Kuba je zemlja tompusa, oldtajmera, divne prirode, starih građevina, Fidel Kastra i Če Gevare. Veoma je specificna zbog svoje istorije i geografskog položaja. Istorija Kube je umnogome oblikovala način na koji ona danas funkcioniše. Ovo ostrvo se dobrim delom razlikuje od ostatka sveta, imaćete osećaj da se nalazite u nekom drugom vremenu.

S tim u vezi dajemo vam nekoliko saveta i informacija koji će vas pripremiti za vaše letovanje na Kubi. Gde naći Wifi, gde prenoćiti, kakvo je stanovništvo, da li je sigurno putovati sam, i najbitnije: kakve su cene?

Odnos evra sa kubanskim novcem

Postoje dve vrste kubanskog novca, jedan je kubanski pezos (CUP), a drugi je kubanski dolar (CUC). Turisti na ostrvu mogu koristiti samo CUC valutu, dok je CUP za lokalce.

CUC ima istu vrednost kao i dolar, dakle 1CUC = 1$, a 1CUC= 26,5 CUP. Razlike u valuti postoje da bi lokalcima olakšale preživljavanje, jer Kuba je jedna zaista siromašna zemlja. Njihova plata se kreće između 25 i 40$.

Odnos kubanskog dolara u odnosu na evre je sledeći 1EUR = 1,3 CUC.

Najbolje je promeniti novac na samom aerodromu i na letovanje krenuti i baratati sa kešom. Kartice se prihvataju jedino u luksuznim restoranima, te je zato najbolje da novac stalno nosite sa sobom, kako ne biste rizikovali da ne možete da platite račun.

Novac možete preuzeti na bankomatima, ali uzmite u obzir da se samo u Havani nalazi svega par bankomata, uz to pripremite se na velike provizije i dugačke redove. Nažalost, zabranjeno je iznošenje kubanskog novca iz zemlje, pa ne postoji mogućnost da sačuvate njihove novčanice kao suvenir.

letovanje na kubi Disko Drugar

Nema besplatnog Wifija

Interneta na Kubi ima, ali ne u tolikoj meri kao u ostatku sveta. Ali iz godine u godinu situacija po pitanju interneta je sve bolja. Wifi signal postoji u hotelima, ponekim restoranima, postoje čak i javne mreže u parkovima.

Ipak ono što je svima zajedničko jeste da za internet ovde morate da platite. Da biste se priključili na Wifi morate kao turista da kupite Wifi kartice, gde ćete dobiti šifru. Jedna kartica traje onoliko koliko sati uplatite, a jedan sat košta 1 CUC. Što je sasvim dovoljno da se javite prijateljima i porodici da ste sigurno doputovali i da izbacite par slika i podelite utiske sa putovanja na društvenim mrežama.

Cena interneta je obično od 2 do 5 CUC po satu, zavisi od toga gde ste kupili karticu. U hotelima i restoranima je obično skuplje nego u parkovima.

Skinite mape pre nego što sletite na Kubu

Već smo napomenuli da pristup internetu nije toliko lak, što znači da nećete biti u mogućnosti da koristite Google Maps, ili bilo koj drugi oblik elektronskih mapa za ovo letovanje. Postoje naravno i štampane mape, ali je i uz njihovu pomoć veoma lako izgubiti se u uskim uličicama kubanskih gradova.

Zato skinite mape svih mesta koje planirate da posetite pre nego što odete na Kubu. Preporučujemo vam da koristite aplikaciju Maps.me jer je tačnija od Google Maps-a. Pored toga, postoji i aplikacija Galileo koja se naplaćuje, ali zaista vredi, s obzirom na to da imate mogućnost da vam se prikažu putanje od vaše tačke do odredišta i u oflajn režimu, što će svakako biti od pomoći kada ste bez interneta.

Taksi vozila

Kao i novac i taksi na Kubi je podeljen za turiste i za lokalce. Postoji klasična vrsta taksija, tačnije, oldtajmera, koji turistima nude veoma visoke cene, ali koje će vas odvesti tačno do vašeg odredišta. Dobra stvar je to što možete da se cenjkate sa taksistima i smanjite cene.

Ako želite da uštedite na prevozu imajte na umu da su Kubanci toliko ljubazni da će vas bez problema odvesti do vašeg odredišta, naravno uz određenu nadoknadu. Dakle, možete stopirati bilo koji automobil i zamoliti ih da vas odvezu.

Ovo je jedinstvena prilika da se upoznate sa lokalcima, koji su uvek raspoloženi za priču (naročito kad čuju da ste sa područja bivše Jugoslavije).

Cene pića i hrane

Primetićete u njihovim prodavnicama da svaka roba ima dve cene, jedna je CUC, druga je CUP, naravno, cena izražena u CUC je uvek skuplja od CUP. Isto tako, njihovi marketi imaju svega par marki, a ni jedna od njih vam sigurno neće biti poznata.

SAD je posle Kubanske revolucije uvela embargo na trgovinu u Kubi, što je dovelo do toga da Kubanci nemaju toliko mogućnosti da uvoze robu, pa je sva hrana od domaćih uzgajivača i proizvođača.

Cena hrane i pića se razlikuje od toga da li jedete u restoranima ili u kubanskim kućama lokalaca. Imajte na umu da za vas, s obzirom na to da ste turista, cene hrane će biti slične kao i bilo gde u zapadnjačkim zemljama. Cena kafe je oko 3 do 5 CUC, ručak u restoranu je u proseku od 7 do 10 CUC.

Gde prenoćiti?

Ako želite da uštedite i zaista upoznate način na koji Kubanci žive preporučujemo vam da zakupite smeštaj kod nekog lokalca. To će vas proći dosta jeftinije u odnosu na hotel, a i dobićete informacije koje ćete teško naći na internetu. Lokalci uvek znaju koji su najbolji restorani, barovi ili najlepše plaže.

Možete rezervisati smeštaj unapred u Casa Particulare, tako se zovu kuće za iznajmljivanje. Sve kuće u kojima možete prenoćiti imaju tipičnu crvenu oznaku. Ako je oznaka zelena to znači da u njoj mogu prenoćiti samo Kubanci.

Turisti većinom imaju veoma pozitivna iskustva sa iznajmljivanjem privatnog smeštaja, jer se vlasnici obično ponašaju kao vodiči. Tu su za vas da vas upute, iznajme smeštaj i prevoz za neki drugi grad, skuvaju ručak, pa čak i provode vreme sa vama pokazujući vam najzanimljivija mesta u svom gradu, u koji ste došli na letovanje.

Kakva je kubanska kuhinja?

Kubanska kuhinja predstavlja neočekivano dobar spoj španske, afričke i karipske kuhinje. Glavni uticaj svakako dolazi iz Španije, pa se u njihovoj tradicionalnoj kuhinji koristi slična vrsta začina.

Ipak, s obzirom na to da je Kuba ostrvo, ne može se zanemariti ni broj morskih specijaliteta. Jedan od najspecifičnijih kubanskih obroka je jelo sa jastogom. Kod njih, takođe, često možete na meniju naći različite vrste ribe ili lignje (koja je preukusna kada se griluje).

Tipično jelo na Kubi se obično sastoji od pirinča, proprženog mesa i povrća. Još jedan nezaobilazan sastojak u kubanskim jelima jeste pasulj. Pasulj se obično kuva sa pirinčem i na ostrvu to jelo zovu moros ili congri.

Bezbednost na ostrvu

Kuba ima jednu od najmanjih stopa kriminala na svetu. To znači da ćete ovo letovanje provesti poprilično sigurno, čak i u ulicama koje vam baš i ne deluju tako. Naravno, čisto iz predrostrožnosti obraćajte pažnju na novčanik i sve bitne dokumente, naročito u gužvama. To pravilo je isto gde god da putujete.

Uzmite u obzir da je ovaj narod poprilično siromašan, pa će kao turistu pokušati da vam uzmu novac na razne načine. Žene sa bebama u naručju obično traže novac da kupe detetu mleko, dok neki prodavci pokušavaju da vam prodaju „najkvalitetnije“ kubanske tompuse. Imajte u vidu da prave tompuse možete kupiti samo u specijalizovanim radnjama. Neki će vas zaustavljati i nuditi vodičke i slične usluge, ali neće biti previše naporni ako ih odbijete.

Generalno gledano, Kubanci su veoma srčan i topao narod. Uvek će biti tu za vas da vam pomognu, naročito ako već znate da govorite španski. Neka letovanje na Kubi počne baš sada i baš sa nama!