Bangkok je proglašen najposećenijim turističkim gradom na svetu. Iza sebe je ostavio Njujork, Pariz, Singapur i druge velike metropole. Na godišnjem nivou prestonicu Tajlanda obiđe preko 20 miliona ljudi. Ta činjenica svakako ukazuje na to da Bangkok ima veoma bogatu turističku ponudu i da je nemoguće obići sve atrakcije u nekoliko dana.

Dakle, da biste obišli sva interesantna mesta u ovom gradu morate provesti barem mesec dana. Ako, pak, ne možete sebi da priuštite tako dugačak odmor onda morate napraviti listu prioriteta atrakcija koja nikako ne smete propustiti. 

U narednim pasusima vam preporučujemo zanimljivosti koje nikako ne treba propustiti, jer će vam one najbolje približiti duh i istoriju veličanstvene zemlje Tajland.

1. Velika palata

Velika palata zapravo predstavlja kompleks zgrada koje se nalaze u samom srcu Bangkoka. U njoj je boravila kraljevska porodica, tadašnjeg kraljevstva Sijama, a danas Tajlanda. Izgradnja palate je počela još davne 1782. godine prema naređenju kralja Rama I, koji je prestonicu Sijama premestio iz Thonburija u Bangkok.

Velika palataOvaj kompleks obuhvata veći broj građevina koje su bile od velikog značaja za funkcionisanje države, velelepne bašte sa paviljonima, dvorišta u kojima je kraljevska porodica provodila slobodno vreme. 

Prilikom obilaska možete primetiti pregršt različitih stilova, koji su nastali usled postepenog dograđivanja palate, te su neke građevine nastale u razmaku od 200 godina. Ne propustiti u Bangkoku.

2. Wat Pho hram i Ležeći Buda

Ovo je jedna od atrakcija koju nikako ne smete zaobići ako ste prvi put u Bangkoku. Upozoravamo vas na vreme da očekujete gužvu, jer ovo je zaista jedan od najzanimljivijih i najposećenijih hramova u Tajlandu.

Ne propustiti u BangkokuWat Pho je ujedno i najduži hram u Bangkoku, a razlog tome je impozantna zlatna skulptura ležećeg Bude sa dužinom od 46 i visinom od 15 metara. Samo stopala su dugačka 5 metara.

Na svu sreću Wat Pho hram se nalazi na svega desetak minuta od Velike palate, pa obe atrakcije možete obići u jednom danu. Zanimljivost je da se ovaj hram smatra vodećom školom za masažu u čitavoj državi, tako da se ovde možete opustiti uz tradicionalnu Tajlandsku masažu koju morate makar jednom iskusiti dok ste na ovom putovanju.

3. Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew je jedan od najlepših i najsvetijih budističkih hramova u Tajlandu. Drugi naziv za ovu građevinu jeste Hram smaragdnog Bude. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da statua bude visine od 75 centimetara nije sačinjena od smaragda već od kvarcnog kamena, zelenog jaspisa ili nefrid žada.

Wat Phra Kaew Bangkok

Ova ne tako velika statua se nalazi na vrhu oltara i uvek je obučena u skladu sa godišnjim dobom, a na tajlandu razlikujemo kišnu, suvu i vrelu sezonu. Ceremoniju presvlačenja smaragdnog Bude obavlja sam kralj.

Ovaj hram se, takođe, nalazi u blizini Velike palate, te nećete morati mnogo pešačiti da biste posetili sve ove velike znamenitosti. Ne propustiti u Bangkoku

4. Wat Arun

Wat Arun iliti hram zore se smatra jednim od najimpresivnijih građevina u Tajlandu. Omiljena je među posetiocima zato što prelepo izgleda na slikama. Smešten je na zapadnoj strani reke Chao Phraya, koja sam izgled hrama čini još upečatljivijim i to naročito prilikom izlaska ili zalaska sunca kada se u pozadini vidi crvena boja neba.

Ne propustiti u Bangkoku

Šareni tornjevi, neobični i za tajlandsku arhitekturu se uzdižu iznad reke, a tačno preko puta se nalazi hram Wat Pho. Ova impozantna građevina je visoka 70 metara, dekorisana je obojenim staklom i kineskim porcelanom poređanim prema neobičnim šablonima.

Najveći broj posetilaca se ovde okuplja predveče, baš da bi mogli uslikati zalaske sunca, te očekujte veliku gužvu. Ako, pak želite da je izbegnete preporučujemo da ga posetite u zoru kada je i dosta mirnije.

5. Chatuchak pijaca – Ne propustiti u Bangkoku

Chatuchak pijaca je najveća pijaca u Tajlandu, a možda čak i u celom svetu. Ona sadrži preko 8000 tezgi, pa ovde možete pronaći sve što vam treba, „od igle do lokomotive“ kako bi se reklo i to po značajno nižim cenama u odnosu na tržne centre.

Ne propustiti u Bangkoku

Pijaca radi petkom, subotom i nedeljom od 9 do 18 časova. Iako će vam na prvi pogled delovati prilično haotično, pijaca je u stvari logički uređena i podeljena prema celinama. Jedna je za odeću, druga za antikvitete, treća za hranu, pa za nameštaj, kućne ljubimce i tako dalje. Na ulazu u svaki odeljak nalazi se informacioni kiosk gde možete preuzeti mapu.

Očekujte veliku gužvu u bilo koje doba, jer na ovom mestu se okupljaju i lokalci i turisti. Ne zaboravite da se cenjkate, tako možete spustiti cenu i za više od pola.

6. Popijte piće na vrhu Banyan Tree hotela

Postoji veći broj kafića gde možete gledati panoramu Bangkoka, ali nigde se ne pruža tako upečatljiv pogled kao na vrhu Banyan Tree hotela. Smatra se da odavde možete imati najlepši pogled na dobar deo grada.

Banyan Tree hotel

Možete popiti piće na 61 spratu ove visokospratnice i posmatrati ritam Bangkoka sa najvećih visina. Arhitekte su napravili vrh zgrade tako da je omogućen nesmetan pogled od 360 stepeni. Ovaj kafić definitivno nije za one koji se plaše visine, ali u svakom slučaju preporučujemo da ga obiđete, jer ono što vas čeka na vrhu će vas ostaviti bez reči.