Zanzibar je ostrvo koje je izuzetno kulturološki raznovrsno i jedinstveno, a koje je istovremeno karakteristično po čistom, bistrom moru i peščanim plažama. Ako volite egzotične destinacije i zanimljivu kuhinju i tirkizno more, onda je Zanzibar mesto koje će vam se sigurno dopasti i ostati u lepom sećanju.

Ipak, ovo ostrvo ima sasvim drugačije običaje, kulturu i generalno način života u odnosu na onaj koji ste navikli. Zato je neophodno da se bolje raspitate o Zanzibaru pre nego što otputujete kako bi ste se bolje snašli. Stoga, u narednim redovima vam dajemo neophodne informacije koje će vam poboljšati boravak na ovom rajskom ostrvu.

Viza za za ulazak u zemlju

Da biste došli na ostrvo biće vam neophodan pasoš koji ima važenje minimalno još narednih šest meseci. Takođe, potrebno je da imate barem dve prazne stranice u pasošu.

Za ulazak u Tanzaniju je potrebna viza koja se veoma lako dobija na samom ulasku u državu. Ona košta 50 $ i to je turistička viza.

Postoji mogućnost i da će vam zatražiti i žuti karton koji dokazuje da ste se vakcinisali. Međutim, ako na ostrvo Tanzanije dolazite direktno avionom iz Evrope, ona vam neće biti potrebna. Ako, pak, presedate negde drugde u Africi ili Aziji onda je najbolje da je obezbedite na vreme.

Specifična ekvatorska klima

O Zanzibaru vlada poprilično pogrešno mišljenje da je PRETOPLO. Zanzibar se nalazi prilično blizu ekvatora, tako da su temperature prilično ujednačene tokom cele godine. Ovde bude između 20 i 30 stepeni Celzijusa i u januaru i u martu i julu i oktobru. Jedinu razliku u klimi čini kišna i suva sezona.

Naime, ostrvo ima dve kišne i dve suve sezone. Duga kišna sezona traje od marta do kraja maja. Duga suva sezona, kada na ostrvu ima najviše turista, traje od juna do oktobra. Onda sledi kratka kišna sezona u novembru i decembru, a zatim kratka suva sezona u januaru i februaru. Zbog toga pažljivo birajte kada razmišljate o Zanzibaru kao destinaciji koju želite bukirati.

Poželjno je davanje bakšiša

Zanzibar je jedno od onih mesta gde se podrazumeva da se mora ostaviti bakšiš kada vam se pruža neka usluga. Ako to ne učinite smatraće vas nekulturnim i sledeći put ćete dobiti niži kvalitet usluge.

Visina bakšiša obično zavisi od same usluge, ali se kreću otprilike ovako:

Ostrvo je dosta sigurnije od ostatka Afrike

Mnogi odustaju od posete Zanzibaru zato što se brinu za sopstvenu bezbednost. Međutim, zaista nema razloga za tako nešto. Tanzanija, je poprilično stabilna država koja danas mahom živi od turizma.

To znači da njima nikako nije u interesu da bilo kako naude turistima. Dakle, možete se osećati prilično sigurno na ovom ostrvu, ali se ipak preporučuje da budete u grupi ili sa još barem jednom osobom.

Jedino što vam može smetati jeste to što meštani mogu biti pomalo napadni i naporni u pokušajima da vam nešto prodaju. Tada im prosto odvratite sa hapana što u prevodu sa Swahili jezika znači „ne“.

Nosite keš, kartica se većinom ne prihvata

Plaćanje se na Zanzibaru obično obavlja u dolarima ili tanzanijskim šilinzima, pa vam preporučujemo da zamenite novac. Jedan evro vredi oko 2300 tanzanijskih šilinga.

Što se tiče kupovine karticom, uzmite u obzir da je ova zemlja slabo tehnološki razvijena, kao i da je životni standard znatno niži nego kod nas. Zato nemojte da vas začudi ako u radnjama ili buticima nema opcije plaćanja karticom, uvek nosite keš sa sobom.

Pored toga, verovatno ćete imati poteškoća da nađete bankomat na Zanzibaru. Oni se nalaze samo u Stoun Taunu i ima ih svega nekoliko u samom centru grada. U blizini plaža ih nema. Obezbedite se na vreme i podignite dovoljno novca.

Hakuna matata kao način života

Največi utisak pri svakoj poseti Zanzibaru daje način života njihovih meštana. Oni su zaista opušteni i žive život bez ikakvih briga.

Dakle, nigde nema žurbe i nema potrebe za nervozom, stići ćete gde god ste naumili. To znači da se morate pripremiti na dugo čekanje kada naručite hranu u restoranu. Oni će vam doneti narudžbinu, ali ne odmah, jer nema potrebe za žurbom, sve se da odraditi.

Njihov način života se da ogledati i u prisnosti koju veoma lako stvaraju sa strancima. Ako vas zanima njihova kultura možete popričati sa meštanima, koji će vam uvek rado dati informacije i preporučiti najbolja i najjeftinija mesta.