Filipini, zemlja bezbroj ostrva, čokoladnih brda, nestvarno plave vode i peščanih plaža je tek skoro postala jedna od poznatijih turističkih destinacija u Aziji. I dalje se po razvijenosti turizma nalazi iza Tajlanda, Balija ili Japana, pa ga najčešće posećuju bekpekeri. Neki tvrde da sada na Filipinima možete videti kako je Tajland izgledao pre 30 godina, pre nego što ga je zadesio komercijalni turizam.

Dakle, nikada nije bilo bolje vreme da posetite Filipine, dosta se ekonomski razvio, počeo da se okreće ka turizmu, ali i dalje ne predstavlja skupu destinaciju koju večito opseda veliki broj turista. Uz to, ne može se ne napomenuti i da je putovanje u ovu državu dosta lakše priuštiti u odnosu na druge turistički razvijenije zemlje, a za manje novca ćete dobiti manje gužve i posete ostrvima od kojih jednostavno zastaje dah.

posetite Filipine Disko Drugar

U suštini samo je pitanje vremena kada će ova zemlja postati sinonim za luksuzno letovanje. Ako smo vas ubedili da razmislite o Filipinima kao potencijalnoj destinaciji za sledeće putovanje, red je i da vam preporučimo najzanimljivije atrakcije.

1)    Stari grad Manila

Ako na Filipine dođete avionom, onda je prvi grad koji ćete upoznati Manila, prestonica države. Ona je ujedno najveći grad, sa najvećim brojem stanovnika i najurbanija je. Definitivno nije ono šta ste očekivali kada ste gledali slike filipinskih ostrva na internetu.

Baš iz tog razloga se mali broj turista zadržava u Manili i žuri ka ostrvima i čistoj vodi. Ali, to može biti greška. Iako pomalo podseća na Bangkok, iako ima dosta gužve na ulicama, tržni centri i višespratnice nisu jedino šta ovaj grad nije da ponudi.

Stari grad Manile posetite Filipine Disko Drugar

Iskoristite priliku što se nalazite u glavnom gradu Filipina, mestu koje najviše govori o kulturi i istoriji ove države. Prošetajte do starog grada, koji je znatno tiši i ima sasvim drugačiju atmosferu. Toliko drugačiju da ćete se zapitati da li se nalazite u istom gradu.

Razlog tome je što su Filipini bili deo španske kolonije, pa se u starom gradu na sve strane oseća njihova arhitektura. Stari grad se takođe naziva Intramuros, u prevodu bi bilo „unutar zidova“. Intramuros, zapravo, predstavlja tvrđavu koju su Španci izgradili kada su osvojili Filipine.

2)    Grad Vigan

Vigan je još jedan grad u Filipinima gde se može videti zaostavština španske kulture u Aziji. Mesto je toliko dobro očuvano da će vam se činiti da ste zalutali u neko drugo vreme. Casa Crisologo je jedna od najbolje očuvanijih građevina i predstavlja simbol kolonijalnog doba na Filipinima.

Šetajući ulicama grada videćete da je dobar deo ulica popločan kaldrmom. Kuće su starije, a ako su i savremenije, stanovnici su se potrudili da održe isti stil gradnje, tako da čitavo mesto odiše „retro vajbom“. Moramo i napomenuti da se ovde prave odlične instagramične fotografije.

Gradovi na Filipinima Disko Drugar

Vigan ima veliki broj muzeja, suvenirnica, ali je više poznat među lokalnim stanovništvom nego među stranim turistima. Preporučujemo vam da obiđete ovo mesto pre nego što postane pretrpano turistima.

3)    Pirinčana polja Batad

Ako ste bili već u Aziji, velika je verovatnoća da ste već obišli pirinčana polja. No to ne znači da treba ta propustite Batad. Zašto? Zato što je ovo jedno od najvećih i najstarijih pirinčanih polja na svetu.

Ovde se nećete samo diviti lepotama prirode i pirinčanim terasama, već ćete moći i na odličan način da upoznate kulturu Filipina. Gajenje pirinča je jedna od prvih poljoprivrednih grana koja se razvila na ovom mestu i pirinač naprosto predstavlja neizbežan deo njihove ishrane.

Pirincana polja na Filipinima Disko Drugar

Naime ova pirinčana polja su nastala još pre 2000 godina i toliko su prostrana da se mogu videti iz nekoliko različih sela, ali najlepše izgledaju u selu Batad. Svu lepotu pirinčanih terasa možete videti u zoru ili u jutarnjim časovima.Tada ima najmanje turista pa ćete ujedno uslikati i najlepše fotografije.

4)    Ostrvo Borakaj

Većina stvari sa liste se nalazi na kopnu, baš zato što smo hteli da skrenemo pažnju na to da se lepota Filipina ne nalazi samo na ostrvima. No, kada je ova zemlja u pitanju ostrva su neizbežna. Jedno od njih je i Borakaj.

U pitanju je manje ostrvo koje je u potpunosti prekriveno peskom i palmama. Takoreći, savršeno je za sunčanje i za aktivnosti na vodi. Ovo je jedno od najpoznatijih ostrva na Filipinima, pa će zasigurno biti dosta ljudi, ali ovo ostrvo zaista vredi videti.

Borakaj plza na Filipinima Disko Drugar

Možda nigde nećete videti lepše plaže i čistiju vodu nego na Filipinima. Ovde je sve podređeno hedonizmu. Ponesite peškir, kremu za sunčanje, popijte neki koktel ili uživajte u sportskim aktivnostima na vodi.

5)    Podzemni nacionalni park

Palawan je jedno od najpoznatijih ostrva na Filipinima i svakako preporučujemo da ga nipošto ne propustite. No, ono što je posebno zanimljivo jeste podzemna reka koja teče ispod stena. Podzemna reka u nacionalnom parku Palawan se smatra jednim od svetskih prirodnih čuda i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

posetite Filipine Disko Drugar3

Reka Puerto Princesa se prostire na oko 8 kilometara i spaja se sa morem. Možete ploviti rekom i uživati u prirodnim oblicima koje je voda napravila u steni – stalaktitima i stalagmitima. Ovde živi i raznovrsan morski svet koji predstavlja samostalni ekosistem.

Na reci se organizuje turistički izleti plovidbe rekom, pa vam preporučujemo da obezbedite sebi mesto, pažljivo slušate vodiča i ne propustite sve zanimljive činjenice koje ćete čuti o njoj.