Tokio, prestonica Japana, spada u najveće i najgušće naseljene gradove na svetu. U samom centru živi preko 9 miliona ljudi, dok čitav grad sa predgrađima ima oko 35 miliona ljudi. Ukratko, ne možete ni zamisliti veličinu ovog mesta. Iako se Tokio veoma modernizovao i sam Japan je postao sinonim za najsavremeniju tehnologiju, Tokio i dalje u svom srcu brižno čuva tradiciju i kulturu, veoma ceni svoju istoriju i to ćete videti i osetiti na svakom koraku.

Tornjevi, palate, šinto i budistički hramovi, muzeji – samo su neka od mesta koje ne smete propustiti ako se nađete u Tokiju. Ako razumete istoriju Japanaca, bolje ćete shvatiti njih same. Ovo je narod koji je izuzetno vezan i ponosan na svoju tradiciju, te je ona ostala utkana i u savremenu svakodnevnicu.

Nastavite sa čitanjem, jer ćemo vam preporučiti mesta u Tokiju koja nikako ne smete da propustite ako vas zanima istorija i kultura.

Nacionalni muzej Japana

Gledali ste na filmovima, čitali u mangama toliko toga o japanskim samurajima, gejšama, njihovim carevima, nindžama, junacima i velikanima. U Nacionalnom muzeju Japana ćete imati priliku sve to da vidite izbliza.

Muzej je veoma dobro povezan prevozom, jer se nalazi u blizini metro stanice Ueno. Neće biti daleko od vas, gde god da se nalazite u Tokiju i jednostavno morate videti nešto ovako veličanstveno.

Tokio nacionalni muzej Disko Travel

Preporučujemo vam da sa posetom počnete u najvećoj zgradi muzeja (Honkan), koja ukupno ima pet zgrada. Tu ćete videti stara japanska oružja, katane, ratnička odela, veliki broj tradicionalnih kimona, kimona koje su nosile gejše, odeću kojom su se oblačili nekadašnji kraljevi, slikarska umetnička dela i još mnogo toga što će vas zasigurno duševiti.

Karte za Nacionalni muzej nisu skupe, koštaju od 410 do 620¥ (jena). Cena varira od vremena posete, kao i da li ste rezervisali grupne karte i time ostvarili popust. Jeni, verovali ili ne, imaju istu vrednost kao i dinari, pa ćete sa lakoćom moći da se preračunate koliko novca trošite.

Sensođi hram

Sensođi (Sensō-ji) budistički hram predstavlja najstariji, najpoznatiji i najfotografisaniji hram u Japanu. Smešten je u Asakusi, oblast u Tokiju, izgrađen još davne 645. godine. Naravno, nije ostao u originalnom stanju za sve to vreme – prošao je kroz dosta rekonstrukcija i obnova, ali najveće njegovo rušenje vezuje se za Drugi svetski rat.

Sadašnja građevina napravljena 1950. godine predstavlja repliku one iz XVII veka. Postoji jedna lepa legenda u vezi sa ovim hramom. Naime, dvojica braće ribara, Hinokuma Hamanari i Hinokuma Takenari, upecali su statuu boginje milosti, Kanon, u reci Sumida. Iako su statuu vratili nazad u reku ona bi konstantno isplovljavala nazad na površinu. Zato su se braća 628. godine odlučila da sagrade hram u njenu čast. Priča se da se statua boginje Kanon i dan danas nalazi u skrivenim građevinama hrama, koje niko od običnih posetilaca ne sme da vidi.

Vodič kroz Japan Disko Travel

Ka hramu će vas voditi reka turista. Ulica do hrama koja je dugačka nekih 200 metara je verovatno mesto sa najvećim brojem suvenira. Ovde možete kupiti jeftina kimona, magnete, japanske tradicionalne lutke i tome slično.

Hram Meiđi

U Japanu su najrasprostranjenije dve religije: budizam i šinto. Ovde nema razmirica zbog drugačije vere, već one koegzistiraju u hramoniji i obe su po prirodi vrlo miroljubive.

Hram Meiđi predstavlja šinto hram posvećen caru Meiđiju i njegovoj ženi, carici Šoken. Izgrađen je u njihovu čast, kao spomen njihovim dušama. Car Meiđi je umro 1912. godine, a njegova supruga dve godine kasnije. Gradnja hrama je završena 1920. godine. No, nažalost i ova građevina je osetila posledice Drugog svetskog rata – bila je sasvim uništena. Nakon toga je u potpunosti obnovljena 1958. godine i otvorena za posetu. I dan danas predstavlja jednu od najbitnijih religijskih mesta u Japanu.

Vodič kroz Japan Disko Travel1

Hram Meiđi se deli na tri dela, Hajen – unutrašnji deo, Gajen – spoljašnji deo i Meiđi memorijalni hol. U sastavu spoljašnjeg dela se nalaze sportski tereni, memorijalna galerija fotografija i zimzelena šuma.

Svetište je okruženo šumom od 120 hiljada drveća, sa najređim vrstama koje rastu u Japanu. Posetiocima je najinteresantnije, takozvano, drvo želja, gde na papiriću možete napisati svoje najdublje želje i okačiti na drvo.

Osim što hram posećuju vernici i turisti, ovo mesto lokalcima služi i za opuštanje u samom centru grada. Tu dolaze da meditiraju, prave piknik i šetaju.

Carska palata

Jedna od najpoznatijih atrakcija čitavog Japana jeste palata posvećena caru i njegovoj porodici. Izgrađena je 1603. godine. Smeštena je usred parka, u blizini kanala iznad koga je izgrađen mostić – takve slike carske palate ćete najčešće i naći na internetu.

Zanimljiva je činjenica da se palata nije uvek nalazila u Tokiju. Naime, premeštena je iz Kjota u Tokio 1867. godine. Kao i mnoge kulturno-istorijske znamenitosti i Carska palata je u potpunosti uništena tokom Drugog svetskog rata. Sasvim je obnovljena 1968. godine i autentičnog je izgleda kao iz XIX veka.

Vodič kroz Japan Disko Travel2

Car i dan danas živi u jednom krilu palate sa svojom porodicom. Zabranjeno je posećivati unutrašnjost palate, ali je posetioci mogu uživati u lepotama spoljnjeg dela. Iako se ne ulazi, palatu opet posećuje veliki broj turista, zato ovde očekujte velike gužve. Vrtovi koji su uvek slobodni za obilaženje su odlično uređeni, odakle kroz prozor možete zaviriti u velelepne prostorije palate.

I pored opšte zabrane, ipak je moguće posetiti unutrašnjost tokom dva dana u godini: za carev rođendan, koji se slavi 23. decembra ili za Novu godinu, 02. januara. Obilazi se uz vodiča, a karte se rezervišu čak mesecima unapred.

Tokio toranj

Jedna od najupečatljivijih znamenitosti u Tokiju jeste toranj. Primetićete da ova konstrukcija dosta podseća na Ajfelovu kulu i sličnost nije slučajna. Toranj u Tokiju je napravljen po uzoru na onaj u Parizu, 1958. godine.

Sa svojih 332,5 metara spada u drugu najvišu građevinu u Japanu i najviši samostojeći toranj od gvožđa u svetu. Nalazi se u tokijskom kvartu Minato tj. u Šiba parku. Ofarban je u narandžasto i belo, da bi se ispoštovali bezbedonosni vazdušni propisi.

Ajfelov toranj u Tokiju Disko Travel

Naravno, ovaj toranj predstavlja jedan od najboljih vidikovaca Tokija. Liftom se možete popeti na visinu od 150 ili 250 metara i posmatrati sve boje grada u pogledu od 360 stepeni. Uz nesvakidašnji pogled možete i ručati, obići akvarijum i muzej voštanih figura.

Toranj u Tokiju je idealan za slikanje panorame grada, ali isto tako i sam toranj veoma lepo izgleda na fotografijama, naročito tokom noći kada svetli narandžastom bojom. Za vreme nekih praznika ili posebnih državnih datuma, boja se menja.

Hram Zođođi

Hram Zođođi ima prilično zanimljivu istoriju i preporučujemo da se nađe na vašem spisku mesta, koje treba da obiđete prilikom boravka u Japanu. Izgrađen je krajem XIV veka i u prošlosti je predstavljao porodični hram porodice Tokugava, vladarima Edo perioda. Hram i dan danas ima svoju ulogu: predstavlja centar budističke sekte „Čista zemlja“.

U XVII veku je izgrađena velelepna crvena kapija, kroz koju kada prođemo oslobađamo se najvećih ljudskih mana: pohlepe, gluposti i gneva. Ta čuvena kapija predstavlja najstariju drvenu građevinu u Tokiju. Prilikom Drugog svetskog rata, nekim čudom je samo ona ostala očuvana, dok je hram bio u potpunosti uništen. Kasnije je hram rekonstruisan i sada predstavlja poznatu turističku atrakciju.

Pre raznih požara i bombardovanja, na zemljištu hrama se nalazilo 120 građevina, dok ih danas ima znatno manje. Najpoznatije rekonstruisane su Sungetatsumon (crvena kapija), mauzolej porodice Tokugava, Daiden, kao i groblje nerođene dece. Na ovom groblju Japanci su sahranjivali nerođenu decu, decu koja su rođena mrtva ili koja su umrla u ranom uzrastu. Umesto spomenika roditelji su stavljali lutke koje bi oblačili u šarena odela i ostavljala im igračke.