Malezija je jedna od razvijenijih zemalja jugoistočne Azije i sastoji se iz dva dela. Zapadna Malezija zauzima deo Malajskog poluostrva, a istočna Malezija obuhvata deo ostrva Borneo. Najveći malezijski grad na Borneu je Kota Kinabalu. Zapadna Malezija je daleko razvijenija i bogatija od istočne.

Činjenice o Maleziji koje niste znali

Najbrojnija etnička grupa su Malajci koji su muslimani po veroispovesti. Zajedno s domorodačkim narodima Istočne Malezije čine većinu stanovništva. Slede Kinezi kojih ima oko 25% i koji još uvek imaju značajnu ulogu u gospodarskom životu. Indijaca ima oko 7%. Tri naroda, tri civilizacije, tri vere, spojeni i izmešani na prostoru od severne granice s Tajlandom do ostrva Borneo, koje deli s Indonezijom. Formula koja Malajce, Kineze i Indijce drži na okupu u federaciji trinaest država i tri federalne teritorije i sa dvadeset pet miliona stanovnika stara je koliko i svet – ekonomski interes. I sve te tradicije i kulture obitavaju i prepliću se na ostrvu, gde ogromni gušteri šetaju plažama, a majmuni u drveću kraj obale grickaju slatke tropske plodove.

Malezija je ustavna monarhija, na čijem je čelu vladar s titulom „Jang di pertuan agong“ u prevodu, onaj kojeg su učinili gospodarem, ili prosto kralj. On se bira između jednog od devet naslednih sultana svakih pet godina, a u ovom trenutku tron drži Misal Zejnal Abidin, poglavar sultanata Terenga. Sve države na poluostrvskom delu Malezije imaju nasledne vladare osim Melake i Penanga, koje uz države Sabah i Saravak, na istoku zemlje, imaju guvernere imenovane od vlade. Vlast kralja je u glavnom ceremonijalna dok izvršnu vlast predvodi premijer.

Malezija je predivna zemlja puna pojedinosti za posetiti. Različite oblasti, svaka sa svojim karakteristikama, čine ovu zemlju savršenom turističkom destinacijom. Iako je turizam na visokom nivou razvijenosti, finansijska konstrukcija ove zemlje ne zavisi u potpunosti od istog. Ekonomski razvitak ove zemlje je poslednjih pedeset godina u konstantnom povoju, i po svemu sudeći, pogrešno je Maleziju smatrati zemljom Trećeg sveta.

Glavni grad Malezije – Kuala Lumpur

Međutim, ono što se može nazvati pravom turističkom poslasticom, i destinacijom iz snova jeste glavni grad Malezije – Kuala Lumpur. Baš na putovanje u Kuala Lumpur vas vodi Disko Drugar, a do tada, na trenutak zamislite grad koji u sebi spaja čelične nebodere i starinske kupole, bujne parkove i ogromne tržne centre, brojne istorijske spomenike i pulsirajući noćni život. Grad koji se toliko ubrzano razvija pa danas sa pravom nosi naziv „Azijski tigar“ i svojevrsna je kombinacija efikasnog i poslovnog Singapura te užurbanog i živopisnog Bangkoka na Tajlandu.

U gradu živi više etničkih skupina – Malezijci, Kinezi, Indijci i Europljani ali su rasni problemi gotovo nepostojeći jer skupine žive i rade zajedno. Kuala Lumpur ili skraćeno KL, kako ga većina od 1,6 miliona stanovnika zove, je u proteklih trideset godina zbog velike izgradnje dospeo u društvo najvećih svetskih metropola. Živopisni kvartovi:

Nedaleko od prestonice, nalaze se Batu pećine – hinduističko svetilište koje privlači na hiljade vernika i turista, posebno za vreme najvećeg hinduističkog festivala Thaipusam-a. Glavna atrakcija je ogromna statua Hindu božanstva koje se nalazi na samom ulazu. Poseta ovog jedinstvenog mesta može biti pravi izazov, s obzirom da se morate popeti uz čitava 272 stepenika da biste stigli do glavnog hrama. Dok se budete penjali, društvo će vam praviti i makaki majmuni koji će doprineti čaroliji ovog mesta.

Malezija je savršena destinacija za različite tipove turista. Sjajno mesto za bekpekere, grupne posete, parove i porodice sa decom. Uprkos širokoj lepezi nacija, religija i neretko velikoj udaljenosti između njih, lepota Malezije leži baš u jedinstvenoj fuziji svega toga. Jedna od najbezbednijih, najstabilnijih i prosperitetnijih zemalja jugoistočne Azije pružiće vam nezaboravno iskustvo i zauzeće posebno mesto na vašoj misiji upoznavanja sveta.