KUBA - 17 dana

KUBA - 17 dana

KUBA - 17 dana

KUBA - 17 dana

 

 

TERMINI:
   8.JAN – 24.JAN | 1249 eur  – LAST MINUTE – POSLEDNJA TRI MESTA!

Plan i program putovanja

 

Dan 1
BEOGRAD – HAVANA

Sastanak na aerodromu “Nikola Tesla” u dogovoreno vreme. Let za Havanu sa presedanjem u konekcionom gradu. Putovanje kroz vreme je počelo…

 

Dan 2 -6

HAVANA (5 noćenja)

Slećemo u Havanu u jutarnjim časovima, transfer do Casa Particular-a u kojima ćemo biti smešteni.

Havana (San Cristobal de La Habana) je glavni grad Kube i sa 2,1 miliona stanovnika, predstavlja jedan od najvećih gradova na Karibima. Čim kročite u Havanu osetićete prvi ukus Kube. Dok šetate ulicama i osluškujete ritmove ostrva, koji kao da vas mame da zaplešete, sretaćete prolaznike koji vam se smeše i nonšalantno započinju razgovor, pa odmah stičete utisak da ste tu dobrodošli. Kasnije, dok se vozite oldtajmerima drečavih boja po Malekonu i kosu vam kvase kapljice Karipskog mora, zapitaćete se da li upravo gledate neki stari film ili to sve zaista postoji tu, pred vašim očima. Tokom boravka u Havani obilazimo stari deo grada (La Habana Vieja), najbolje očuvani španski kolonijalni kompleks na američkom kontinentu koji je od 1982. godine pod zaštitom UNESCO-a. Stara Havana – “Vieja” je mahom pešačka zona, sa palmama, puno malih trgova i ušuškanih parkova. Obići ćemo trg “Plaza de Armas”, Muzej revolucije, katedralu San Kristobal na trgu “Plaza de la Catedral”, kapelicu “El Template” u kojoj je osnovan grad Havana 1599. godine… U slobodno vreme možete posetiti i muzej grada Havane-Palacio de los Capitanes Generales, kao i muzej ruma „Havana club“… Kada se umorimo od šetnje i obilazaka idemo u bar “Floridita” na daikiri, baš kao što je to radio i Hemingvej.

 

Tokom boravka u ovom fascinantnom gradu imaćemo priliku da idemo i u fakultativni obilazak grada kabrioletima. Ovu interesantnu turu započinjemo iz prelepog Vedada, glavne poslovne četvrti kraj Malekona – 8 km dugog šetališta uz more, koje je zaštitni znak Havane. To je sastajalište umetnika, pesnika, filozofa i mladih zaljubljenih parova, koje svoj puni sjaj doživljava u vreme zalaska sunca. Obići ćemo i Trg revolucije (Plaza de la Revolucion) na kom je Fidel Kastro držao svoje govore. Na trgu se nalazi zgrada Ministarstva odbrane u kojoj je Kastro imao kancelariju, Ministarstvo finansija i spomenik pesniku i revolucionaru Hose Martiju. Vozimo se pored Cementario Colon – velikog groblja gde su sahranjene najvažnije ličnosti iz kubanske istorije, videćemo i kompleks Havanskog Univerziteta koji pleni svojom veličanstvenom arhitekturom, a na kraju obilazimo i četvrt Mira Mar.  Još jedna znamenitost u blizini Havane koju treba posetiti je vila u kojoj je živeo Ernest Hemingvej i u kojoj ćete čuti priču o životu i smrti čuvenog pisca. U vili se nalazi biblioteka sa 9000 knjiga, pehari iz lova, i neobično groblje kućnih ljubimaca u kom je sahranjeno oko 50 Hemingvejevih mačaka.

 

Kada padne noć oživljavaju lokalni klubovi i barovi u kojima ćemo do jutra ispijati koktele od ruma. Za one koji vole klasične kubanske ritmove poput salse, tu su kuće muzike (casa de la musica) u kojima se održavaju male autentične kubanske ulične žurke. Kada budemo hteli da pobegnemo od gradske gužve možemo otići na neku od prelepih plaža u blizini Havane da se rashladimo u tirkiznom moru, pućkamo tompuse i pijemo mohito uvaljeni u ležaljke ispod nadstrešnica od trske. Iz Havane pravimo i fakultativni izlet u oblast Pinar del Rio, gde se nalaze plantaže najkvalitetnijeg duvana na svetu. Posetićemo fabriku cigara gde ćete moći da vidite kako sedamdesetak radnika umotava cigare marke Trinidad, koje su uključujući i marke Monte Cristo i Cohiba najčuvenije na kubanskom tržištu. Obići ćemo i živopisnu dolinu Vinjales i ići u vožnju čamcem po interesantnim pećinama.

 

Dan 7 – 8

VARADERO (2 noćenja)

Nakon što smo istražili Havanu i njenu okolinu uzduž i popreko, putujemo u Varadero, gde ćemo da uživamo u tirkiznom moru i rajskim plažama. Varadero je turističko mesto koje se nalazi na poluostrvu Hikakos. Plaža duga 22 km, sitan beli pesak i tirkizno plavo more glavni su razlozi velike popularnosti ovog mesta. Pored najvećeg bogatstva – prelepih plaža, u okolini Varadera nalaze se pećine i vodopadi. Sa više od 100 diskoteka, barova i noćnih klubova, ovaj grad može da zadovolji svačiji ukus. Kao slobodna luka, Varadero ima fantastične uslove za ronilački turizam, 25 lokacija za ronjenje i marina park sa čamcima i avionima koji su potopljeni u more kako bi ih ronioci istraživali.

 

Dan 9 – 13

TRINIDAD (5 noćenja)

Napuštamo Varadero i putujemo u Trinidad, jednu od omiljenih destinacija većine putnika koji posete Kubu. Ni jedan drugi kolonijalni grad u zemlji nije tako dobro očuvan kao Trinidad. Taverne okružene urušenim zidinama starih građevina, autentične ulice popločane kaldrmom i pastelno obojene kuće, učiniće da steknete osećaj kao da je vreme stalo još od kolonijalnog doba. Bilo da želite da se izležavate na prelepim karipskim plažama, upoznate kubansku istoriju i kulturu, družite se sa prijatnim lokalnim stanovništvom, slušate tradicionalnu kubansku muziku, sve ćete to pronaći u Trinidadu. U blizini grada se nalaze Valle de los Ingenios i Playa Ancón gde možete da uživate uz zalazak sunca sa mohitom u ruci, ronite, plivate u podnožiju prelepih vodopada, jašete konje…

 

Iz Trinidada ćemo organizovati fakultativni izlet u Santa Klaru, grad u kome se odigrala jedna od odlučujućih bitki za pobedu u revoluciji. U blizini Santa Klare nalazi se memorijalni kompleks Če Gevara gde su sahranjeni posmrtni ostaci čuvenog revolucionara. U povratku ćemo obići i Cienfuegos, prelep primorski gradić, jedan od bisera kubanske arhitekture. Fakultativno ćemo ići i do ostrva Kayo Iguana gde ćemo katamaranima obići lagune bogate koralima i raznim vrstama riba, dok na kopnu živi mnoštvo iguana koje će slobodno šetati pored nas.

 

Dan 14 – 15

HAVANA (2 noćenja)

Napuštamo Trinidad i i putujemo u Havanu, transfer do Casa Particular-a. Radujemo se što ćemo imati priliku da još jednom prošetamo Malekonom, popijemo kafu na nekom od ušuškanih trgova Vieje, provozamo se oldtajmerima kroz ulice zarobljene u vremenu… Kupujemo suvenire, pravimo još neku fotku i vreme je da se pripremamo za povratak.

 

Dan 16 – 17

HAVANA – BEOGRAD

Opraštamo se od Kube i sabiramo utiske. Transfer do aerodroma. Sve vreme imamo utisak da smo bili na putovanju u prošlost… Cuba Libre!

Cene i uslovi

datum polaska: 08-01-2020 - datum povratka: 24-01-2020
Cena putovanja po osobi: 1249 eur - LAST MINUTE - POSLEDNJA TRI MESTA!

U cenu aranžmana je uključeno:

 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Beograd – Havana – Beograd
 • Smeštaj na bazi noćenja u casas particulares (14 noćenja u 1/2 ili 1/3 sobama)
 • Svi transferi prema Programu putovanja
 • Organizovanje putovanja
 • Predstavnik agencije na destinaciji (vodič) tokom čitavog boravka

U cenu aranžmana nije uključeno:

 • Viza ( za državljane Srbije nije potrebna )
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje ( može se uzeti u agenciji )
 • Fakultativni izleti i sve ulaznice za kulturno - istorijske spomenike
 • Individualni troškovi

Način plaćanja:

 • prilkom prijave 200 eur - rezervacija putovanja
 • ostatak iznosa u najviše 3 rate
 • poslednja rata mora biti isplaćena najkasnije 20 dana pre početka putovanja
 • moguć je dogovor oko dinamike plaćanja na rate
 • Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate

Napomene

 • Poslednji rok za prijavu je 30 dana pre početka putovanja
 • Program je rađen na bazi minimum 10 putnika
 • Posle kupovine avio karata, novac uplaćen za iste je nemoguće refundirati i u tom slučaju važe uslovi aviokompanije.
 • Putnici su u obavezi da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.

Molimo Vas pogledajte OPŠTE NAPOMENE za ovo putovanje!

Smeštaj

HAVANA

Casa Particular je locirana u starom delu grada. Svaka soba poseduje sopstveno  kupatilo i klima-uređaj. U okviru kuće se nalazi kuhinja koja je na raspolaganju svim gostima. Postoji mogućnost doplate za doručak.

 

VARADERO

Casa Particular je locirana na 10 minuta hoda od plaže. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo i klima-uređaj.  U dvorištu kuće nalazi se bašta sa terasom. Postoji mogućnost doplate za doručak.

 

TRINIDAD

Casa Particular je locirana na 5 minuta hoda od starog dela grada. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo i klima-uređaj.  U okviru kuće nalazi se bašta sa terasom. Postoji mogućnost doplate za doručak.

 

Fakultative

Vinjales - dolina duvana (privatna tura)

Tokom ovog celodnevnog izleta obilazimo dolinu Vinjales koja se nalazi u provinciji Pinar del Rio i poznata je po najvećoj proizvodnji duvana na Kubi. Glavna odlika doline su krečnjačke formacije – mogotes koje kao glave šećera skrivene pod bujnom vegetacijom izranjaju svuda unaokolo. Naša prva stanica je  vidikovac Los Hazmines (Los Jazmines) sa kojeg se pruža nesvakidašnji pogled na dolinu. Nakon vidikovca nastavljamo put do pećine Cueva del Indio (Pećine Indijanaca) gde ćemo ići u vožnju čamcima i videti vrlo interesantne formacije stena. Sledi poseta seoskom domaćinstvu koje se bavi proizvodnjom duvana. Dok slušamo interesantnu priču o proizvodnji duvana, žena seljaka nas poslužuje kafom i tompusim. Nakon što smo naučili dosta o duvanu nastavljamo sa istraživanjem okoline i uživamo u netaknutoj prirodi na ručku koji su nam spremili ljubazni lokalci. 

Cena izleta: 70€

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz Havana-Vinjales-Havana
 • Vožnja čamcima kroz pećinu
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Lokalni stručni vodič u Vinjalesu
 • Ručak
 • Degustacija kafe i tompusa
Hemingvejeva kuća (privatna tura)

Izlet započinjemo vožnjom oldtajmerima kroz staru Havanu i dok se osećamo kao da smo se vratili u proslost putujemo ka kući u kojoj je Ernest Hemingvej živeo dok je pisao knjigu Starac i more. Hemingvejeva kuća Vila Finca la Vigia je izgrađena 1887. godine i nalazi se u blizini Havane u mestu San Francisco de Paula. U vili se nalazi biblioteka s 9.000 knjiga, pehari iz lova, neobično groblje kućnih ljubimaca na kom su sahranjene Hemingvejeve mačke, njegova garderoba i jos dosta toga zanimljivog. Posebnost vile je botanički vrt s tropskim biljem, u kojem se nalazi i brod kojim je u selu Cojimar sa svojim prijateljima Kubancima išao na pecanje. Nakon što smo posetili ovu impresivnu vilu vraćamo se u centar Havane i obilazimo Floriditu – bar u kojem je Hemingvej pio daikiri i Bodequita del Medio – bar u kom je čuveni pisac uživao u svom mohitu.

Cena izleta: 30€

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz oldtajmerima
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Ulaznica
Kayo Iguana

Odlazak do ostrva Kayo Iguana katamaranom, nezaboravno je iskustvo tokom kog ćete moći da partijate, ali i da uživate u plavetnilu Karipskog mora. Kayo Iguana (Ostrvo iguana) koje je poznato po tome da na njemu živi na stotine iguana koje su već navikle na ljude i željno ih iščekuju kako bi im otele deo ručka :). Pored iguana, tu su i prelepe plaže sa sitnim belim peskom na kojima ćemo se izležavati dok nas zapljuskuju talasi tirkiznog mora. U povratku sa ostrva idemo na snorkeling u jednu od skrivenih laguna, gde ćemo istraživati podvodni svet bogat različitim vrstama riba i korala.

Cena izleta: 65€

U cenu izleta je uključeno:

 • Povratni transfer od smestaja do luke
 • Prevoz katamaranom Trinidad-Cayo Iguana-Trinidad
 • Piće na katamaranu ( alkoholno i bezalkoholno )
 • Ručak na ostrvu
 • Oprema za snorkeling
 • Takse za nacionalni park
   
   
Cienfuegos i Santa Klara ( privatna tura )

Celodnevni fakulatativni izlet uključuje obilazak Cienfuegosa i Santa Klare.  Naša prva stanica je Cienfuegos, gradić koji Kubanci nazivaju Biser juga, a u bukvalnom prevodu na srpski jezik, ime mu je “Sto vatri”. Obići ćemo centar grada koji je pod zaštitom UNESCO-a i uživati u razgledanju savršeno očuvanih zdanja španskog neoklasicizma. Nakon obilaska Cienfuegosa nastavljamo put ka Santa Klari, gradu u kome se odigrala jedna od odlučujućih bitki za pobedu u revoluciji. U Santa Klari idemo u obilazak memorijalniog kompleksa Če Gevara (Memorial Che Guevara) gde se sa jedne strane nalazi muzej a u drugom delu posmrtni ostaci čuvenog revolucionara kao i njegovih saboraca iz rata u Boliviji 1967. godine. Nakon toga odlazimo do muzeja Blindirani Voz gde je Če sa lokalnim stanovnistvom onesposobio vozne sine i presreo, a zatim i pokorio Batistinu vojsku koja je krenula u Santiago de Kuba (Santiago de Cuba) kao pomoc vojsci koju je Fidel Kastro (Fidel Castro) sa svojim saborcima napao. 

Cena izleta: 70€

U cenu izleta je uključeno:

 • Prevoz
 • Pratnja vodiča tokom izleta
 • Ulaznice 
 • Ručak
Share on TwitterShare on Facebook