Pijace u Bangkoku bi trebalo da posetite čak iako uopšte ne volite šoping. Pored prilike da vidite ili kupite mnoštvo upotrebljivih ili neupotrebljivih stvari (začudićete se sa količinom bizarnih stvari koje se ovde prodaju) videćete mnogo nasmejanih, raspoloženih ljudi, moći da popričate sa njima i da se cenjkate.

Iako je Bangkok veoma veliki grad, definitivno nigde nije živahnije nego na pijacama. Jednako ih posećuju i lokalci i turisti. Dakle, tu se okuplja puno ljudi, i gužve su velike, ali nema nervoze, možete polako da razgledate šta vas interesuje.

Preporučujemo vam da obilazite pijace uveče, ovde sunce zalazi u 18 časova. Tada postaje dosta svežije i prijatnije za obilazak pijace. Upravo iz tog razloga su veoma popularni, takozvani, noćni marketi.

Ne zaboravite da se cenjkate. Prodavci će vam uvek dati prilično visoku cenu, naročito kad primete da niste lokalac. Suština cenjkanja je da nađete cenu koja će odgovarati i vama i prodavcu.

Nigde kao na pijacama nećete bolje upoznati duh Tajlanda i prirodu njegovih meštana. Pripremite se za nezaboravnu avanturu. Ovo su pijace u Bangkoku koje nikako ne smete propustiti.

Chatuchak pijaca

Chatuchak pijaca je najveća pijaca u Tajlandu, a možda i u čitavom svetu. Ovo je atrakcija u Bangkoku, koju prosto ne smete nipošto propustiti. Samo obratite pažnju na to da pijaca radi samo vikendima.

Ovaj market obuhvata preko 15.000 tezgi, a svakog vikenda je obiđe oko 200.000 ljudi. Na njemu kupuju lokalci jednako kao i turisti. A cene će biti znato jeftinije od raznih tržnih centara ili suvenirnica.

Pijace u Bangkoku Disko Drugar21

Pijaca je podeljena na 27 sekcija i na njoj možete kupiti sve „od igle do lokomotive“; odeću, hranu, umetnine, suvenire, nameštaj, cveće, keramiku, plastiku, životinje i nakit. Sve što vam padne na pamet da možete kupiti nalazi se upravo ovde!

Talat Rot Fai

Originalan Talat Rot Fai je otvoren 2010. godine na železnici i bio je u blizini Chatuchak pijace. Tezge su se nalazile na neupotrebljenim prugama, pa je tako pijaca postala poznata i pod nazivom „Voz noćni market“. No, 2013. je morala da se premestiti, da bi se mogla rekonstruisati nova železnička stanica. Od tada Talat Rot Fai nema nikakve veze sa vozovima, iako se često meša sa pijacom koja se nalazi na korišćenoj prugi (Mae Klong pijaca), gde prodavci moraju stalno sklanjati stvari sa pruge po redu vožnje.

Pijace u Bangkoku Disko Drugar

Zbog velike potražnje i popularnosti ubrzo su otvorene dve Talat Rot Fai noćne pijace, koje su najbliže onome što su kod nas noćni bazari. Tu možete naći radove domaćih proizvođača i umetnika.

Neon noćni market

Neon market se nalazi nedaleko od Sijama, tako da ima odličnu lokaciju, i vrlo ga je lako naći ako ste smešteni u blizini centra grada. Ovde možete po vrlo niskim cenama kupiti markiranu odeću po najnovijoj modi, obuću, nakit, rukotvorine, suvenire i sve to uz pratnju žive muzike.

Neon pijaca u Tajlandu Disko Drugar2

Ono što je specifično za ovu pijacu jeste i da ima dosta restorana ulične hrane, a posebna pažnja se posvećuje morskim specijalitetima. Mnogi od njih su po -all you can eat- principu, platite i stavite u tanjir šta god želite da pojedete. Ovo je zbog toga i odlična prilika da probate tradicionalne specijalitete tajlandske kuhinje.

Ovaj market jeste nešto manji od prva dva, ali to može biti i dobra stvar, s ozbirom na to da ima daleko manje gužve.

Sampeng pijaca

Sampeng pijaca pripada Kineskoj četvrti u Bangkoku i predstavlja jednu od najstarijih pijaca, jer postoji koliko i sama Kineska četvrt (od devetnaestog veka). I ovo je definitivno jedan od najživahnijih marketa koji ćete videti.

Takođe, spada i u najjeftinije, a cenjkanjem možete te cene još smanjiti, pa time možete dobiti zaista dobre pogodbe. U Sampengu možete kupiti baš svašta – hranu (i tradicionalnu kinesku i tajlandsku), kineski porcelan, odeću, antikvarni nameštaj, svilu, belu tehniku…

Pijace u Bangkoku Disko Drugar21

Redovi su uski, pomalo nelogično rapspoređeni, ima dosta mirisa, ljudi, pa ovde uopšte nije teško izgubiti se. Pijaca je dužine jedan kilometar i svaki kvadratni metar je tu maksimalno iskorišćen.

ArtBox noćni market

Najpopularniji noćni market, naročito među mlađom populacijom je zasigurno ArtBox. Dakle, posećuje ga omladina, naročito pripadnici hipsterske podkulture. Zato se na njemu može naći mnogo antikvarnih predmeta, umetničkih radova i rukotvorina.

Nije tipična pijaca gde se stvari prodaju po jeftinim cenama. Ne, ovde zaista možete naći veoma kvalitetne, unikatne i veoma stare predmete. ArtBox nije toliko popularan među turistima koliko među lokalcima, ali svakako preporučujemo da ga obiđete ako vam se dopada unikatna odeća, obuća ili nakit.

Hipsterski noćni market u Tajlandu Disko Drugar

Pored toga na ovoj pijaci se nalazi i dosta restorana brze hrane na otvorenom, koji su napravljeni u istom hipsterskom stilu. Na pijaci se čak nalazi i manja bina gde nastupaju mladi domaći bendovi.

Cvetna pijaca Pak Khlong Talat

Najmirisnija pijaca Bangkoka je svakako Pak Khalong Talat! Ovo je jedna od najstarijih pijaca, ali nije oduvek bila cvetna. Postoji još od XVIII veka, prvo je bila plutajuća pijaca (pijaca na vodi), onda pijaca morskih plodova, da bi tek onda postala cvetna. Pak Khlong Talat miriše već preko šezdeset godina.

Pijaca cveća u Bangkoku Disko Drugar

 

Ovo mesto je i te kako živahno, naročito predveče, kada se ovde skuplja najviše kupaca i rano u zoru kada se dovozi cveće sa svih strana Tajlanda. Ovde možete kupiti najrazličitije vrste cveća bilo za vaznu ili u saksiji, možete pronaći i najrazličitije vrste semena, izborima nema kraja.

Pored cveća, ovde se prodaje i voće i povrće, čije seme, takođe, možete ovde kupiti. Pijaca stvarno prelepo izgleda, turisti je obožavaju zato što baš dobro izgleda na slikama.

Klongsan pijaca

Ono što je zanimljivo u vezi sa Klongsan marketom je što se nalazi u neposrednoj blizini tržnog centra Sijam. Jedno drugom predstavljaju konkurenciju jer na oba mesta možete kupiti markiranu najnoviju odeću i obuću, naravno, na pijaci se ona može kupiti po znatno nižim cenama.

Pored odeće, ova pijaca je popularna i po odličnoj uličnoj hrani, gde se možete stvarno dobro najesti za 1 ili 2 evra. Vrlina je što ovde nema toliko gužve kao na nekim drugim pijacama. Takođe, Klongsan nije toliko poznat među turistima, a trebalo bi, jer ovde možete kupiti prilično jeftine suvenire.

Pijace u Bangkoku Disko Drugar1

Još jedna zanimljivost vezana za ovu pijacu jeste što se u njoj nalazi velika lutka budističkog monaha, koja će vam sasvim sigurno pomoći da se orijentišete.

Klong Toey market

Ako želite da kupite svežu hranu u Bangkoku najbolje mesto za to je zasigurno Klong Toey. CNN je ovu pijacu proglasio za najbolju pijacu sveže hrane. I to sveže shvatite doslovno. Rakovi, ribe i pilići na pijacu stižu živi, pa možete čak i izabrati koju tačno životinju želite na vašem tanjiru.

Pijaca svežeg voća i povrća Bangkok

Pored mesa, ovde se prodaje i sveže voće i povrće. Klong Toey najčešće posećuju lokalci, ali može biti i prilično zanimljiva turistima, jer pored toga što ovde možete kupiti hranu možete upiti i pomalo tradicionalniju atmosferu i popričati sa uvek radosnim, ljubaznim prodavcima i ostalim lokalnim stanovništvom.