Danas je Bali jedna od najvećih azijskih turističkih atrakcija, koju godišnje poseti milioni turista. Ono što privlači toliki broj ljudi na ovo indonežansko ostrvo jeste čisto more, prelepe plaže, neverovatni pejzaži, bogata kultura, želja za upoznavanjem egzotičnih destinacija. No, i pored svih dobrih strana ovog ostrva, uvek kada idete na put morate se pripremiti i za najgori mogući scenario.

Zato vam u daljim redovima odgovaramo na pitanje koliko je, zapravo, Bali sigurno mesto za odmor i šta sve možete učiniti da biste se pravilno prirpemili za boravak na ostrvu i zaista uživali u njegovim lepotama.

Uplatite putno osiguranje

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je bitno da pre svakog puta u inostranstvo uplatite putno osiguranje. Nebitno da li putujete u svojoj režiji ili preko turističke agencije, neophodno je da se zaštitite i osigurate se u slučaju nesreća i nezgoda.

Šta god da vam se desi na Baliju, a da nemate putno osiguranje, nećete moći zahtevati medicinsku negu, a da za to ne date mnogo novca. Osiguranje se uplaćuje najkasnije par dana pre početka putovanja, a cene obično nisu visoke, tako da podvlačimo da se osigurate bilo gde da putujete. Jeste da nije velika mogućnost da ga zaista iskoristite, ali će svakako dobro doći ako se dogode neplanirane situacije u nepoznatoj državi.

Bali sigurno mesto Disko Drugar

Vakcinišite se

Generalno gledano, Balijem ne haraju smrtonosne i teške zarazne bolesti i većina našeg stanovništva je još u detinjstvu primilo dosta vakcina. No, nemojte zaboraviti da ipak idete u posetu nepoznatoj zemlji koja ima sasvim drugačiju klimu od naše, gde su prisutne i takozvane „tropske bolesti“. Na ovo treba da obratite pažnju naročito ukoliko planirate da na Baliju provedete mesec ili više dana.

Raspitajte se kod svog lekara nekoliko meseci pre samog puta koje će vam vakcine biti neophodne. Učinite to na vreme jer se neke vakcine dobijaju u više navrata. Obično su to vakcine protiv tetanusa, hepatitisa tipa A ili B. Možda će vam doktor preporučiti i da se vakcinišete protiv besnila. Nemojte preskakati ovaj korak jer je neophodno da pripremite imunitet na ovo sasvim novo okruženje.

Pažljivo sa rentiranjem prevoza

Ako nemate već puno iskustva sa iznajmljivanjem vozila u inostranstvu, kao i u samoj vožnji, preporučili bismo vam da možda preskočite rentiranje vozila na Baliju. Ovo kažemo iz više razloga: prvo, Bali je poznato turističko mesto, mnoge rent a car agencije su okrenute ka tome da uzmu što više novca od turista tako što će ih optužiti da su oštetili vozilo; drugo, putevi na Baliju možda nisu ono na šta ste navikli – naročito ako se odlučite na to da vozite neki dvotočkaš na visokim planinama, gde su putevi poprilično nekvalitetni, puni rupa, neretko ima gužve, a stanovnici Balija ne poštuju toliko saobraćajne znake i pravila. Dakle, saobraćajne nezgode ovde nisu retke, zato je najbolje ići autobusom ili nekom drugom vrstom prevoza.

Mogli biste se provozati po manjim ostvrima nadomak Balija. Jedini način da ih u potpunosti obiđete za jedan ili dva dana (koliko se turisti obično zadržavaju na ovim ostrvima) jeste iznajmljivanje vozila. Ovde je gužva dosta manja, pa možete uživati u vožnji uz pogled na more ili bujnu prirodu.

Bali sigurno mesto Disko Drugar

Kreditne kartice i novčanik ne držite na istom mestu

Za početak, najbolje je da imate bar dve kreditne ili platne kartice koje ćete držati na različitim mestima, a na trećem mestu držite novčanik. Na taj način ćete se najbolje osigurati u slučaju da budete opljačkani.

Isto vam preporučujemo da pre puta pravilno rasporedite novac na kreditne kartice i da 20% novca imate u kešu. Bali ima dosta bankomata i veliki broj smeštaja i restorana prihvata platne kartice, pa će vam papirni novac biti neophodan samo za sitnije stvari.

Zaštitite telefon

Poznato je da na Baliju motociklisti u vožnji kradu telefone turistima iz ruke. Budite pažljivi kada izvadite telefon u javnosti, a da se ne biste svaki put obazirali kada želite da koristite mobilni, najbolje je da kupite masku sa trakicom koja se može vezati oko ruke. Na taj način vam niko neće moći oteti telefon iz ruku, pa se nećete morati brinuti oko toga.

Isto tako, nemojte telefon držati na lako dohvatljivim mestima, na primer, nemojte ga samo staviti u džep koji nema rajsferšlus ili neki drugi vid zaštite. Najpouzdanije je držati telefon u rancu ili torbici sa više pregrada.

Pijte flaširanu vodu

Voda na Baliju nije za piće iako ćete videti da je lokalci piju. Stvar je u tome da je oni piju od rođenja pa su se privikli na čestice i mikroorganizme koji se u njoj nalaze. Sa turistima je stvar drugačija. Ova voda može izazvati bolove u stomaku, dijareju, trovanje vodom.

Dakle, uvek kupujte flaširanu vodu. Posebnu pažnju obratite na to kada naručujete piće u kafićima i restoranima da led ne bude od vode sa česme. Samo opomenite konobare za svaki slučaj, ipak se većinom ta voda ne koristi za led upravo zbog turista.

Bali sigurno mesto Disko Drugar

Budite posebno obazrivi na mestima sa puno posetilaca

Kao i na svakoj turističkoj atrakciji u svetu, tako i na Baliju – najveći broj džeparoša se nalazi upravo ispred najposećenijih mesta. Kada je Bali u pitanju to su mahom hramovi ispred kojih se neprestano okuplja veliki broj turista. U tim trenucima je najbitnije obratiti pažnju na prethodno date savete. Pazite na telefon, pažljivo rasporedite novac i druge bitne stvari.

I zato, ako ste se pitali da li je Bali sigurno mesto za odmor, reći ćemo DA, ono je u potpunosti prilagođeno užitku svojih posetilaca. Ni u jednom trenutku se nećete osetiti ugroženo (sem ako ne budete poštovali njihovu kulturu) ili nebezbedno. Ali uvek se valja pripremiti za svaki slučaj. Sa dobrom prirpemom potencijalna šteta ili nesreća može biti daleko manja i bezbolnija.