika i zelene šume. Sve to pravi jedinstven pejzaž koji oduzima dah i koji ovu plažu čini jednom od najposećenijih na svetu. Čak je i ronjenje ovde veoma zabavno zbog veoma živopisnog i šarenog morskog sveta i nekoliko koralnih grebena.

5)    Cene nisu visoke kao na drugim egzotičnim destinacijama

Prilikom planiranja putovanja jedna od najvažnijih stavki svakako jeste i budžet. Dobra vest je da cene na Filipinima uopšte nisu toliko visoke koliko bi se očekivalo za tako egzotičnu destinaciju. Nažalost, stanje je takvo iz razloga što je nihov životni standard dosta niži od našeg.

Svakako, budite spremni i na to da će cene biti podignute samo zato što ste turista. Turizam je meštanima postao jedan od glavnih izvora prihoda, pored ribolova. Ali i pored nešto viših cena nego za lokalce, Filipine možete priuštiti. Ono što najviše opterećuje budžet jeste cena avionskih karata.

Zato preporučujemo da ako se uputite na Filipine ne ostajete kratko, jer u tom slučaju put neće biti isplativ, niti ćete stići da vidite sve atrakcije koje ova zemlja ima da ponudi. Minimalna dužina trajanja puta bi trebalo da bude oko tri nedelje.