Zapanjujuće egzotična i krajnje neodoljiva, Vijetnam je zemlja od čijih prirodnih lepota zastaje dah, i sa neverovatnim istorijskim nasleđem koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nezaboravna iskustva čekaju na vas u ovoj magičnoj zemlji. Na prvi pogled Vijetnam deluje prilično haotično, ali to je ono što ga čini izuzetno uzbudljivim. Znajući burnu istoriju, biće veoma interesantno otkrivanje Vijetnama, bilo da pođete na putovanje sa nama, bilo čitate o tekstu.

Istorija Vijetnama – više od rata sa Amerikom

Ovo je zemlja sa veoma bogatom i burnom istorijom. Ono čime je ova zemlja najviše privukla pažnju Zapada je Američki rat u Vijetnamu. Ali vekovima unazad Vijetnam je išao u korak sa Kmerima, Mongolima i Kinom, pod čijom je okupacijom bio čak hiljadu godina, i od koje je poprimio mnoge uticaje. Kasnije dolazi mukotrpan period francuske kolonijalizacije koji je bio na snazi do druge polovine dvadesetog veka. Amerikanci su poslednji u dugom nizu osvajača. Danas, odnosi sa starim neprijateljom Vijetnama- SAD-om su se znatno popravili: početkom 1994 godine, SAD je ukinuo embargo koji je bio na snazi od šezdesetih godina 20. veka. Sada, privreda Vijetnama na godišnjem nivou raste za više od 8% godišnje, a priliv novca od turizma se drastično povećava.

Hanoj je spoj uticaja i sudar suprotnosti

Vijetnamska prestonica Hanoj je pravo osveženje u ovom delu kontinenta, budući da se u njemu prepliću francuski i kineski uticaji, dok se sasvim dobro održava i lokalna tradicija. Dakle, kafei u francuskom stilu stoje rame uz rame sa tradicionalnim prodavnicama.

Ovaj dražestan glavni grad obiluje jedinstvenim šarmom starih civilizacija i jednom od najljepših kolonijalnih arhitektura. Vijetnam nije prokleo svoje francusko kolonijalno nasleđe, pa ovde možete uživati u jedinstvenom spoju francuske estetike i azijske gostoljubivosti. Imaćete mogućnost da posetite:

Zaliv Halong – prirodno čudo i vrhunac putovanja

Zaliv Halong, stari gradovi Hue i Hoi An, predstavljaju jedan od vrhunaca putovanja. Zaliv Halong je zasigurno najveće prirodno čudo Vijetnama. Iskusićete vožnju tradicionalnim džunkom, tipičnim vijetnamskim brodom s karakterističnim jedrima u obliku lepeze. Vaša džunka ploviće među krečnjačkim ostrvcima i grebenima najrazličitijih oblika koji stvaraju fantastične prizore. Ovo mesto prepuno je malih plaža i pećina.

Takođe, otkrićete biser vijetnamske arhitekture, malo mesto Hoi An. Ovo ribarsko selo postalo je turistička atrakcija, a nalazi se na obali Južnog kineskog mora. Srce grada je i dalje Stari grad, pun krivudavih staza i prodavnica u kineskom stilu. Ponekad ga nazivaju “Venecijom Vijetnama”, zbog uskih kanala koji prolaze kroz deo grada.

Sajgon i delta reke Mekong

U Sajgonu vozićete slalom među velikim brojem motociklista, dok će vam zvuk motora još dugo u noć odzvanjati u ušima.

Posetom delte reke Mekong videćete plutajuću pijacu, probati rakiju od zmije, i u ranim jutarnjim satima moći ćete da se provozate brodom gde ćete imati priliku da zaista upijete duh Vijetnama i vidite kako lokalno stanovništvo uživa na reci. Delta reke Mekong je region u južnom delu Vijetnama, gde se reka Mekong uliva u more. Ovo je veoma bujan predeo, pokriven pirinčanim poljima, koja čine polovinu ukupne poljoprivredne proizvodnje Vijetnama. Život u delti Mekonga se mnogo vrti oko reke i sva sela su često dostupnija rekom nego putem.

Vijetnam je zemlja koja će vam uključiti sva čula. Spektakularni krajolici, bogato kulturno nasleđe, ukusna kuhinja, bučni gradovi i tihe planine. Ploveći u tradicionalnoj džunki zadiviće vas krečnjačke stene jednog od najlepših zaliva na svetu, a zatim i široka delta i rukavci reke Mekong. Razgledaćete hramove i palate, kolonijalnu arhitekturu i umetnost inspirisanu uticajima s raznih strana, dok ćete slušati priče o vremenima velikih kraljeva.

Vijetnam definitivno postaje sve popularnija destinacija za putovanje u ovom delu Azije, tako da gotovo može parirati Tajlandu, koji smo takođe predstavili.

Da li sada mislite da je pravo vreme da posetite Vijetnam? Mi vas čekamo!