Angkor Vat – mesto bez koje poseta Kambodži ne može biti potpuna! Koračajte kroz kambodžansku džunglu i otkrijte ovaj veličanstveni verski spomenik, za koji se smatra da je najveći na svetu. Odmah će vam biti jasno zašto je postao jedna od najposećenijih verskih građevina na svetu!

Šta treba da znate o njemu (a čućete i od naših vodiča naravno) pre nego što posetite ovaj misteriozni kompleks, skriven u bujnoj džungli? 

1) Angkor Vat je najveći verski spomenik na svetu. Prostire se na preko 400 hektara, a 1992. godine uvršćen je u listu UNESCO-ve svetske baštine.

Angkor Vat Disko Drugar.jpg

2) Smatra se da je izgradnja Angkor Vat-a trajala 35 godina, da je na njemu radilo 300.000 radnika i 6.000 slonova. Izgrađen je bez pomoći bilo koje mehanizacije, jer tada nije bilo dostupnih mašina.

3) Do XVI veka Angkor Vat se zapravo zvao Pisnulok, što je zvanično ime kmerskog kralja Surjavarmana II, koji ga je sagradio. Na kmerskom znači „Grad hramova“.

4) Iako većina turista poznaje kompleks hramova Angkor Vata, grad obuhvata i Angkor Tom i hram Bajon, koji su takođe intrigantni. Romantični Ta Prohm zarastao je u korenju ogromnih stabala, a poznat je po scenama iz filma Tomb Raider. Sa druge strane, svojom lepotom će vas zadiviti i neverovatan hram Bajon sa 216 lica na fasadama!

Angkor Vat Disko Drugar.jpg

5) Koliko su Kambodžani ponosni na ovaj hram govori činjenica da se simbol Angkor Vata od 1850. godine nalazi i na njihovoj nacionalnoj zastavi. To nije sve – slike sa Angkor Vat-a nalazi se I na mnogim novčanicama riel-a (zvanična kambodžanska valuta).

6) Prvobitno je sagrađen kao hinduistički hram, posvećen bogu Višnuu. Tako su kršili tradiciju prethodnih kraljeva, koji su praktikovali šaivizam i molili se Šivi. Postepeno se pretvorio u budistički hram krajem 12. veka.

7) Više od 50 procenata turista posećuje Kambodžu upravo zbog kompleksa Angkor hramova.

8) Neobično, iako je većina hramova okrenuta za istoku, Angkor Vat je orijentisan ka zapadu, pravcu koji se obično odnosi na smrt. Mnogi arheolozi i naučnici zaključili su da je Suriavarman imao nameru da ga koristi kao pogrebni hram. Takođe, okrenutost ka zapadu čini ga najlepšim u večernjim satima, kada ga zraci zalazećeg sunca dodatno ulepšavaju.

Angkor Vat Disko Drugar.jpg

9) Zidovi hrama ukrašeni su hiljadama reljefa, koji predstavljaju važna božanstva i figure u hinduističkoj i budističkoj religiji. Na zidovima su takođe oslikani mitovi i bajke, koje govore o poreklu hrama i hindu religiji.

Angkor Vat je nezaobilazna stanica u poseti Kambodže, a naš izlet uključuje obilazak celokupnog kompleksa hramova Angkor. Ukrcajte se sa nama u narednoj turi, vidimo se!